Odkryto - Slopné: Kdo je vrah?
Sezóna 31. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Gučiho archiv. Epizoda první: Ukrojit si Prahu

Investigativní minisérie Gučiho archiv přináší pohled do světa politiků a podnikatelů, které policie zatkla při operaci Dozimetr. Reportér Janek Kroupa v podcastu odtajňuje nové důkazy – dosud neznámé dokumenty.

37:27

Odkryto - Slopné: Kdo je vrah?

Vydává: Seznam Zprávy

Investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková s fotografkou Christine Havranovou zkoumají v podcastové minisérii „Slopné: Kdo je vrah?“ případ, který se odehrál v září 2011. Na materiálech k podcastu pracovaly přes rok, nejde přitom o pouhou rekapitulaci kriminálního případu, novinářky ve spisech i v terénu objevily dosud neznámé stopy. Nyní odkryjí, zda se mohl stát jeden z největších justičních omylů v Česku.

Web

Sezóna 526. únor 2024 54:49

Slopné: Kdo je vrah? Díl 6. Slovenská mafie, zbraně a panika

Pátrání po okolnostech dvanáct let staré vraždy se uzavírá na Slovensku, v okolí Povážské Bystrice. Právě tam se totiž zdržuje Zoltán Kovács, člověk, jehož DNA se našla na zakrvácené kukle poblíž místa činu. A tak se vracíme zpět k zavražděnému Miroslavu Sedlářovi. Kdo vlastně byl a čím se živil? Jaké styky na Slovensku měl. A proč se policisté nikdy pořádně nezabývali slovenskou linkou v případu slopenské vraždy?

Článek a další informace najdete na webu Seznam Zprávy.

Sezóna 526. únor 2024 48:55

Slopné: Kdo je vrah? Díl 5. Čas vraždy, alibi a zatajená DNA

Ústředními tématy předposlední epizody investigativní série Slopné: Kdo je vrah? jsou časová osa slopenské vraždy, alibi jednoho z odsouzených a hlavně původ DNA na kukle nalezené nedaleko místa činu. Proč se kriminalisté a lékaři neshodli na době úmrtí Miroslava Sedláře? S kým se měl v inkriminovaný čas vidět odsouzený David Šimon? A Proč státní zástupce neinformoval soud, že ví, čí je pot nalezený na pletené kukle potřísněné krví oběti?

Článek a další informacenajdete na webu Seznam Zprávy.

Sezóna 526. únor 2024 45:31

Slopné: Kdo je vrah? Díl 4. Dva bratranci, dvě svědectví, jedna lež

Ve čtvrtém dílu investigativní série Slopné: Kdo je vrah? se reportérky Seznam Zpráv zaměří na dva svědky, kteří svými výpověďmi zásadně přispěli k tomu, že byli obvinění Maroš Straňák a David Šimon uznáni vinnými z vraždy a dostali výjimečné tresty. Kde se svědci, soudně trestaní bratranci, najednou vzali? Co přesně tehdy u soudu vypověděli? A co o svém svědectví říkají dnes?

Článek a další informacenajdete na webu Seznam Zprávy.

Sezóna 526. únor 2024 49:39

Slopné: Kdo je vrah? Díl 3. Pachovky, znalci a hod kostkou

Hlavním tématem třetího dílu investigativní série Slopné: Kdo je vrah? jsou pachové stopy. Český justiční systém je nepokládá za přímý důkaz, ve většině evropských zemí se s nimi už ani nepracuje. V případě vraždy ve Slopném ale sehrály klíčovou roli. Jak se k pachovým stopám stavěl soudce slopenského případu? Jaké výsledky přinesla odborná studie, která zkoumala přesnost metody kriminalistické odorologie? A jak na její závěry reagovala policie a justice? 

Článek a další informace k aktuálnímu dílunajdete na webu Seznam Zprávy.

