Příběhy z Vysočiny
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Muzeum v Třešti má ve svých sbírkách skoro sto let starou příručku na psaní milostných dopisů

Milostný dopis dnes už možná ani neexistuje. Před sto lety ale určitě zamilovaní dopisy psali. A dokonce měli k dispozici návod, jak na to. Našli jsme ho v třešťském muzeu.

02:53

Příběhy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každý týden vám přinášíme kolekci pěti zajímavých reportáží z našeho kraje. V centru naší pozornosti jsou příběhy lidí, neotřelá místa, historie, úspěchy apod.

Web

Včera 03:16

Byly doby, kdy k přijetí na školu nestačily jedničky a volné místo

Dnes devadesátiletý Pavel Janeček z Černovic na Pelhřimovsku si s minulým režimem užil své. V padesátých letech přišla rodina o obchod, a on sám začínal svůj sen o architektuře zednickým výučním listem.

Před dvěma dny 02:55

Sázavští katolíci mají kostel ve tvaru lodě s patnáctimetrovým křížem na přídi

Pod pojmem kostel si většinou představujeme několik set let starou stavbu s vysokými věžemi, plnou soch svatých. Kostely se ale staví i v současnosti, a jeden takový vyrostl nedávno v Sázavě na Žďársku. Postavili si ho sami věřící.

Před pěti dny 02:54

Cestou na náměšťský zámek se mohou návštěvníci zastavit v řemeslné dílně Forest Ritual

Barbora Masaříková a Forest Trenz projeli spoustu zemí v obytné dodávce, ale nakonec zakotvili v Náměšti nad Oslavou, odkud Barbora pochází. Jen kousek od náměšťského zámku si otevřeli řemeslnou dílnu, kde si může návštěvník posedět na louce, půjčit a přečíst si knížku z nové knihobudky, ochutnat dobrou kávu nebo si vybrat plecháček či něco z kůže.

Před šesti dny 02:34

Do křišťálové studánky u Žirovnice vyvěrá voda z několika pramenů, vybudoval ji Josef Bouchal

V podzemí na Počátecku se nachází vícero pramenů. Některé jsou známé a mají jména, některé tvoří zatím bezejmenné studánky.

Před týdnem 03:01

Edvard Beneš chtěl mít na náměšťském zámku bílé zdi. Z toalety měl krásný výhled do obory

Na základě Benešových dekretů přišel po druhé světové válce rod Haugwitzů o zámek v Náměšti nad Oslavou, a už v létě roku 1946 sloužily reprezentativní prostory v prvním patře prezidentovi jako letní sídlo. Právě tam ho navštívila nejen Milada Horáková, ale i Marta a Klement Gotwaldovi.

Před týdnem 02:58

Topinambury jsou velmi zdravé a nenáročné na pěstování. Chutnají syrové i vařené

Na česká pole a zahrádky se pomalu a jistě vracejí topinambury. Říká se jim také židovské brambory, a je to rostlina s vysokou natí, podobná slunečnici.

Před týdnem 03:02

Vybavenou a připravenou lékárničku by měl mít i pes. K letním nástrahám patří rozpálený asfalt

Každý majitel psa by se měl o něj umět postarat, vědět, že se pes nikdy nenechává v létě v rozpáleném autě, že psovi se nedává čokoláda, že se s každým klíštětem nemusí běžet na veterinu. Veterináři by pak nemuseli zvedat tolik telefonátů o víkendu nebo v noci.

Před týdnem 02:54

Učitel a spisovatel Pavel Kryštof Novák sbírá obrazy, miluje motýly a vydává knihy

Vystudoval češtinu a dějepis na Masarykově univerzitě v Brně a téměř tři desítky let učil. Pavel Kryštof Novák má však za sebou také spoustu let psaní článků, časopisů i prodeje knih.

Před týdnem 03:13

Božejáci v červnu zahrají na festivalu Rock for People. Prozradili, že vsadí na tradici

Hasičská dechová kapela Božejáci letos slaví 120. narozeniny, a oslaví je opravdu netradičně. V polovině června zahraje na festivalu Rock for People. Pro všechny muzikanty je to velká výzva.

Před 2 týdny 03:08

Jeden z posledních českých strojů z roku 2006 i klasický MIG 21 uvidíte v Leteckém muzeu v Koněšíně

Letecké muzeum v Koněšíně na Třebíčsku provozuje spolek nadšenců. V létě mají otevřeno od devíti do osmnácti hodin a návštěvníci si vedle letadel mohou prohlédnout i biotop pro obojživelníky nebo několik druhů zvířat, kterým se na pozemku dobře daří.