Radioporadna
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Neodpouštěj, chceš-li být něčím otrokem. Vina, trest a odpuštění pohledem psychologa Jana Laška

Jsou lidé, kteří nedokáží nic a nikomu odpustit. Někdo řeší, že ho zklame blízká osoba, jiný se nestihne usmířit s někým před smrtí. Jde opravdu odpustit druhým nebo i sobě úplně všechno? Odpuštění je tématem dnešní radiopradny s odborníkem, psychologem, pedagogem a soudním znalcem doc. Janem Laškem.

28:54

Radioporadna

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá osobnost je hostem rozhlasové radioporadny od pondělí do pátku.

Web

Před dvěma dny 20:42

Síla baterky elektrokola je nejdůležitější. Můžete tak ujet i 170 km v kopcích, doporučuje odborník

Cyklistů díky krásnému počasí přibývá. Máte po zimě kolo vyčištěné a seřízené? Nebo si chcete pořídit nové? Pak by se vám mohla hodit naše radioporadna, kde se pokusíme poradit. Probereme všechna kola včetně elektrokol. Ve studiu jsme přivítali specialistu a vášnivého cyklististu Jana Vejběru.

Před třemi dny 25:58

Životnost zubního implantátu je závislá na zkušenostech operatéra, ale i na ústní hygieně člověka

Radioporadna o zubních implantátech. Jaké výhody mají implantáty oproti jiným řešením? Co nás v takovém případě čeká za zásah? Jaké typy implantátů existují? Může je mít úplně každý? A jak se o ně správně starat, aby nám co nejdéle vydržely? To vše probereme se zubní lékařkou Lenkou Vavřičkovou ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Před týdnem 19:52

Anděl strážný aneb SOS tlačítko a tísňová péče. To je nepřetržitá pomoc lidem v celé České republice

Hostem naší radioporadny je Ing. Irena Třešňáková, provozní ředitelka sociální služby tísňové péče Anděl strážný z.ú. Chceme vám tuto službu představit a vysvětlit, jak funguje. Pro koho konkrétně je tato služba určena a jak si ji můžete pořídit.

Před týdnem 18:29

Práce z domova a na dálku. Home office vyžaduje vždy písemnou dohodu zaměstnavatele a zaměstnance

Advokát JUDr. Martin Zbořil hostem naší radioporadny na téma: novinky v pracovním právu pro letošní rok. Moderuje Jana Kudyvejsová. Jako hlavní téma jsme zvolili home office, to znamená práci z domova či práci na dálku. Tento pojem jsme nejčastěji slyšeli v období covidu a možná od té doby v některých firmách dál přetrvává.

Před týdnem 24:03

Hallux valgus, neboli vbočený palec. Může ho způsobit špatná obuv, vliv má ale i anatomie a genetika

Hostem naší radioporadny je fyzioterapeut Lukáš Klapák. Jako dnešní téma jsme zvolili halluxy, neboli vbočené palce. Mnoho z nás má o tomto problému určitou představu, někdo dokonce bohužel i vlastní zkušenost. Jak tzv. vbočený palec může vypadat a jak vzniká? Je to dáno geneticky? Nebo si to způsobujeme sami?

Před 2 týdny 30:11

Technologie mění způsob, jak vnímáme svět i sami sebe, tvrdí zklidňovatel digidětí i digidospělých

Digitální radioporadna. Psychiatři léta odmítali hovořit o závislosti na internetu, nedávno se ale shodli na třech nových diagnózách. Závislost na počítačových hrách, na online sázení a také na e-pornu. Závislosti na sociálních sítích a online nakupování prý čekají v pořadí. My se dnes zaměříme především na internet, se kterým mladší generace vyrůstá od narození, říká se jim digiděti.

Před 2 týdny 25:19

Kakost jako bylinka na lásku. Harmonizuje, zklidňuje a působí hlavně na ženy jako jemné afrodiziakum

K lásce vás v tomto období rozhodně nemusí zvát jen hrdliččin hlas. Co takhle vůně bylin? Někdo může tvrdit, že to nefunguje, že jsou to lidové povídačky, ale i kdyby na tom jenom trošku něco bylo, tak myslím, že je fajn to vyzkoušet. I proto jsme pozvali do radioporadny bylinkářku Radku Svatošovou.

Před 2 týdny 22:19

Pozor na sůl ukrytou v potravinách. Tady úplně neplatí, že je nad zlato, spíše méně = někdy více

Teď si to spolu pěkně osolíme. My Češi totiž rádi solíme, je ale skutečně sůl nad zlato? Nebo bychom měli využívat a nahrazovat sůl i jiný kořením? Jaké jsou zdravotní plusy i minusy? Vše rozebereme s Ing. Hanou Stříteckou z Ústavu Preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a také ředitelkou spolku Fér potravina.

Před 3 týdny 23:40

Největší chybou u fermentovaných potravin je s nimi vůbec nezačít, směje se odborník Vladimír Sojka

Radioporadna určená pro vaše kuchyně. Možná vám pomůžeme osvěžit váš jídelníček, budeme se totiž bavit o fermentovaných potravinách. Naším hostem je Vladimír Sojka spoluautor knihy Zkvašeno kuchařka na doma a také spoluautor článků na blogu Zkvaseno.cz společně s kolegyní Zuzanou Ouhrabkovou.