Host Dopoledne pod Ještědem
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Vladimíra Jakouběová: etnografka

Téma: Zvyky a pověry Svatojakubské noci Poslední dubnová noc patří k velmi starému lidovému svátku, ve kterém mají své místo čáry, kouzla a ohně. O filipojakubské noci, které se v jiných zemích slaví jako Valpuržina noc nebo Beltine, nám bude vyprávět etnografka Vladimíra Jakouběová. Připomeneme zvyky, které nás provázejí prvního máje.

15:29

Host Dopoledne pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Každé všední dopoledne po 11. hodině si do studia zveme zajímavé hosty a povídáme si s nimi o různých tématech.   

Web

Dnes 17:09

Martin Dušek: jednatel společnosti Aquagen

Téma: Když v krajině chybí voda. Tůně, rybníčky i mokřady jsou nedílnou součástí naší krajiny. Jsou důležité nejen jako domov a útočiště pro faunu a flóru, ale slouží i jako bohatá zásobárna vody pro své okolí. Nakolik se daří udržovat tyto vodní zdroje v Libereckém kraji, o tom si budeme hodinu před polednem povídat s Martinem Duškem, jednatelem společnosti Aquagen, která se vodním hospodářstvím v krajině zabývá.

Včera 19:14

Petr Černica: starosta Nového Města pod Smrkem (zvolený za hnutí ANO)

Téma: Jak se žije v Novém Městě pod Smrkem. Nové Město pod Smrkem leží nedaleko hranic s Polskem, v severní části Jizerských hor. Jak se žije tamním obyvatelům, co se městu podařilo v poslední době zrealizovat, jaké má investiční plány, jak je to se zaměstnaností, nejen to nám prozradí hodinu před polednem starosta Petr Černica, zvolený za hnutí ANO, který nás také pozve na turisticky zajímavá místa.

Před pěti dny 16:45

Zuzana Fajmonová: fotografka

Téma: Medaile z Dallasu. Zuzana Fajmonová z Liberce překvapila porotu fotografií Letící nevěsty v disciplíně dokumentární svatební fotografie natolik, že si odvezla z celosvětové olympiády ve fotografování v Dallasu zlato. V čem je samotná soutěž World Photographic Cup unikátní, v čem je vítězná fotografie výjimečná, kde jí nafotila, a jak vypadaly fotografické začátky držitelky zlata, o tom nám bude vyprávět hodinu před polednem.

Před šesti dny 16:57

Živě ze Základní a Mateřské školy v Oknech u Doks

Na místě, kde dnes stojí školní lavice a tabule, stával před lety výčep. Díky rodičům a přátelům školy se bývalá hospoda v obci Okna proměnila ve školu. Jak to v této téměř rodinné škole chodí, a co má společného s náročným závodem divokou Aljaškou, to se dozvíme hodinu před polednem.

Před týdnem 15:25

Co vás čeká na Dni otevřených dveří

V sobotu 18. května otevřeme pro naše posluchače v Českého rozhlasu Liberec v Modré ulici dveře dokořán. Co všechno na návštěvníky čeká, jaké jsme si pro ně připravili novinky, o tom si budeme povídat hodinu před polednem se šéfredaktorem stanice Pavlem Kudrnou.

Před týdnem 17:14

Dva lidé, jeden tým, jeden cíl. Jablonečtí hasiči přivezli zlato z berlínského závodu

I když původně patřili každý do jiného týmu, poté, co oba jejich kolegové onemocněli, spojili se v jeden. A ve své kategorii závod Berlin Firefighter Stairrun vyhráli.

Před týdnem 15:59

Kateřina Vojáčková: majitelka útulku Azyl Pes

Téma: Šance pro lepší život. Už víc než 32 let funguje soukromý psí útulek Azyl Pes v Krásném Lese na Frýdlantsku. Za tu dobu se podařilo umístit do nových domovů nespočet pejsků a koček. Hodinu před polednem nás majitelka útulku Kateřina Vojáčková seznámí s každodenním režimem, dozvíme se od ní, která zvířata čekají na svůj nový domov a pozve nás na Den otevřených dveří a Voříškiádu.

Před týdnem 20:02

Rostlinám, které postihly mrazy, bychom měli dát šanci, radí odborník

Dubnové mrazy způsobily škodu ovocným sadům a neušetřily ani některé květinové a zeleninové zahrady. Jak si poradit s poškozenými keři, trvalkami a ovocnými stromy? Ptali jsme učitele odborných zahradnických předmětů Jaroslava Palarce.

Před týdnem 16:45

Liberec po skončení 2. světové války pohledem historičky Kateřiny Portmann

Na poslední dny 2. světové války v Liberci, i co se dělo potom, jsme se zeptali historičky Kateřiny Portmann, která na Katedře historie Technické univerzity v Liberci vyučuje moderní a soudobé dějiny.

Před 2 týdny 17:31

Radka Slížová: dramaturgyně Městského divadla Jablonec nad Nisou

Téma: Novinky v jabloneckém divadle. Městské divadlo v Jablonci nad Nisou sice nemá stálou scénu, ale ročně tam odehrají na 200 představení jak z oblasti činohry, muzikálu, opery, tak baletu. V jabloneckém divadle hostují ty nejrenomovanější divadelní soubory a interpreti z celé republiky. Do programu nahlédneme s dramaturgyní divadla Radkou Slížovou.