Zprávy z jižních Čech
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: I osm mývalů na jednom stromě viděli lidé na Českobudějovicku. Invazní šelma se rychle množí

Českobudějovicko se stalo rájem mývalů severních. Krajina rybníků je pro ně ideálním bydlištěm. Tato invazní šelma se do Evropy dostala z Ameriky zhruba před devadesáti lety. V naší přírodě dokáže uškodit mnoha zvířatům a nebojí se ani lidí.

02:12

Zprávy z jižních Čech

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zpravodajské bloky obsahující ty nejnovější události a zajímavosti z jihu Čech.

Web

Dnes 02:33

Nový parkovací dům v Českých Budějovicích je poloprázdný. Další podobné projekty město zastavilo

Ani ne z poloviny bývá ve všední dny zaplněný parkovací dům Stromovka Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Budova je v provozu tři měsíce. Vedení města očekávalo, že jí řidiči využijí mnohem více. O změně tarifu radnice neuvažuje. Některá místa pro stání by ale mohli získat rezidenti, kteří bydlí v centru krajského města.

Dnes 01:48

Jaderná elektrárna Temelín potřebuje svářeče. Zájem o technický obor má zvýšit i soutěž

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. To je hlavním cílem svářečské soutěže pro středoškoláky, kterou v Jaderné elektrárně Temelín uspořádali energetici společně se Střední odbornou školou Hněvkovice. Velký zaměstnavatel už spolupracoval se školou na otevření nového obor svářeč a potrubář, aby si do budoucna vychoval dostatek kvalifikovaných pracovníků.

Včera 01:55

Zahájení na Vltavě a jako maskot vydra. Jihočeský kraj hostí olympijské hry dětí a mládeže

V neděli 23. června začnou letní olympijské hry dětí a mládeže. Soutěže se budou konat na několika místech Jihočeského kraje, slavnostní zahájení se uskuteční na řece v Českých Budějovicích. Organizátoři už také představili a pokřtili medaile s logem her.

Včera 02:28

Na nádraží ve Strakonicích zastavil Legiovlak. Ve vagónech je kovárna, nemocnice i pošta

Věděli jste, že legionáři si na počátku 20. století ve svých vlacích vozili kovárnu, kuchyni a třeba i opravnu aut? Přesvědčit se o tom můžete ve Strakonicích. Na tamním nádraží zastavil Legiovlak.

Včera 02:38

Některé sovy létají návštěvníkům nad hlavou, jiné se skrývají. V Borových Ladech otevřeli sovinec

Sovinec v Borových Ladech na Prachaticku na Šumavě je znovu otevřený. Pokud budou mít návštěvníci štěstí, můžou ve voliérách pozorovat šest druhů sov. Mnozí noční ptáci jsou tu aktivní i ve dne, do velkých voliér se totiž před několika dny přestěhovali ze záchranné stanice v Klášterci.

Před dvěma dny 01:56

Další rodinné domy i obchodní zóna. Nová čtvrť může vyrůst mezi Českými Budějovicemi a obcí Včelná

Na jižním okraji Českých Budějovic by mohly vyrůst další rodinné domy i se zónou pro obchody. Developerská firma je chce postavit u nedávno dokončené silnice zvané Jižní tangenta mezi krajským městem a Včelnou. Projekt počítá s novou čtvrtí o rozloze přibližně 30 hektarů. Vedení obce Včelná, která má plochu na svém katastru, teď s investory jedná o konkrétních podmínkách.

Před dvěma dny 03:23

Zábavu i práci nabízí lidem s postižením už dvacet let Nazaret v Borovanech na Českobudějovicku

Už dvacet let pomáhá nezisková organizace Nazaret lidem s různými druhy postižení. V terapeutických dílnách v Borovanech na Českobudějovicku dokážou odborní zaměstnanci najít každému takovou práci, kterou zvládne a kterou může být užitečný.

Před dvěma dny 02:32

Mrtvé dřevo Pacifiku přivezl do českobudějovického Domu umění rakouský malíř Herbert Brandl

Velkoformátové barevné obrazy inspirované přírodou zaplnily českobudějovickou Galerii současného umění a architektury. Vystavuje tam uznávaný rakouský malíř a sochař, pětašedesátiletý Herbert Brandl. V kolekci s názvem Mrtvé dřevo Pacifiku představuje svou malířskou tvorbu, ale i trojrozměrné plastiky s motivy zvířat.

Před třemi dny 01:57

Letní koupaliště v Táboře otevře dřív. Uvnitř plaveckého stadionu je totiž nutné opravit velký bazén

V Táboře finišují přípravy venkovního plaveckého areálu na sezonu. Ta letos začne už v pondělí 20. května, o dva týdny dřív než obvykle. Důvodem je rekonstrukce vnitřního velkého bazénu, který je v havarijním stavu.

Před třemi dny 02:53

Před lety na každé volné místo až dvacet zájemců, teď u městské policie skoro nikdo pracovat nechce

Kontrolují parkování, odchytávají zvířata a dohlížejí na veřejný pořádek. O pestrou práci městských strážníků ale v poslední době není velký zájem. Například v Prachaticích vypsali výběrové řízení na dvě volná místa a přihlásili se jen dva lidé. Před patnácti lety by přitom na každé místo bylo až dvacet zájemců.