Jihočeská vlastivěda
27. březen 2024

Poslechněte si podcast: Petr Vok prodal Rudolfu II. Český Krumlov i okolní vesnice, ale archiv si nechal odvézt do Třeboně

Ve víru historických událostí měl Petr Vok z Rožmberka podle smlouvy ze září 1600 prodat a postoupit své sídelní panství českokrumlovské císaři a králi Rudolfu II. K předání došlo o rok později.

01:33

Jihočeská vlastivěda

Vydává: Český rozhlas

Historické zajímavosti a perličky z různých míst Jihočeského kraje.

Web

Před dvěma dny 01:29

V Česku je jen pět staveb zasvěcených svaté Voršile, tři z nich se nachází na jihu Čech

Svatá Voršila neboli Uršula žila podle legendy ve 4. století. Společně se svými společnicemi byla při plavbě lodí přepadena a zabita pohanskými Huny. V České republice máme jen pět staveb, které jsou jí zasvěceny. A hned tři z nich objevíme v jižních Čechách.

Před třemi dny 01:43

Přírodní památka poblíž Prachatic nese název U poustevníka. Skutečná poustevna tu ale nikdy nebyla

Roku 1992 byla jižně od Rohanova u Prachatic vyhlášena přírodní památka U poustevníka. Na tomto území lze najít podmáčené smrčiny a olšiny a další chráněné rostliny. Název by mohl evokovat, že zde v minulosti stála poustevna. Bylo tomu tak v lidovém podání, o poustevnu v pravém slova smyslu ale nešlo.

Před čtyřmi dny 01:53

Velešínský vikář Theofil Hostounský zaplatil přestavbu kostela a proslul jako legendární silák

Jihočeské městečko Velešín proslulo v 19. století jako rodiště vlasteneckého spisovatele Josefa Vlastimila Kamarýta. Zhruba o sto let dříve, od roku 1732 působil na velešínské faře vikář Theofil Ignác Hostounský, který byl mužem schopným a činorodým. Pocházel z Plzně a byl potomkem zchudlého šlechtického rodu, který užíval predikát z Kosmáčova.

Před pěti dny 01:59

Za 30 stříbrných prodal rytíř Častolar vodu z potoka u Křemže. Mlynáři pak prý plivali na jeho hrob

Že vám potok nikdo nemůže vzít? Něco o tom věděli staří mlynáři z Křemže. Roku 1591 se Vilém z Rožmberka rozhodl přilepšit svým mlýnům na Chvalšinském potoce a nechal také výrazně zvětšit panský mlýn v Březovíku. Aby měl dost vodní síly, dohodl se s rytíři Častolary, kteří vládli okolo Křemže, a odkoupil od nich za 30 stříbrných grošů část vody Křemežského potoka.

Před šesti dny 01:31

Matriky z jihočeských obcí najdete v digitálním archivu. Celkem je k dispozici téměř sedm tisíc knih

O tom, že archivy nejsou zastaralou institucí, svědčí fakt, že ty jihočeské si zvolily cestu moderního zpřístupňování historických písemností. Když roku 2007 zahájil Státní oblastní archiv v Třeboni dlouhodobý proces digitalizace archiválií, zařadily se mezi první paměťové instituce svého druhu v České republice.

Před týdnem 01:21

Kozla vodili po městě, pak ho shodili z věže. Krutý zvyk udržovali v Trhových Svinech do roku 1850

Na jihu Čech se dlouho uchovaly také kruté pohanské obyčeje – obřadní zabíjení zvířat v rámci nejrůznějších svátků během roku. Jedním z nich bylo shazování kozla z kostelní věže a jeho následné zabití členy řeznického cechu.

Před týdnem 01:25

Ostrůvek lásky je na rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci. Vznikl jako netradiční dar k narozeninám

Kypru se přezdívá ostrov lásky, neboť na něm byla podle legendy vyvržena z moře bohyně lásky a krásy Afrodita. Také v jižních Čechách bychom našli drobný ostrov s tímto přízviskem. Jeho pojmenování však nesouvisí s bohyní, ani s legendou, ale se skutečnými lidmi.

Před týdnem 01:27

Klíčumburk se říkalo starému zámku ve Lnářích. Nad vstupem do sídla byl totiž vytesán klíč

Ve Lnářích na Strakonicku stojí vedle sebe mezi rybníky dva zámky. Těsně kolem nich vede hlavní silnice na Plzeň. Drobnější, takzvaný starý zámek v sobě ukrývá původní středověkou tvrz, která zdejšímu panstvu sloužila od 14. století.

Před týdnem 01:49

Na nejstarší mapě je 49 jihočeských míst – osm hradů, tři řeky, ale i některé menší obce

Není tajemstvím, že první mapu Českého království vydal v roce 1518 Mikuláš Klaudyán. Je otočená jihem nahoru a není nijak zvlášť podrobná. Jihočeských míst napočítáme na Klaudyánově mapě 49, většinou města a městečka. Ta větší jsou rozlišena symboly podle převládajícího náboženství obyvatel. Třináct míst má značku katolickou, šest je označeno kalichem.

Před týdnem 01:38

Jindřichohradecký okres měl 68 obcí, pak najednou 242. Mohly za to územněsprávní reformy

Nástup komunistického režimu v roce 1948 znamenal zásadní změnu fungování tehdejší společnosti. Včetně územněsprávního členění republiky. Nové krajské uspořádání, platné od ledna 1949, se na jihu Čech významně dotklo okresu Jindřichův Hradec.