Sezóna 526. únor 2024 47:50

Slopné: Kdo je vrah? Díl 2. Kufřík, lakýrky a výjimečný trest

Ve 2. dílu investigativní série Slopné: Kdo je vrah? se reportérky Seznam Zpráv zaměřily na dva odsouzené a jejich rodiny. Maroš Straňák a David Šimon dostali dvacetileté tresty za vraždu penzisty ve zlínské obci Slopné. Už jedenáct let ale za mřížemi oba tvrdí, že jsou nevinní. Jaký život vedli před svým zatčením? Kdy se poprvé potkali? A jak na případ vraždy ve Slopném vzpomíná tehdejší hlavní policejní vyšetřovatel? 

Článek a další informace k druhému dílu celkem šestidílné série najdete na webu Seznam Zprávy.

Sezóna 526. únor 2024 46:59

Slopné: Kdo je vrah? Díl 1. Krev, kukla a úklid

Seznam Zprávy v investigativní sérii Slopné: Kdo je vrah? znovu otevírají případ vraždy, který před 12 lety šokoval Zlínsko. Za brutální vraždu penzisty padly výjimečné tresty, soud poslal na 20 let za mříže dvojici mladých mužů. Reportérky Seznam Zpráv teď odhalují nové souvislosti, které zásadním způsobem mění pohled na vraždu i na celé vyšetřování. Šestidílná série, která byla v premiéře uvedena pod hlavičkou zpravodajského podcastu 5:59, otevírá nové otázky nejen o tomto konkrétním případu, ale i o systému, jakým funguje česká justice.

Článek a další informacenajdete na webu Seznam Zprávy. Můžete se podívat i na fotografie z místa činu.

Sezóna 523. říjen 2023 01:36

Sledujte novou podcastovou minisérii “Slopné: Kdo je vrah?”

Investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková s fotografkou Christine Havranovou zkoumají v nové podcastové minisérii „Slopné: Kdo je vrah?“ případ, který se odehrál v září 2011. Na materiálech k podcastu pracovaly přes rok, nejde přitom o pouhou rekapitulaci kriminálního případu, novinářky ve spisech i v terénu objevily dosud neznámé stopy. Nyní odkryjí, zda se mohl stát jeden z největších justičních omylů v Česku.

Když v září 2011 v klidné obci Slopné na Zlínsku náhle zemřel penzista Miroslav Sedlář, pár dní to na žádný zločin nevypadalo. Místo činu rodina uklidila a o vraždě nikdo nemluvil. Až soudní patolog přišel na to, že 77letý muž nemohl spadnout ze schodů, jak zněla původní verze příčiny jeho úmrtí. Miroslava Sedláře někdo ubil.

Po dlouhém vyšetřování obvinila policie dva muže: Maroše Straňáka a Davida Šimona. Ukazovaly na ně pachové stopy. Oba soud nejdříve osvobodil, ale poté se do věci vložil nový svědek a muži byli nakonec odsouzeni na 24 a půl, respektive 20 a půl roku. Po více než 11 letech stále odmítají uznat svou vinu, i když by tím získali šanci na podmínečné propuštění.

„Mluvily jsme se všemi lidmi, kterých se případ nějakým způsobem týká – ať už s vyšetřovateli případu, odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem nebo svědky. A přicházíme s řadou nových důkazů, které zásadním způsobem mění pohled na příběh vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě vyšetřovatelé, žalobce nebo soudy,“ říká autorka podcastu Adéla Jelínková.

Podcastová série tak nabízí nebývale detailní rozbor polozapomenuté kauzy, v níž justice dosud přehlížela stopy, které mohou ukazovat na jiné pachatele. První díl vyšel v podcastu 5:59 v pátek 20. října a zbylých pět bude vycházet každý následující pátek. Poslouchejte na webu Seznam Zpráv nebo ve všech podcastových aplikacích, právě v kanálu podcastu 5:59. 

