Radioporadna
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Rozhýbejte palec u nohy a uleví se vám, slibuje kraniosakrální terapeutka

Chodidla jsou velmi namáhanou a nepostradatelnou součástí našeho těla. Ne každý jim ale věnuje péči, kterou by si zasloužila. To zdůrazňuje i kraniosakrální terapeutka Lucie Ladia Zemanová, která doporučuje uvolňující masáž chodidel.

14:37

Radioporadna

Vydává: Český rozhlas

Do rozhlasové poradny zveme hosty z nejrůznějších oborů.

Web

Dnes 19:25

Péče o člověka s demencí je vysilující. Zásadou číslo jedna je dodržování denního řádu

Ředitelka Domova pro seniory v Heřmanově Městci Eva Kunátová Holečková pracuje v sociálních službách od roku 2005. Má velké zkušenosti s lidmi postiženými demencí.

Před dvěma dny 18:29

Cítíte po operaci šedého zákalu tlak až bolest? Můžou za to nekvalitní slzy

Šedý zákal patří mezi nejběžnější oční operace. Zjednodušeně se dá říct, že se zakalená čočka vymění za novou. V dnešní době mohou oční lékaři využít speciální laser určený právě pro tento výkon.

Před dvěma dny 20:30

Máte známého holubáře? Poproste ho o ptačí trus. Je to nejlepší hnojivo pod rajčata i okurky

V květnu sázíme rajčata, okurky, papriky a další zeleninu na venkovní záhony. Aby se úroda vydařila, je nutná kvalitní zemina a dostatek hnojiva. Čím hnojit? Poradil zahradník František Hlubocký.

Před šesti dny 17:08

Tipy od fit kuchařky: Jak zbavit jáhly trpkosti? A jak bleskurychle upéct dezert na neděli?

Kruh zdraví je alternativní jídelna a zároveň sociální firma v centru Chrudimi. Vaří a pečou tam zdravá jídla a dávají velký důraz na výběr regionálních potravin. Díky tomu si vysloužily už tři jejich výrobky ocenění Certifikovaný výrobce Železných hor.

Před týdnem 20:41

V květnu je ideální čas na sázení levandule. Je lepší lékařská, nebo lavandin? A proč nesnáší plast?

Nedávné mrazy levanduli neuškodily, v nižších polohách už jsou vidět poupata. Pokud si chcete také na zahradě vytvořit fialovou a voňavou krásu, teď je ideální čas na výsadbu levandule.

Před týdnem 18:24

Slabikotvorná metoda čtení je tradiční, je ale nejlepší? Jiné metody si těžko razí cestu k prvňákům

V českém školství se metoda čtení Sfumato - splývavé čtení - používá více než 30 let. Výsledky jsou velmi dobré. Přesto stále převažuje klasická slabikotvorná metoda, kterou považuje autorka metodiky Sfumato - Splývavé čtení a ředitelka vzdělávacího a didaktického institutu ABC Music Mária Navrátilová za zastaralou.

Před týdnem 17:48

Bolesti zad už překročily únosnou mez? Vyzkoušejte osvědčenou metodu rolfterapie

Bolesti zad, kyčlí a kloubů trápí většinu lidí. Proto existují desítky nejrůznějších metod, které se snaží tyto problémy zmírnit. Některé terapie fungují více, jiné méně.

Před týdnem 18:32

Chlebíčkové inspirace: Použijte pečené maso, nakládané ryby i smaženou cibulku

Typicky české obložené chlebíčky vymyslel rodák z Ústí nad Orlicí Jan Paukert. Známá je historka o tom, jak příteli známého lahůdkáře Janu Skramlíkovi nevyhovovaly drobné jednohubky. Požádal Paukerta o něco aspoň na tři kousnutí, aby se člověk nasytil. A chlebíček byl na světě.

Před 2 týdny 21:00

České ZUŠ nemají v Evropě konkurenci. V květnu otevírají dveře novým talentům

Základní umělecké školství v České republice nemá v Evropě s výjimkou Slováků konkurenci. Přestože žáci chodí do „ZUŠky“ odpoledne po běžném vyučování, škola má vzdělávací program, žáci dostávají vysvědčení a dělají i postupové zkoušky, na základě kterých mohou pokračovat dál.

Před 2 týdny 17:54

Moderní kotle povinně už od 1. září. Kominík upozorňuje na nejčastější chyby

Na začátku září 2024 začne platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva, nejen v rodinných a bytových domech, ale také ve stavbách pro rodinnou rekreaci. Cílem je zlepšit životní prostředí.