Moci bez nemoci
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Geny BRCA 1 a BRCA 2 znamenají zvýšené riziko rakoviny. Vyšší záchyt - rychlejší léčba

Geny BRCA 1 a BRCA 2. Pokud zdědíme některý z těchto genů, znamená to celoživotně zvýšené riziko vzniku rakoviny, především prsu a vaječníků. Novinkou je vyšší záchyt žen takto geneticky zatížených a možnost úspěšnější a rychleji započaté léčby. Pozvání Šárky Volemanové přijal MUDr. Filip Frühauf, Ph.D., onkogynekolog Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře a také paní Eva, která je nositelkou jedné ze zmíněných genetických mutací.

32:58

Moci bez nemoci

Vydává: Český rozhlas

O zdravotních diagnózách a nových metodách léčby se Šárkou Volemanovou.

Web

Před čtyřmi dny 40:25

Profesor Vladimír Beneš je jednou z nejvýraznějších osobností medicíny. Zaměřuje se na neurovědy

Ve speciálním dílu se setkáme s jednou nejvýraznějších osobností současné medicíny. Pozvání Šárky Volemanové přijal prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Ústavu klinických neurooborů Ústřední vojenské nemocnice Praha. I on si mohl zvolit a k rozhovoru přizvat člověka jemu z nejbližších. V jednom studiu společně s ním usedne i jeho syn, doc. MUDr. Vladimír Beneš, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol.

Před týdnem 39:19

Umělá inteligence v diagnostice očních vad. Novinková klinická studie

Budeme se věnovat umělé inteligenci v diagnostice očních vad a chorob. Představíme novinkovou klinickou studii, která proběhla počátkem roku 2024. Zaměříme se na diagnostiku a screening makulární degenerace a diabetické retinopatie. Svůj příběh přijde vyprávět pan Anton, který se jako pacient klinické studie zúčastnil. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanové přijala MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra Očního centra Praha.

Před 3 týdny 35:05

Opakované potraty. Díky spolupráci gynekologů a imunologů se ženám daří donosit zdravé dítě

Opakované potraty. Díky exkluzivní spolupráci gynekologů a imunologů se daří ženám po opakovaných potratech donosit a porodit zdravé dítě. Svůj příběh přijde vyprávět Tereza, která se i přes nepřízeň osudu díky spolupráci lékařů stala maminkou malého Jakuba. Pozvání přijali: doc. Michal Koucký, vedoucí lékař Perinatologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie a Ivana Šetinová, vedoucí lékařka ambulancí Centra prevence a léčby poruch imunity IMMUNIA.

14. duben 2024 35:08

Výživa infuzí a novinkový podpůrný lék

Domácí parenterální výživa. Jedná se o přísun výživy infuzí do trávicího traktu při jeho nedostatečné funkčnosti. Zajistí přísun živin potřebných pro fungování organismu. Řeč bude o novinkovém podpůrném léku. Svůj příběh přijde vyprávět David, kterému pomáhá ke kvalitnějšímu životu. Pozvání Šárky Volemanové přijal i doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., vedoucí Centra výživy a přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

7. duben 2024 38:32

Chronické kožní onemocnění Hidradenitida. Pomůže biologická léčba

Hidradenitida je chronické kožní onemocnění, které se projevuje tvorbou zánětlivých ložisek především v podpaží a v tříslech. Biologická léčba je novinkou, která pacientům přináší úlevu a naději na kvalitní život. Svůj příběh onemocnění a léčby přijde vyprávět paní Petra. Pozvání přijal i prof. MUDr. Petr Arenberger, Dr.Sc., MBA., přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

31. březen 2024 32:51

Rakovina prostaty. Absolutní novinkou je terapie radiofarmakem

Časná stádia rakoviny prostaty obvykle nemají žádné příznaky. O to důležitější je prevence. Absolutní novinkou v léčbě rakoviny prostaty je terapie radiofarmakem. Svůj příběh přijde vyprávět Daniel, který se touto novinkou léčí. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanová přijala doc. MUDr. Hana Študentová, Ph.D., zástupkyně přednosty pro léčebnou péči Onkologické kliniky FN Olomouc.

24. březen 2024 36:28

Astma a jeho nová biologická léčba

Další díl pořadu Moci bez nemoci se bude věnovat diagnóze Astma bronchiale a novinkové biologické léčbě. Svůj příběh přijde vyprávět paní Anna, která tento způsob léčby právě podstupuje. Pozvání moderátorky a autorky pořadu Šárky Volemanové přijala i profesorka Martina Koziar Vašáková, lékařka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

17. březen 2024 40:03

Pavel Dřevínek je jednou z nejvýraznějších osobností medicíny. Zaměří se na cystickou fibrózu

Ve speciálním dílu se setkáme s jednou nejvýraznějších osobností současné medicíny. Pozvání moderátorky Šárky Volemanové přijal prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph. D., přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol, vedoucí Centra cystické fibrózy FN Motol. Nahlédneme do světa jeho profese, tedy bakterií, virů a onemocnění, které nese název cystická fibróza. Pozvání přijala také jeho manželka MUDr. Eva Dřevínková, jejíž profesí je plastická chirurgie.

10. březen 2024 33:47

Adenomyóza. Novinková léčba patologie svaloviny dělohy

Adenomyóza je stav, kdy tkáň vystýlající dělohu prorůstá do svalové stěny dělohy. V posledních letech odkládají ženy těhotenství na pozdější věk, a tím se zvyšuje riziko takových onemocnění a komplikací při početí. Svůj příběh přijde vyprávět Mária, která se díky novinkové metodě nakonec stala maminkou. Pozvání do pořadu přijala i MUDr. Kristýna Hlinecká, Ph.D., vedoucí lékařka Minimálně invazivní chirurgie Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN v Praze.