Odpolední interview
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Anděl Strážný je tísňová sociální péče určená nejen seniorům

Představte si, že máte malou krabičku a z ní se na zavolání ozve: Anděl Strážný. Přesně tak se totiž hlásí operátorky tísňové linky sociální služby nazvané právě Anděl Strážný. Tato služba pokrývá celou Českou republiku, nicméně jediné kontaktní místo pro klienty v našem kraji, je v Třinci.

09:36

Odpolední interview

Vydává: Český rozhlas

Rozhovory s osobnostmi známými i neznámými, které ale stojí za to poznat.

Web

Před dvěma dny 11:58

Famózní Klimkovické Pjenice baví veřejnost šlágry počátku minulého století

Rytmické šlágry počátku minulého století, noblesní kostýmy, láska ke zpěvu a kopec energie. To jsou trumfy Famózních Klimkovických Pjenic. Pěvecké uskupení baví veřejnost na různých společenských akcích.

Před týdnem 12:41

Osm křížků na hřbetě, ale doma v lenošce ho nenajdete

Jednaosmdesátiletý Jiří Řeháček je rodák z Bítova, v Bílovci od roku 1945 vyrůstal. Činorodého seniora byste dnes potkali třeba v kostele svatého Mikuláše, který dominuje historickému centru města. Dělá tam totiž průvodce a dostanete se s ním například do věže nebo nad klenbu kostelní lodi.

Před týdnem 10:33

Fresky, které podávají zprávu o konci světa, najdete ve Švédské kapli v Opavě

Pokud se dostanete na prohlídku unikátní osmiboké kaple v Opavě-Kateřinkách, které se říká Švédská, pořádně se uvnitř rozhlédněte. Stěny totiž pokrývají fragmenty fresek, které znázorňují konec světa.

Před týdnem 10:46

Profesní život spisovatele a publicisty Miroslava Sehnala by vydal na seriál

Spisovatel, publicista a pábitel Miroslav Sehnal spolupracuje už léta s rozhlasem a televizí, a svou dramaturgickou stopu zanechal v mnoha ostravských kulturních zařízeních.

Před týdnem 10:40

Historie Základní umělecké školy v Opavě se začala psát přesně před 100 lety

Chodby základních uměleckých škol jsou plné zvuků. A nejinak tomu je i v Opavě. Tamní ZUŠ oslavila 1. května přesně 100 let svého trvání a tak její žáci a pedagogové mají tento rok opravdu bohatý na nejrůznější slavností koncerty a další události.

Před týdnem 09:25

Možnost se stále rvát a bavit u toho ostatní, to je splněný klukovský sen

Ostravský spolek Rytíři svatého Grálu vznikl před 33 lety díky několika nadšencům a obdivovatelům středověké historie. V malíčku mají šerm a boj ve formacích a můžete je nejčastěji potkat na hradech a zámcích, kde své umění předvádějí.

Před 2 týdny 09:24

V Dobroslavicích na Opavsku se můžete vydat po stopách zaniklého zámku

V Dobroslavicích na Opavsku vysázeli řady tisů. Je to připomínka někdejšího zámku, který v obci stál. Keře přesně kopírují obvod zámku, který hraběcí rod Wilczků využíval jako letní sídlo a po válce fungovala v jeho troskách provizorní škola.

Před 2 týdny 10:05

Až si uděláte výlet na Těšínsko, zastavte se v místě zvaném Čtyřmezí

Na kopečku v krajině kolem Českého Těšína, přesněji v místě, kde se potkávají hranice čtyř obcí, je pod lipami usazen mohutný kámen. Místo na rozcestí se nazývá Čtyřmezí nebo taky U Čtyřmezníku.

Před 2 týdny 11:03

Monika vyrábí sýr a Peter se stará o ovce a koně. Na Gruntě na Trojmezí

Když se vydáte z obce Hrčava k česko-polsko-slovenským hranicím, můžete se zastavit v tamní sýrárně. Farmaří tam rodina Staňova. Monika vyrábí sýr a Peter, který se stará o ovce a koně, má hlavu plnou nápadů, jak oživit tradice a folklór na česko-slovensko-polském pomezí.