Sezóna 425. červenec 2023 34:14

Epizoda druhá: Podivná role pana Z.

Policie zadokumentovala, jak dostal úplatek. Člen dozorčí rady pražského Dopravního podniku Michal Zděnek byl v kauze Dozimetr i policejním agentem. Jeho role ale není jednoznačná, ukazuje druhá část investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto.

Podnikatel Petr Adam předal úplatek členu dozorčí rady pražského Dopravního podniku (DPP) Michalu Zděnkovi, který ale v té chvíli spolupracoval s policií. Ta předání i natočila. Poté, co ho policie obvinila, spáchal Petr Adam sebevraždu. 

Na první pohled je to jednoduchá korupční kauza, která vešla ve známost jako součást širší akce Dozimetr. Realita je ale složitější a postup policie a jejího agenta není bez otazníků, jak vyplývá ze spisu, který Seznam Zprávy prostudovaly.

Fakt, že Petr Adam předal peníze Michalu Zděnkovi, je zjevný. Stejně jako to, že to měl být úplatek. Jenže okolnosti, za kterých se to stalo, už tak jednoznačné nejsou. Nebyl totiž prvním, kdo by se dopustil problematického jednání. 

Michal Zděnek jako policejní spolupracovník totiž hned na první monitorovanou schůzku přinesl důvěrné dokumenty pražského Dopravního podniku. Jak plyne z odposlechů, Petr Adam o ně přitom vůbec nežádal.

„To je co za dokument?,“ ptá se překvapeně Adam člena dozorčí rady Zděnka na nahrávce odposlechu z 23. března 2021. „To je představenstvo, zasedání představenstva. Z ledna. Něco nám dají, něco si umíš sehnat, když jsi šikovnej. Bavil jsem se s tím Petrem (Witowským, ředitelem DPP) o tom, a vrazil mi tohle do ruky,“ vysvětluje Zděnek, jak si dokáže opatřit důvěrné informace. 

Na přímý dotaz Michal Zděnek, v současnosti jeden z kandidátů na šéfa pražského dopravního podniku, výslovně popřel, že by dokumenty předal. „Já mu zápis představenstva nedal. Kdybych zločincům předával dokumenty DPP, byl bych proboha trestně stíhán,“ napsal Michal Zděnek s tím, že na osobní schůzce vše vysvětlí. 

Když jej ale Seznam Zprávy upozornily, že mají k dispozici policejní záznam, kde dokumenty předává, už nereagoval. Později napsal, že je svědkem a jako takový musí zachovávat mlčenlivost. A na osobní schůzku už nedošlo.

Dokumenty, které na nahrávce předává, jsou přitom neveřejné, chráněné obchodním tajemstvím. A to do té míry, že je firma neposkytuje ani na žádost podle paragrafu 106 o svobodném přístupu k informacím. 

„Předání takových dokumentů rozhodně není v pořádku. Takovýto člen dozorčí rady porušil mlčenlivost, šel proti dobru podniku. Protože zápisy, ať už z představenstva nebo z dozorčí rady, jsou skutečně důvěrné dokumenty charakteru obchodního tajemství,“ vysvětluje Adam Scheinherr, bývalý náměstek pražského primátora zodpovědný za dopravní podnik. 

Policie sice nahrála, jak Zděnek nakládá s důvěrnými informacemi z dozorčí rady, ale dál s tím nic nedělá. Na otázky kolem role Michala Zděnka odmítla policie odpovědět. Státní zástupce Adam Borgula napsal, že se některými pochybnostmi už zabýval, protože je namítal jeden obviněný v rámci vyšetřování. 

„Část námitek obviněného byla vypořádána, s tím, že postup policie byl shledán zákonným. Zčásti budou námitky posouzeny v souvislosti s dalším rozhodováním o procesním postupu,“ napsal Borgula s tím, že nic konkrétnějšího říct prý nemůže, dokud se řízení nedostane před soud.

