Zprávy ČRo Ostrava
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: I přes blížící se konec těžby OKD investuje desítky milionů do oprav zařízení

Společnost OKD čekají už jen necelé dva roky těžby černého uhlí. Přesto musí investovat desítky miliónů korun do obnovy důlních strojů. Včetně těch největších. Firma právě dokončila modernizaci jednoho z podzemních dopravníků.

01:35

Zprávy ČRo Ostrava

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Moravskoslezském kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Včera 01:24

Ve slévárnách v Třinci odlili nové lopatky pro vodní hamr v rožnovském skanzenu

Třinečtí slévači odlili nové lopatky pro historický vodní hamr na zpracování železa. Neobvyklou zakázku jim dalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V něm návštěvníkům ukazují, jak se železem pracovali naši předci. Lopatky z litiny budou roztáčet kolo, které hamr pohání.

Včera 02:26

Členky klubu Marie. Spojuje je to, že prošly rakovinou prsu a že na to nejsou samy

Dnes je Český den proti rakovině. Na ulicích měst a obcí si od dobrovolníků lidé mohou koupit žlutou květinku. Přispějí tím na prevenci a taky výzkum účinné léčby. Na Třinecku ve žlutých tričkách vyrážejí členky klubu Marie. Sdružuje ženy, které se v mamologické ambulanci dozvěděly, že mají rakovinu prsu.

Před dvěma dny 00:34

Ostravská huť Liberty posunula zaměstnancům návrat do práce na začátek prázdnin

Většina zaměstnanců ostravské huti Liberty se do práce do konce června nevrátí. Huť prodloužila režim, ve kterém vyplácí zaměstnancům v uzavřených provozech po většinu času jenom 70 procent mzdy. Firma to zdůvodnila cenovou politikou konkurence a snížením nákladů v období restrukturalizace.

Před dvěma dny 01:28

Když zrovna nefandí, objevují průmyslovou historii města

Hokejový šampionát v Ostravě a Praze směřuje k rekordní účasti návštěvníků. Zásluhu na tom má hlavně Ostrava, kde bylo v uplynulých dnech vyprodáno i na divácky méně atraktivní zápasy. A znát je to i v ulicích, kde můžete potkat fanoušky v různobarevných dresech. Do Ostravy přijeli hlavně Lotyši. A když zrovna nefandí, objevují průmyslovou historii města.

Před dvěma dny 01:59

Muzeum Těšínska opraví pietní prostranství před památníkem tragédie v Životicích

V havířovských Životicích se rozpadá pietní prostor na památku tragédie z doby druhé světové války. Gestapo tehdy postřílelo 36 místních mužů a desítky dalších poslalo do koncentračních táborů. Muzeum Těšínska teď začíná prostor před památníkem rychle opravovat. V srpnu totiž od událostí uplyne přesně 80 let.

Před dvěma dny 01:33

Slovenští hokejisté se v průběhu mistrovství světa rozehrávají k lepším a lepším výkonům

Slovenští hokejisté srazili v ostravské skupině B světového šampionátu jednoho z favoritů. Velice silný výběr Spojených států amerických porazili 5:4 v prodloužení. Velkou výhru si Slováci užívali před vyprodanou halou v prakticky domácím prostředí.

Před třemi dny 00:20

Cestáři začínají s opravou další části silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou na Pradědu

Dnes začíná oprava dalšího úseku cesty mezi Hvězdou a Ovčárnou na Pradědu. Práce na frekventované turistické trase potrvají zhruba 3 měsíce a výletníky čekají komplikace. Kyvadlová doprava mezi Hvězdou a Ovčárnou bude jezdit stále. Cestáři ale budou muset opravovaný úsek každý den na pár hodin kompletně uzavřít.

Před třemi dny 01:34

Na Karvinsku roste počet sociálních pohřbů

Zemřelým nemá kdo poslední rozloučení zajistit a tak to musí na své náklady udělat radnice. Přímo v Karviné to bylo loni 37 případů. Za první čtyři měsíce letošního roku to už je 24 pohřbů. Úředníci potvrzují, že většinou se třeba i vzdálenější příbuzní najdou. Tvrdí ale, že na obřad nemají peníze.

Před šesti dny 02:02

Na hokejový šampionát se chystají také policisté, dopravní podnik i úklidové čety

Policisté, úklidové čety nebo řidiči tramvají se chystají na nápor tisíců hokejových fanoušků. V Ostravě dnes začíná mistrovství světa v hokeji. Fan zóna u tamní Ostravar Arény se otevře ve čtrnáct hodin.

Před šesti dny 02:18

V Ostravě je už vše připraveno za začátek mistrovství světa v ledním hokeji

Ostrava Aréna a Fan zóna pro až pět tisíc diváků jsou v Ostravě připravené na dnešní start mistrovství světa v hokeji. Prostor dvou parkovišť před halou bude plný jídla, pití a zábavy. Hudební skupiny přijedou ze Slovenska i Polska. Ve středu a ve čtvrtek probíhaly v Ostrava Aréně důkladné policejní prohlídky a ve čtvrtek se také konala zkouška Fan zóny.