Zprávy z jižních Čech
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Většinu vysázených stromků lesníci zase pokácí. Do mýtného věku doroste jen asi desetina dřevin

Lesníci znovu kácí stromy na zalesněných plochách po kůrovcové kalamitě. Důvodem není lýkožrout. Hajní vybírají stromy, které mají největší šanci na přežití. Do mýtného věku jich doroste jen deset procent.

02:30

Zprávy z jižních Čech

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zpravodajské bloky obsahující ty nejnovější události a zajímavosti z jihu Čech.

Web

Včera 01:56

Další rodinné domy i obchodní zóna. Nová čtvrť může vyrůst mezi Českými Budějovicemi a obcí Včelná

Na jižním okraji Českých Budějovic by mohly vyrůst další rodinné domy i se zónou pro obchody. Developerská firma je chce postavit u nedávno dokončené silnice zvané Jižní tangenta mezi krajským městem a Včelnou. Projekt počítá s novou čtvrtí o rozloze přibližně 30 hektarů. Vedení obce Včelná, která má plochu na svém katastru, teď s investory jedná o konkrétních podmínkách.

Včera 03:23

Zábavu i práci nabízí lidem s postižením už dvacet let Nazaret v Borovanech na Českobudějovicku

Už dvacet let pomáhá nezisková organizace Nazaret lidem s různými druhy postižení. V terapeutických dílnách v Borovanech na Českobudějovicku dokážou odborní zaměstnanci najít každému takovou práci, kterou zvládne a kterou může být užitečný.

Včera 02:32

Mrtvé dřevo Pacifiku přivezl do českobudějovického Domu umění rakouský malíř Herbert Brandl

Velkoformátové barevné obrazy inspirované přírodou zaplnily českobudějovickou Galerii současného umění a architektury. Vystavuje tam uznávaný rakouský malíř a sochař, pětašedesátiletý Herbert Brandl. V kolekci s názvem Mrtvé dřevo Pacifiku představuje svou malířskou tvorbu, ale i trojrozměrné plastiky s motivy zvířat.

Před dvěma dny 01:57

Letní koupaliště v Táboře otevře dřív. Uvnitř plaveckého stadionu je totiž nutné opravit velký bazén

V Táboře finišují přípravy venkovního plaveckého areálu na sezonu. Ta letos začne už v pondělí 20. května, o dva týdny dřív než obvykle. Důvodem je rekonstrukce vnitřního velkého bazénu, který je v havarijním stavu.

Před dvěma dny 02:53

Před lety na každé volné místo až dvacet zájemců, teď u městské policie skoro nikdo pracovat nechce

Kontrolují parkování, odchytávají zvířata a dohlížejí na veřejný pořádek. O pestrou práci městských strážníků ale v poslední době není velký zájem. Například v Prachaticích vypsali výběrové řízení na dvě volná místa a přihlásili se jen dva lidé. Před patnácti lety by přitom na každé místo bylo až dvacet zájemců.

Před dvěma dny 02:03

Silný zážitek. Památník na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku je otevřený

První návštěvníky přivítal nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Stojí na místě bývalého koncentračního tábora, kde později za komunismu vyrostl velkokapacitní vepřín. Muzeum romské kultury areál poprvé otevřelo pro veřejnost při tradičním pietním aktu, který připomíná výročí transportu více než 400 lidí z letského tábora do vyhlazovacího koncentračního tábora Auschwitz – Birkenau.

Před čtyřmi dny 02:03

Jindřichohradecký hokejový klub hrál i nejvyšší soutěž, na jedno mistrovství poslal čtyři odchovance

Přesně před třiceti roky skončila jindřichohradecká hokejová extraligová pohádka. Klub senzačně hrál jednu sezonu nejvyšší soutěž. U Vajgaru se také podařilo vychovat reprezentanty a hokejisty, kteří si zahráli slavnou NHL. Všechny dobře zná a většinu z nich i trénoval Jan Hanzálek.

Před pěti dny 02:28

Děti na kolech často zbytečně chybují. Naučit správnému chování v provozu pomáhají dopravní soutěže

Osm desítek školáků z Českobudějovicka otestovalo své znalosti a dovednosti v oblastním kole dopravní soutěže mladých cyklistů. Kromě jízdy zručnosti museli prokázat i schopnost zachovat chladnou hlavu v provozu. A body mohli získat také za správné poskytnutí první pomoci.

Před pěti dny 02:59

Dvoukvasový chléb, buráková zmrzlina s rumem a dalších 38 výrobků získalo ocenění v soutěži

Vyrábět poctivě, z dobrých surovin a s láskou se vždycky vyplatí. Každoročně se o tom přesvědčí producenti potravin, kteří se přihlásí do soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Ve čtvrtek si čtyřicet z nich odneslo ocenění z potravinářského veletrhu Czech Food Expo v Českých Budějovicích.

Před pěti dny 02:35

Po Zátavském mostě projely džípy. Slavnosti svobody v Písku připomněly události konce války

Co se dělo v Písku a okolí na konci druhé světové války, připomněly Slavnosti svobody. Lidé se sešli na několika pro historii zásadních místech. Jedním z nich byl Zátavský most, po kterém při osvobozování v květnu 1945 vedla demarkační linie.