Výlety
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Nad hnědouhelným lomem Jiří vznikla vyhlídka. Nabízí pohled do geologické historie Sokolovska

U obce Lomnice na Sokolovsku v Karlovarském kraji vzniklo na hraně posledního hnědouhelného lomu v této lokalitě nové vyhlídkové místo. Pro širokou veřejnost sice ještě není volně přístupné, o povolení je ale možné požádat společnost Sokolovská uhelná, která je majitelem zdejšího pozemku.

02:59

Výlety

Vydává: Český rozhlas

Průvodce po nejzajímavějších místech Čech, Moravy a Slezska. Reportáže z hradů a zámků, tajemných, ale přístupných jeskyní a řady dalších cílů, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Web

Dnes 02:57

U Mohelna na Vysočině překvapivě narazíte na step. Uvidíte na ní ještěrky i vyhlídku na syslí louku

V jižní části Vysočiny, u obce Mohelno, můžete objevit velice zajímavý kus přírody. Step by totiž v tomto kraji hledal málokdo. A kde se tam vzala? Může za to hadcové podloží, které dokáže akumulovat teplo. Tamní suchou louku si mimo jiné oblíbili sysli. Sledovat je můžete ze syslí pozorovatelny. Vyplatí se vzít si s sebou i dalekohled.

Včera 03:11

Na kopci Vyhlídka v Ježníku stojí už třetí rozhledna v pořadí. Dohlédnete z ní na Praděd i do Polska

Obec Ježník v Moravskoslezském kraji, která dnes spadá pod město Krnov, se v 19. století těšila pověsti oblíbeného letoviska. Tehdy v Ježníku žily necelé dvě stovky obyvatel a byly tam hned tři výletní hostince. V roce 1894 tam postavili i první rozhlednu. Byla ale dřevěná a tak časem spadla, stejně jako její replika z roku 1934. Dnes stojí na 558 metrů vysokém vrchu jménem Vyhlídka v pořadí už třetí rozhledna.

Před dvěma dny 03:11

Na stezce Po stopách Eduarda Štorcha a Karla Zemana v Ostroměři uvidíte mamuta i pozůstatky hradiště

Ostroměř na Jičínsku v Královéhradeckém kraji se může pochlubit několika slavnými rodáky. Ostroměř leží blízko Hořic pod úbočím Chlumu, podél toku řeky Javorky. Dávné osídlení dokládají archeologické nálezy už z doby kamenné a bronzové. Ostroměřsko tak inspirovalo k tvorbě i dva zdejší rodáky, spisovatele Eduarda Štorcha a filmového režiséra, výtvarníka a animátora Karla Zemana.

Před třemi dny 03:38

V bývalém lomu Seč vytvářejí pestrobarevné písky magickou podívanou. V jezírcích se můžete vykoupat

Písečné stěny hrající barvami, jezírka a pláže, pravidelné koncerty žabího sboru. To vše uprostřed Moravského krasu. Bývalý lom Seč u Rudice na Blanensku se díky návratu přírody stal oblíbenou lokalitou nejen výletníků, ale také filmařů a geologů. Přístupný je neomezeně, při jeho návštěvě je ale potřeba dbát zvýšené opatrnosti.

Před čtyřmi dny 03:20

Na Naučné stezce Zlatodůl Roudný budete procházet krajinou připomínající zborcený ementálský sýr

Zlatodůl Roudný na Podblanicku ve Středočeském kraji býval nejvýnosnějším zlatým dolem bývalého Rakouska-Uherska. Ve třicátých letech 20. století byla těžba ukončena a dnes je celá oblast vyhlášená Přírodní památkou Roudný. Se slavnou historií i krásou místní přírody se můžete seznámit na Naučné stezce Zlatodůl Roudný.

Před čtyřmi dny 03:06

Ochrana a rozmnožování ohrožených druhů je hlavním posláním zoologické zahrady v Táboře

Největší zoologickou zahradu v rámci jižních Čech byste našli v Táboře, v tamní místní části Větrovy. Ta se nachází na kopci, který je o dost výš, než historické centrum města. A jak název napovídá, často tam fouká. To ale návštěvníky nemůže odradit. V zahradě na ně čeká na tři sta zvířat nejrůznějších druhů. Včetně klokaních albínů nebo vzácných fos madagaskarských.

Před pěti dny 03:29

O bunkru v Přáslavicích věděl v době studené války málokdo. Dnes si ho můžete celý projít

Má čtyři patra, celkovou rozlohu deset tisíc metrů čtverečních a jeden a půl metru silné betonové zdi. Protiatomový bunkr v Přáslavicích na Olomoucku byl vybudován v 70. letech minulého století. V případě válečného konfliktu měl sloužit jako zodolněný telekomunikační bod a zajišťovat spojení mezi Berlínem a Moskvou. Ještě donedávna nebylo možné se do něj bez prověrky dostat.

Před šesti dny 03:18

Pohádkový les v Bílině na Teplicku milují děti i dospělí. Potkáte v něm nejen postavy z večerníčků

Lesy v okolí Bíliny na Teplicku v Ústeckém kraji učarovaly místnímu občanovi Jaroslavu Sekyrovi natolik, že se rozhodl svůj koníček, vyřezávání ze dřeva, propojit se svým snem vybudovat pohádkový les. Stalo se tak v roce 1974, kdy vdechl život prvním postavičkám. V průběhu dalších let vytvořil a sám v lese nedaleko sídliště Za Chlumem umístil přibližně 130 pohádkových a filmových postav.

Před týdnem 03:31

Na Hradčanském náměstí najdete kromě Pražského hradu i řadu skvostných historických paláců

K architektonickým skvostům, které zdobí naše hlavní město, patří několik desítek šlechtických sídel. Byly svědky mnoha významných událostí a klíčových rozhodnutí. Spoustu jich najdete soustředěných na jednom místě, a sice na Hradčanském náměstí, ze kterého se tak vchází nejenom na první nádvoří Pražského hradu.

Před týdnem 02:57

V Aši vybudovali půvabný park Historie. Na své si v něm přijdou milovníci historie, sportovci i děti

První písemné zmínky o Aši v Karlovarském kraji pochází už z roku 1270, přesto se ve městě většina historických památek nedochovala. Vůbec nejstarší doloženou stavbou je tři sta let starý kamenný most. Ten spolu s bývalým hřbitovem a pomníkem na místě vyhořelého evangelického kostela Svaté Trojice tvoří základ parku Historie, který se nachází jen několik desítek metrů od ašské radnice.