Headliner CZ
Sezóna 1Epizoda 5712. květen 2022

Poslechněte si podcast: Pražská hudba II - Michael Kocáb strávil covid ve střižně, aby stvořil antifilm (57)

„Můj cíl je nukleární odzbrojení planety. To je skromný, ne?“ směje se Michael Kocáb v rozhovoru s Honzou Vedralem v rámci podcastové série Pražská hudba II. „Ale myslím to vážně.“ 

Roli frontmana Pražského výběru a politika už dávno nerozlišuje, protože fantazie je potřeba nejen v umění. Do kin právě uvádí svůj „antifilm“ Pražský výběr - Symphony Bizarre, který během covidu sám zrežíroval i sestříhal a výběrovskou nonšalancí, neurvalostí v něm na oslavu tvůrčí svobody použil všechny efekty, které by mu na filmové škole zakázali. 

Proč Výběr tak dlouho nenatočil nové album? Jak spolu kapela vychází navzdory rozdílným názorům? Jak je to s Kocábovou kandidaturu na prezidenta? A bude na pokračování sólového projektu hostovat Ozzy Osbourne? Plus vzpomínky na to, jak kdysi Rolling Stones vykázali Václava Havla ze šatny. A Kamil Střihavka vztyčil prostředníček na nejvyšší hlavouny z NATO a celé vedení světa.

O podcastové sérii Pražská hudba II

Naplnily se vize během krize? V druhé sérii podcastů Pražská hudba se hudební časopis Headliner vrací k reálným dopadům koronavirové krize na hudební branži a dění v Praze. Jak se pražská hudební scéna, její podoba i vnitřní chod proměnily? To se dozvídáme prostřednictvím konkrétních příběhů umělců, promotérů, provozovatelů klubů, zástupců technických profesí či producentů.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

01:04:53

Headliner CZ

Vydává: Hudební magazín Headliner

O hudbě zevnitř i zvenku. Rozhovory, komentáře, názory a souvislosti od Honzy Vedrala a tvůrců hudebního časopisu Headliner a taky revue NOTY VOLE.

Web

Sezóna 1Epizoda 146Před šesti dny 01:25:05

PĚTATŘICÁTNÍCI: Začátky fenoménu Kabát. Sklepy. Hospody. Rokenrol (1/145)

Nejpopulárnější česká rocková kapela slaví pětatřicet let na scéně. Jak a proč se zrovna tahle parta kluků ze špinavých sklepů v Teplicích dostala až do vyprodaných hal po celé zemi? A co všechno u toho zažila? 

Ve speciální minisérii podcastů, která dostala název Pětatřicátníci, jsme se rozhodli jít až ke kořenům. A vůbec poprvé popsat, jak vznikl a postupně se utvářel fenomén jménem Kabát.

Hlavním průvodcem historií Kabátu se stal kytarista Ota Váňa, strůjce řady nosných riffů a hitů, které má kapela v repertoáru. „Kabát nekončí, jenom trochu bilancujeme. To výročí si o to říká,“ upozorňuje na úvod našeho mnohahodinového povídání.

Každou středu si ho můžete poslechnout v rámci našeho podcastu Headliner CZ. A kromě vzpomínek Oty Váni vás postupně čekají i rozhovory s ostatními členy Kabátů. Tak si u našich podcastů nezapomeňte nastavit odběr. 

 A než se do toho vrhneme, ještě jedno důležité upozornění. V této sérii vás čekají sex, drogy a hlavně spousta rokenrolu!

V první epizodě rozebereme úplné začátky, první dema a alba Má ji motorovou a Děvky ty to znaj.

Sezóna 1Epizoda 145Před týdnem 01:24:42

NOTY VOLE: Andělská nakládačka a "pedofilní" laškování Sergeie B (27/144)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky se sedmadvacátým vydáním. Tentokrát se Dany, Honza a wlado vrhnuli na představení aktuálního dubnového vydání Headlineru. A taky se rozhodli reflektovat Ceny Anděl. Protože když je ve studiu předseda, může být nakládačka dvojitá.

Dozvíte se, jakou roli hrála v předávání Bílá sobota, co se dělo v zákulisí a co na obrazovce. Jaká byla nejlepší děkovná řeč. A nedozvíte se pár věcí, které jsme museli vystřihnout (a přemístit do bonusů).

Samozřejmě se v NOTY VOLE i tentokrát ponoříme do trendů. V nich nás čeká jejich vládce Sergei Barracuda a zamyšlení nad mírou lobotomie a pedofílie v jeho textech, všimneme si talentu Elizabeth Kopecké. A taky změny směru, které se dopustil Grey256. A chybět nemohou ani aktuální hudební tipy a ušní červ. Největší popinu tentokrát překvapivě obstaral wlado!

Co je obsahem sedmadvacátého vydání? 

