Zprávy ČRo Ostrava
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: V ostravské zoo vznikne expozice tučňáků. Zahrada tato zvířata dosud nechovala

Až padesát tučňáků by se v budoucnu mohlo pohybovat po novém pavilonu v ostravské zoo. Zahrada totiž společně s radnicí usiluje o stavbu speciálního areálu jen pro tyto živočichy. Budou mít vlastní bazén i vodopád a prostor větší než 1,5 kilometru čtverečních. Tučňáky ostravská zoo ještě nikdy nechovala.

01:41

Zprávy ČRo Ostrava

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Moravskoslezském kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Dnes 01:43

Unikátní zmenšenina Sluneční soustavy v Opavě se rozrostla o další planetku

V Opavě se dnes rozšíří ojedinělý venkovní model Sluneční soustavy. V zmenšeném systému planet přibude nové těleso. Planetka se jménem Černohorský. Opavský planetární model už zabírá velkou část města.

Dnes 01:40

Několik obcí na Opavsku plánuje sdílenou obecní policii

Na Opavsku vzniká sdílená obecní policie. Tři vesnice mají plán, jak vyřešit bezpečnost a pořádek, a přitom ušetřit. Potřebného strážníka chtějí platit společně.

Včera 00:15

Kvůli úniku plynu hasiči evakuovali havířovské vlakové nádraží

Hasiči evakuovali budovu vlakového nádraží v Havířově. Dělníci nedaleko trati poškodili plynové potrubí. Provoz vlaků je zastavený.

Včera 00:17

Na trati mezi Krnovem a Opavou nebudou do konce června jezdit vlaky

Správa železnic dnes začíná s opravami na trati Krnov - Opava. Výluka potrvá až do 26. června. Lidé musí využívat náhradní autobusovou dopravu. Práce se podle mluvčího správy Dušana Gavendy týkají některých mostů na trase.

Včera 01:43

Dlouho opravovaný most v Polance nad Odrou je znovu otevřený

Je to klíčová spojnice mezi ostravskými obvody v jižní části města a třeba svinovským nádražím. Silničáři museli starý most zbourat, protože už měl narušenou statiku.

Před dvěma dny 02:09

Den otevřených dveří přilákal do ostravského rozhlasu tři stovky lidí

Po roce se Český rozhlas Ostrava opět otevřel posluchačům. Možnosti nahlédnout pod pokličku rozhlasové práce, setkat se s moderátory a redaktory, které znají jen po hlase, využily tři stovky lidí.

Před čtyřmi dny 01:58

Ostrava připravuje vyhlášku proti bivakování. Bezdomovcům má zamezit spaní venku

Ostravské obvody připravují vyhlášku, která omezí spaní venku. Zjistil to Český rozhlas. Připravovaná pravidla cílí na bezdomovce. V Ostravě jich je podle města aktuálně více než 400, místa pro ně ale v noclehárnách a azylových domech nejsou. Zatím není jasné, jakými postupy by měla vyhláška nocování pouze na povolených místech vymáhat.

Před čtyřmi dny 01:41

Ostravské Stodolní ulici nepomohl podle hospodských ani hokejový šampionát

Ani hokejový šampionát neresuscitoval známou ostravskou Stodolní ulici. Říkají to tamní hospodští. Zájem o desítky tamních barů a hospod dlouhodobě slábne. I když teď zahraniční fanoušci zvedají tržby, zájem je menší, než doufali.

Před pěti dny 03:15

Janáčkův festival nabídne přes 20 koncertů, výstavy i film

Na konci května začne v Ostravě Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Koncerty nejen klasické hudby budou znít v celém regionu až do 3. července. Festival připomene 170 let od narození Leoše Janáčka a uctí i další velikány české hudby.

Před pěti dny 01:45

Památkáři v Opavě ukázali nově objevený zlatý a stříbrný poklad

Opavský Obecní dům vystavuje největší mincovní poklad objevený v Moravskoslezském kraji za posledních sto let. Je to více než stovka zlatých dukátů a stříbrných grošů z období 15. století. Podle historiků jsou mince výjimečně zachovalé.