Rozhlasový sloupek
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Jan Cempírek: Byl to slavný den

Když máme to výročí vstupu do Evropské unie, tak mi to nedá. Budu trošku vzpomínat. Na ten slavný den vstupu, na květen 2004, a přenesu se s dovolením na Šumavu.

02:49

Rozhlasový sloupek

Vydává: Český rozhlas

Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Web

Dnes 01:53

Martina Adlerová: Kdo krade stromy

Každý rok se těším, až se s manželem na prvního máje políbíme pod rozkvetlou třešní. Máme k tomuto účelu už deset let svůj „vlastní“ strom, roste nedaleko od nás, na mezi oddělující pole od cesty.

Včera 02:05

Hana Hosnedlová: Fotbalová láska

Květen považuji za nejhezčí měsíc v roce – je plný zeleně, barev, vůní a také lásky. Ta bývá s májem spojována nejen díky Máchovi. Někdy to mezi dvojicí zajiskří na první pohled, jindy se tenhle cit rodí déle a někdy i docela originálním způsobem.

Před dvěma dny 02:14

Pavel Kroneisl: Máte v tom hokej

Určitě jste už slyšeli hlášku „máte v tom hokej“, nebo „je v tom hokej“. Je tím myšleno, že je v něčem nepořádek, nepřehledno, zmatek, neřku-li přímo bordel. Mně tohle rčení silně vadí.

Před pěti dny 02:31

Jiří Březina starší: Malá vítězství pokroku

Dnes není těžké podlehnout dojmu, že všechno směřuje k horšímu. O dobrou zprávu člověk nezavadí, zato bědování nebere konce. Výrobci šidí na kvalitě, obchodníci na ceně, ve škole se děti nic nenaučí, média soustavně lžou a úplně všude na nás číhá podvod.

Před šesti dny 01:56

Věra Nosková: Momentka z vietnamského města Hoi An

Naše oblíbená kuchařka z vietnamského města Hoi An jménem Ha Lan nás zahrnovala hřejivým přátelstvím. Oblíbila si mě, pokaždé mě vítal její široký úsměv, dávala mi dárky v podobě čerstvého dračího ovoce nebo banánů, já jí zase darovala lehoučkou šálku z Prahy, sluneční brýle – pilotky, neboť se jí líbily.

Před týdnem 01:16

Eliška Novotná: Dědo, tleskej!

Vzali jsme vnoučka na demonstraci, aby to zažil. Byla pokojná, radostná, a chtěli jsme mu to dopřát. Prima lidi kolem, nadějná atmosféra.

Před týdnem 02:02

Antonín Pelíšek: Neškodné fejky

Setkáváme se s nimi všichni. Falešné zprávy, fejky šířící dezinformace, hrozby. Jako novinář se s nimi setkávám denně a tvrdím, že většinu z nich poznám na první pohled.

Před týdnem 01:59

Pavel Kroneisl: Stáří

Moudrý pan Jan Werich kdysi ve slavném pořadu Miroslava Horníčka Hovory H řekl: Stáří, pane Horníčku, stáří je vůl. Ve svých 72 letech mu teď dávám hluboce za pravdu.

Před týdnem 02:23

Jiří Březina starší: Umí labutě počítat?

Tuhle u rybníka mě napadlo, jak jsou na tom labutě s počítáním. Často sleduju labuťáka, jak brání svůj revír před vetřelci a chová se při tom tak systematicky, jako by si je opravdu uměl spočítat.

Před týdnem 01:58

Eliška Novotná: Dětské hřiště

Kousek od nás rekonstruovali dětské hřiště. Několik měsíců kolemjdoucí zvědavě nakukovali skrze oranžovou síť nataženou kolem plotu, co se tam děje. Tabulka na něm zdvořile žádala o pochopení a oznamovala termín ukončení prací.