Get Down
Nejnovější3. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Od fotbalu k tanci. S b-boyem Mr. Krissem o boji s nervozitou a ovládnutí vlastního těla

„Dřív jsem hrál fotbal. Dělal jsem brankáře, což mi pomohlo naučit se skákat a padat tak, abych si nic nezlomil,“ vzpomíná Kristián Mensa alias Mr. Kriss na dobu, než objevil breaking. „Potom jsme s bráchou začali doma dělat stojky, koukali jsme na battly a hráli na PSPčku. Věci ze hry jsme pak zkoušeli na zahradě, i když jsme to vůbec neuměli. Týpek se třeba točil na hlavě a já si říkal ‚To dám! Ve hře stačí zmáčknout tři křížky, tak to taky nějak vymyslím‘,“ směje se.

27:37

Get Down

Vydává: Český rozhlas

Rozjíždíš to naplno v klubu nebo tancuješ jen doma před zrcadlem? Podcastová série Gabi Heclové Get Down tě vezme za lidmi, kteří bez pohybu a hudby nemohou žít. Zkusíme si privátní lekci twerku s Anetou Antošovou, waacking s Eliškou Soukupovou nebo profesionální pole dance s performerkou Syybilou. S Kristínou Tukan rozebereme souvislosti tance s psychologií a Michal Ninja nám otevře svět vogue clanu Kiki House of Ambitchous.

Web

19. listopad 2021 31:12

Disco v žilách, waacking v srdci! Tanečnice Eliška Soukupová učí, jak najít nejlepší verzi sebe sama

„Říká se, že když vidíš tanečníka tančit waack, měl bys vidět hudbu,“ představuje choreografka, tanečnice a moderátorka Eliška Soukupová svůj oblíbený styl, který je neuvěřitelně muzikální. „Disco, na který se tančí, je poměrně složitá hudba. Vychytáváš tady klavírek, tu zpěv, vokalistky, támhle cinkačky, basovku,“ popisuje a vyjmenovává pohyby, které jsou pro waacking typické. „Nejdůležitější je ale attitude – charakter.“ Co přesně v tanci znamená? A hlavně: jak ho získat?

12. listopad 2021 22:23

Pole dance je cool a sex work tabu? S tanečnicí Syybilou o tanci u tyče a destigmatizaci sexbyznysu

„Sama některý triky nedám, čistě kvůli bolesti,“ přiznává tanečnice Syybila, profesionálka v pole dance, kterému je věnován další díl série Get Down. „Je to, jako když ti někdo dělá ohýnek – pálí to, dře to, slyšíš divný zvuky, občas máš nějakou modřinu,“ přibližuje, co všechno může být na tomhle tanci dost nepříjemné. Proč si ho i přesto zamilovala? A jak ovlivnil její vztahy, život a sexualitu?

5. listopad 2021 32:21

Vogue je rodina. S tanečníkem Michalem Ninjou o queer subkultuře, která ovládla svět popu i módy

Svoboda, otevřenost, respekt i obdiv k druhým jsou tanečnímu stylu vogue vlastní už od počátku – jeho historie mluví za vše. „Vogue je součástí subkultury ballroom, kterou založili trans lidi. V Americe byla v 70. letech spousta queer mladých bez domova, členové ballroomů je brali k sobě a vytvořili takovou rodinu, které se říkalo house. Byli ‚náhradními rodiči‘ těch děcek, proto se vedoucí oslovovali ‚mom‘/‚father‘,“ popisuje tanečník Michal Ninja, v čem je vogue jedinečný.

29. říjen 2021 30:03

Když nevíš, zpomal. O umění zvolnit a psychologii pohybu s tanečnicí Kristínou Tukan

„Tanec mi ukázal, že proces je strašně důležitá věc. A že investovat čas a energii do něčeho, co hýbe s tvojí podstatou, se vyplatí. To je vlastně to jediné, co tu máme,“ říká původem slovenská tanečnice, choreografka, herečka a absolventka oboru psychologie Kristína Tukan Martanovičová. S ní si Gabi Heclová povídala nejen o tanečním stylu contemporary, ale především o přístupu a vztahu k pohybu, vlastnímu tělu a životu.

22. říjen 2021 22:18

Královna twerku? Královna všeho! S tanečnicí Anet Antošovou o „vrtění zadkem“ a cestě k sebevědomí

„Tanec je jenom jeden. Věci se spojujou dohromady a to je na tom právě krásný – svoboda,“ říká v úvodu série Get Down Gabi Heclové první z žen, za kterou vyrazila na trénink. Jak může tanec ovlivnit sebevědomí a vnímání vlastního těla? A čím vším může pro laiky i profesionály být? Gabi, která tanec sama miluje, se rozhodla vyzpovídat velká jména, vyzkoušet aktuálně nejvíc trendy styly a vzít vás prostřednictvím podcastu s sebou na parket. A začínáme pěkně zostra – twerkem!

13. říjen 2021 03:12

Začíná podcast, který tě roztančí. Série Get Down s Gabi Heclovou je o tanci, těle a sebevědomí

„Díky covidové době jsem si uvědomila, jak moc tanec miluju. Jak mi chybí chodit do klubů, na parties a na open classy mých oblíbených tanečníků,“ říká herečka a hudebnice Gabi Heclová. V šesti dílech podcastové série Get Down si vyráží zatancovat a popovídat s hvězdami svého osobního tanečního nebe: „Mluvíme o tom, co pro nás tanec znamená a jak mění náš život.“