Dopolední Region
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Pro historičku Marcelu Šášinkovou je ateliér Zdenky Braunerové srdeční záležitostí

Když v Roztokách u Prahy potkáte paní Marcelu Šášinkovou, budete mít pocit, že mluvíte s místní rodačkou. Je to tím, že svou původní profesi archivářky využila k tomu, aby dobře poznala místní historii a dokonale se s ní sžila. Do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy jí z rodné Chrudimi před 24 lety přivedla pracovní příležitost – jako archivářka intenzívně spolupracovala na obnově ateliéru malířky Zdenky Braunerové.

03:03

Dopolední Region

Vydává: Český rozhlas

Dopolední magazín o zdraví, módě, bydlení a cestování.

Web

Dnes 02:48

Legendární Ztracenka byla u nás první trampskou osadou. Romantika v ní žije už 106 let

Pozveme vás ke Štěchovické přehradě, do míst Svatojánských proudů. Ty se staly začátkem 20. století opravdovým rájem všech milovníků přírody, hlavně trampů, kteří tam založili první trampskou osadu. Jmenuje se Ztracenka a letos oslaví 106 let. Má svého šerifa a také hospodu. Reportérku Věru Hájkovou tam zavedl Michael Anthony, autor časopisů a knih o trampingu.

Včera 03:30

Tomáš Barták dělal kočího císaři. Zahrál si s hvězdami světového filmu, na plátně je ale neviditelný

Mistr opratí Tomáš Barták vozil v kočáře císařovnu Sissi, herce Morgana Freemana i Orlanda Blooma. Téměř padesát let spolupracuje s filmovými štáby, cvičí a zajišťuje pro ně koně do reklam, pohádek i seriálů. Pracuje každý den v týdnu. Často vstává už ve dvě ráno, aby byl v šest hodin na place.

Před dvěma dny 03:10

Kastelánka nocuje v blízkosti Albrechta z Valdštejna. Je pochovaný na zámku v Mnichově Hradišti

Šárka Kovaříková je kastelánkou zámku Mnichovo Hradiště. V zámeckém areálu dokonce i bydlí. Nocuje tak kousek od místa, kde spí věčným spánkem známý vojevůdce a politik Albrecht z Valdštejna. Ten je se svou první manželkou pochovaný v kapli svaté Anny. A kaple je společně s kostelem sv. Tří králů jedním z prohlídkových okruhů zámku.

Před třemi dny 03:11

Petr Bílek rád listuje Hájkovou kronikou či Mattioliho herbářem. Vzácné tisky teď vystavuje

Sběratel Petr Bílek tráví večery studiem knížek o knížkách. Sbírá totiž vzácné tisky. Doufá, že díky jeho péči historické knihy přečkají dalších 500 let. Hledá je u sběratelů, v antikvariátech i na internetu. Některé výtisky se mu podařilo vypátrat v knihovnách na Slovensku nebo v Itálii. Jeden ze vzácných tisků k němu doputoval dokonce až z daleké Austrálie.

Před šesti dny 03:15

Manželé Vondrákovi změnili život a vsadili na pěstování zdravého černého bezu

Radka a Radek Vondrákovi toužili po kontaktu s přírodou. Společně proto pod bájnou horou Blaník založili rodinnou Bezovou farmu Křížov. Dnes pěstují bez černý odrůdový na pěti hektarech ekologicky certifikovaných sadů. Zdraví, příroda a péče o tři děti je pro ně prioritou.

Před šesti dny 02:37

TIPY NA VÍKEND: Hrnčířské trhy v Berouně, Staročeské máje nebo Parní víkend v Lužné u Rakovníka

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Před týdnem 03:29

Když se z garáže stane muzeum. V osmdesáti letech Karel Petschke stále jezdí s veterány na závody

Karel Petschke měl vždy rád starožitnosti a auta, která měla styl. Netušil ale, že díky svému životnímu stylu bude mít na stáří doma v Horoměřicích doslova technické muzeum.

Před týdnem 01:57

Z evangelického faráře strojvedoucím. Jan Satke se rozhodl, že vymění církev za lokomotivu

Jan Satke vedl evangelickou farnost v Přešticích na Plzeňsku, poslední léta ale byla kvůli covidu a uprchlické krizi tak náročná, že začal hledat práci, kde nebude muset tolik mluvit s lidmi a která bude zajímavá. Rozhodl se pro strojvůdce a manželka se čtyřmi dětmi mu to schválily.

Před týdnem 03:07

Sestra roku Růžena Macháčková promovala s vnučkou v náručí. Zkušenosti teď předává studentům

Úspěchu můžeme dosáhnout kdykoliv, říká oceněná Sestra roku 2023 Růžena Macháčková. Cena jí byla udělena za celoživotní dílo v ošetřovatelství. Svým nadšením a energií strčí do kapsy o dvě generace mladší kolegyně. Potkat ji můžete nejen v Masarykově nemocnici v Rakovníku, ale také v Centru následné péče Fakultní nemocnice Motol, kam jako mentorka doprovází studenty.

Před týdnem 03:09

Obsluhoval anglickou královnu i princeznu Dianu. Václav Šmíd nasbíral hromadu zážitků

Po absolvování Hotelové školy v Mariánských Lázních měl Václav Šmíd nastoupit do hotelu Richmond v Karlových Varech. Tehdejší ředitel hotelovky v pražských Klánovicích ho ale přemluvil, aby změnil směr. Psal se rok 1964, kdy se Václav, jen o málo starší, než studenti nejvyššího ročníku klánovické školy, stal hlavním mistrem odborného výcviku. Na tamní Střední škole hotelnictví a gastronomie působí už 60 let.