Jak vynášel informace policejní agent? Jaké další pochybnosti policie ignoruje? A jak vlastně vypadalo předání peněz? Poslechněte si druhou část investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto.

  • Janek Kroupa rozplétá pohnutý příběh z kauzy Dozimetr v minisérii Smrtící Dozimetr, která je součástí investigativního podcastového cyklu Odkryto (Práskač, Služebná mocných, Gučiho archiv).
  • Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.
  • Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.
Sezóna 424. červenec 2023 20:06

Epizoda první: Pověst pro něj byla vším

Loni v červnu spustila policie zatýkání v kauze známé jako Dozimetr. Ve stínu politického mumraje, který případ způsobil, se odehrál jeden málo známý, zato pohnutý příběh. Líčí jej investigativní podcastová série z cyklu Odkryto.

Pět dní po té, co policie spustila akci Dozimetr, trávil obviněný podnikatel Petr Adam den se svým synem. Odjeli do firmy, kde si chtěl vyzvednout nový telefon, místo toho, který mu policie zabavila.

Při návratu se ale jeho psychicky stav začal zhoršovat. Když přijeli domů do vily v pražských Stodůlkách, byla situace neudržitelná. Pak manželka i syn Martin odešli na chvíli ven. Když se Martin vrátil dovnitř čekal ho strašný pohled.

Petr Adam – bývalý voják, jenž si zakládal na dobré pověsti – na zeď krví napsal vzkaz své ženě, že ji miluje. A pak si vzal život.

„Co ve mně zůstalo? Nic ve mně už nezůstalo. Nevím, jak to říct. To prostě člověku úplně obrátí život, svět, všechno,“ říká jeho šestadvacetiletý syn Martin. „S mámou to nechápeme. Nikdy tady ty sklony nebo něco podobného neměl.“ O svém otci mluví s obtížemi, záleží mu ale na tom, aby alespoň částečně mohl očistit jeho jméno. A to je i důvod, proč se rozhodl své svědectví zveřejnit – v podcastu Smrtící Dozimetr.

„Petr Adam byl slušný člověk, nikdy nikoho nepodvedl. Podle mě nikoho nikdy nechtěl uplácet. Podle mě všechno to, co se stalo, je tragický omyl, za který jsou někteří jedinci zodpovědní,“ přidává se podnikatel Jindřich Špringl, jehož jméno je rovněž na soupisce obviněných.

Totiž: v pozadí celého neštěstí je jedna policejní kombinace a jeden policejní agent. Jmenuje se Michal Zděnek a není to policista. Jde o někdejšího člena dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy. Za poněkud podivných okolností, které podcastová série rozkrývá, začal s policií spolupracovat a právě jeho měl Adam podplatit.

Obálku se sto tisíci korunami hodil na přední sedačku Zděnkova osobního auta, což zaznamenala policejní kamera.

Celý kontext je ovšem trochu složitější a korunní svědek policie, který je dnes jedním z kandidátů na generálního ředitele Dopravního podniku, není podle všeho zcela bez viny.

Za co měl být úplatek, který způsobil smrt svého strůjce? Šlo jen o peníze? A byla policejní část příběhu opravdu čistou hrou? Co skutečně zachytily policejní odposlechy? Poslechněte si první část investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto.

  • Janek Kroupa rozplétá pohnutý příběh z kauzy Dozimetr v minisérii Smrtící Dozimetr, která je součástí investigativního podcastového cyklu Odkryto (Práskač, Služebná mocných, Gučiho archiv).
  • Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.
  • Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.
Sezóna 33. srpen 2022 35:08

Gučiho archiv. Epizoda druhá: Řetízky moci

Svědectví podnikatele Pavla Dovhomilji, přezdívaného Guči, do kauzy Dozimetr vtahuje i politiky hnutí ANO. Konkrétně někdejšího vlivného šéfa poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnka. Popisuje rovněž, jak Redlova skupina prala peníze.