• Dubnové vydání Headlineru aneb jak to bylo s Kabátem a co všechno chystáme

• Ceny Anděl. Chvála výsledkům, poprava předsedy

• Trendy dobrý, trendy špatný. Sergei Barracuda, Elizabeth Kopecká a Grey256

• Plus hudební tipy: St. Vincent, Ed Rome, Aoife o’Donovan

• A samozřejmě taky ušní červ... 

Pánové Ságo, Šroubek a Šéfík vás zvou k sedmadvacáté části podcastové revue časopisu Headliner. Vítejte ve světě hudby, tak jak ji vidíme a slyšíme my.

Sezóna 1Epizoda 144Před 2 týdny 01:03:29

Mutanti hledaj východisko: Urážky na "d", šmolení, trapnost a Puma (143)

"Když chceme udělat něco jednoduchýho, veselýho, tak nám to nejde," říkají v jednom z nejpodivnějších vydání podcastu Headliner CZ Jan Vejražka a Jiří Konvalinka  z formace Mutanti hledaj východisko. "Baví nás vytvářet mrazivý momenty. Nenechat se omezovat ničím, ani žánry."

Jeden z takových momentů zažil během rozhovoru i Honza Vedral, když se neúspěšně snažil smést diskusi o autenticitě a nakonec se musel smát opravdu smutným věcem.

Varování: Tento podcast obsahuje divadlo.

Sezóna 1Epizoda 143Před 3 týdny 01:08:28

NOTY VOLE: Masakrální speciál z půdy. Co předcházelo tajnému koncertu Ewy Farne (26/142)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky s šestadvacátým vydáním. Tentokrát vás čeká speciální živák, který jsme natočili 14.3. na půdě Malostranské Besedy, kde jsme slavili desáté narozeniny magazínu. 

Na začátku Dany s Honzou připomenou, co všechno se na oslavách narozenin Headlineru událo. A pro ty, co nebyli, odhalí tajemství kapely The 1993, za níž se skrývalo speciální akustické vystoupení Ewy Farne. 

Po úvodu se přepneme na půdu, kde osádku NOTY VOLE posílil stvořitel Hudebních masakrů a otec zakladatel našeho magazínu Jarda Konáš. Téma povídání tedy bylo jasné – deset let hudebního časopisu Headliner. V občas nekontrolovatelném toku vzpomínek, který se hrdině snažil udržet v otěžích wlado, dojde na vzestupy i pády naší redakce, jakož i na pomluvy a pochvaly kapel, manažerů a dalších hudebních bytostí. 

Vzhledem k povaze povídání se tentokrát budete muset obejít bez tipů a trendů, ale nebojte. Ušní červík na samém konci podcastu už hlodá a je připraven se zakousnout.

Děkujeme všem co přišli a těšíme se na další živáky!

Sezóna 1Epizoda 14115. březen 2024 01:05:06

Josef Buchta: S Vojtou Dykem to skončilo mailem. B-Side Band začíná od znovu (141)

Deset let si budovali jméno s Vojtou Dykem, ale první autorské album natočil brněnský B-Side Band bez něj. "S Vojtou jsme se tisíckrát domluvili, že tu desku uděláme, písničky byly hotové dva roky, ale nikdy k tomu nedošlo," vypráví v otevřeném rozhovoru s Honzou Vedralem kapelník Josef Buchta.

"Je mi to líto. Vojtu mám pořád rád, udělali jsme spolu spoustu skvělých věcí. Dotáhli jsme to až ke třem vyprodaným největším halám. Proto si myslím, že je škoda, že to vyšumělo tímhle způsobem," vypráví. Přestože o konci se dozvěděl dva dny před plánovaným zveřejněním turné, které mělo čítat na padesát koncertů, emailovou zprávou, mluví bez větší hořkosti.

Domluvené koncerty zrušil a s B-Side Bandem se rozhodli vysněné autorské album natočit i nazpívat vlastními silami. Dostalo název Tam a zpět a sklízí pochvalné recenze. Kapela ho pokřtí v půlce dubna na čtyřech koncertech v domovském Metro Music Baru a turné zakončí 22.11. v pražských Kasárnách Karlín.

V podcastu byla řeč o tom, co všechno změny na pozici zpěváka pro B-Side Band znamenají, o historii bigbandu, který funguje jako kapela, i o festivalu Groove Brno, který vyrostl ve vyhledávanou akci pro milovníky funku a spřízněných žánrů.

Znamená to tedy, že je spolupráci s Vojtou Dykem úplný konec? "Věřím, že si za dva roky sednem na kafe a řeknem si: Panebože, to jsme byli lulani..." říká se smíchem "velký brněnský šéf" Josef Buchta.

Sezóna 1Epizoda 1418. březen 2024 01:33:57

NOTY VOLE: Patří Beyoncé na Country verandu? A co na to Brno? (25/140)

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky s pětadvacátým vydáním. Tentokrát se Dany, Honza a wlado rozhodli oslavit Mezinárodní den žen a rozebrat kauzu Beyoncé versus country. Před poslechem ještě jedno důležité upozornění. Pro citlivé posluchače z Brna je tato epizoda pouze na vlastní nebezpečí. Nikomu z Moravy však při natáčení nebylo ublíženo.

