Pochoutkový rok
NejnovějšíPřed třemi dny

Poslechněte si podcast: Opitý Izidor od Zdenky Trávníčkové

Už po prvním soustu vám tento dezert rozproudí krev. Zároveň cítíte nádech Vánoc. Je kyprý a vláčný, upečený korpus chutná jako brownies. Do opitého Izidora se pustila Zdenka Trávníčková z Vyškova, aby potěšila posluchače i porotu Pochoutkového roku.

08:24

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín pro všechny milovníky dobrého jídla spojený s exkluzivní soutěží – přihlaste své jedinečné domácí recepty a vyhrajte kuchyňské elektrospotřebiče v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se zde >> 

Web

Před třemi dny 02:10

Ladislav Špaček: Doma sklízí talíře hostitel, v restauraci nikdy nepodáváme nádobí personálu

Po dobrém jídle zbyde na stole spousta nádobí. Kdo sklízí talíře? A můžeme je na sebe štosovat? Jiné je to doma, jiné v restauraci. Radí Ladislav Špaček.

Před třemi dny 28:18

Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 4. 2024

Soutěžní recept: Opitý Izidor od Zdenky Trávníčkové. Rada z etikety: Doma sklízí talíře hostitel, v restauraci personál. Anglická slanina je opravdu z Anglie.

Před týdnem 07:15

Dančí závitky od Václava Ségla

Jestli jste milovníci španělského ptáčka, tento recept vás nadchne. Dančí závitky připravil Václav Ségl z Praskoles. Dančí maso je jemnější a krásně jím prostoupí všechny chutě, které jsou schované uvnitř. Maso se vám přímo rozplyne na jazyku.

Před týdnem 01:25

Žena v restauraci: Má si objednat sama, nebo by měla spoléhat na muže? Radí Ladislav Špaček

Tradičně se o ženu v restauraci stará muž. Muž vchází jako první do restaurace, aby ženu uvedl. Muž jí odsunuje židli, usazuje ji, pak teprve usedá on sám.

Před týdnem 03:32

Česko je velmocí v pěstování máku, a tak mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti

Každá hospodyňka ví, že do koláčů, buchet či na nudle je nejlepší čerstvě namletý mák. Možná už máte doma moderní přístroj, elektrický mlýnek, ale jistě se shodneme na tom, že jeho předchůdce, poctivý litinový mlýnek, který používaly naše babičky, je prostě nesmrtelný.

Před týdnem 28:33

Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 4. 2024

Soutěžní recept: Dančí závitky od Václava Ségla. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak si v restauraci objednává žena. Mlýnky na mák.

Před 2 týdny 08:40

Zmrzlý pelišák od Vlasty Canové

Zmrzlého pelišáka přihlásila Vlasta Canová z Jihlavy. Vláčný a velmi jedlý dezert je plný tvarohu. Není přeslazený, protože cukr není v nastrouhaném těstě, ale jen v náplni. Rozinky namočené ve slivovici mu dodají správný říz. Jak by řekla naše porotkyně Naďa Konvalinková: Je to taková krásná delikatesa do pelíšku.

Před 2 týdny 02:05

Co se žvýkačkou? Žvýkání je praktické a papírek to jistí, radí Ladislav Špaček

Žvýkačka je velmi praktická záležitost. Žvýkačku lze jenom doporučit ve společenském styku. Ono to zní trošku zvláštně, možná paradoxně, ale žvýkačka vytváří náš příjemný dech.

Před 2 týdny 28:31

Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 4. 2024

Soutěžní recept: Zmrzlý pelišák Vlasty Canové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam se žvýkačkou. Abertamský sýr: z horských chalup až na slavnostní panské tabule.

Před 2 týdny 03:12

Abertamský sýr se dostal z horských chalup až na slavnostní panské tabule

Krušné hory, jak už jejich název napovídá, nebyly v minulosti místem, kde by létali pečení holubi do huby, jak se říká.