Sezóna 1Epizoda 1401. březen 2024 31:08

Dany Stejskal: Headliner? Už vím, že jde dělat nemožné! (139)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Tentokrát je na řadě vydavatel Dany Stejskal. 

A teď už má slovo wlado:

Ředitel cirkusu a vydavatel. Dany Stejskal je člověk, bez kterého by Headliner nevznikl, ale hlavně ten, který se umí nadchnout a strhnout i lidi kolem sebe. Nespočítám, kolikrát jsme na sebe řvali a kolikrát jsme se zase udobřovali. Mimochodem, po jeho prvním telefonátu jsem se slzou v oku chtěl skončit a už nikdy nenapsat ani písmenko. I když to roky popírá... 

Dany umí být někdy hodně příkrý a ostrý, ale dělá to, aby z nás dostal co nejlepší výsledky. Stali se z nás výjimeční přátelé, co se potkávají pomalu na denní bázi a také máme (ještě s Honzou samozřejmě) podcast Noty Vole. Proto jsem rád, že si našel čas na společný rozhovor.

Sezóna 1Epizoda 13928. únor 2024 34:45

Honza Vedral: Jak Headlineru zavařila dvojnice Britney Spears (138)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Tentokrát je na řadě šéfredaktor Honza Vedral. 

A teď už má slovo wlado:

S Honzou Vedralem jsme to vždycky měli jako na houpačce. Oba jsme si o sobě mysleli, že ten druhý je kretén, ale cestu jsme si k sobě (doufám) našli. Honza je taková klidná síla časopisu, moc neřve a nenadává a když už, tak člověk ví, že je opravdu zle.

Pravděpodobně mě ovlivnil víc, než bych chtěl přiznat a pokaždé když jsem měl možnost vyrazit s ním na rozhovor, tak jsem se něco naučil a v něčem se posunul. Často se hádáme a štěkáme po sobě – to ostatně znáte z podcastu Noty Vole, ale myslím si, že je nenahraditelnou součástí toho soukolí. Bez něj by rozhodně Headliner vypadal naprosto jinak, pokud by vůbec byl!

V rozhovoru se dozvíte, jak to bylo na začátku Headlineru, jak to má s psaním knih, v čem je pro novináře výhoda hrát v kapele. A proč je Honzovou noční můrou dvojnice Britney Spears.

Sezóna 1Epizoda 13826. únor 2024 29:43

Šárka Hellerová a Michael Švarc: Co mají společného Amy Lee a Paddy Kelly? (137)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Tentokrát je na řadě královna našeho webu Šárka Hellerová společně s jedním ze služebně nestarších redaktorů Headlineru Michaelem Švarcem. 

A teď už má slovo wlado:

Šárka s Michalem jsou kolegové novináři. Služebně mnohem starší než já, takže  kdyby byl Headliner vojna (jakože někdy i možná trochu je), tak bych jim čistil boty a nosil svačiny. Oba jsou výrazné tváře magazínu a oba píší texty, které si rád přečtu, i když třeba kolikrát ani nevím, s kým to zrovna dělali rozhovor. 

Ve své skromnosti by se sami nenazvali (fotbalovou terminologií) za špílmachry týmu, ale rozhodně patří do základní sestavy a oba jsou fakt šikovní autoři. Jsem rád, že po troše přemlouvání souhlasili a přijali moje pozvání. Oba jsou totiž raději na té straně mikrofonu, která se ptá.

V rozhovoru se dozvíte mimo jiné i to, kterými rozhovory si splnili své fanouškovské sny. 

Sezóna 1Epizoda 13723. únor 2024 25:55

Jarda Konáš: Deset let Headlineru? Jízda a velkej mejdan! (136)

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční jubilejní 10. narozeniny magazínu Headliner v pražské Malostranské besedě, kam bychom vás rádi pozvali také speciální sérií rozhovorů, kterou přichystal wlado. Jako prvního si vzal na paškál otce zakladatele Jardu Konáše.

A teď už má slovo wlado:

**"**Deset let už pořádné numero, a tak jsem se rozhodl, že pro vás připravím několik rozhovorů s lidmi, bez kterých by Headliner nikdy nevznikl a nechám je na onu divokou dekádu zavzpomínat...

Jardu asi nemůžete nemít rádi – pokud vás tedy někdy v minulosti nenatřel v Masakrech, ale i tak to s vámi už tehdy myslel dobře! Když vypráví o začátcích magazínu tak vidíte, jak mu svítí oči a jak se usmívá. Každé moje setkání s ním skončí nekonečným povídáním, a to nejen o hudbě.

Jarda je inteligentní a schopný člověk, který je ale zároveň skromný a pokorný. Jak říkám nejde ho nemít rád... A jednou možná napíše knížku o Hentai Corporation. Víc už ale v našem rozhovoru."