Český rozhlas - Zdraví
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Jak vařit odlehčeně? A jaké jsou největší nástrahy české kuchyně?

Kterým surovinám se vyhnout, když se snažíme zhubnout? Jak je nahradit? Stačí se inspirovat středomořskou kuchyní? Pomůže, když nahradíme cukr medem? Je vhodné vynechávat maso? Co když rádi pečeme? Je potřeba jídelníček odlehčovat, i když nepotřebujeme hubnout? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

11:13

Český rozhlas - Zdraví

Vydává: Český rozhlas

Tipy a rady, jak pečovat o sebe i své blízké.

Web

Včera 45:41

Balanc: Moderní láska: Princ na bílém koni, co nemyje nádobí. Jak se mýlíme v čekání na opravdovou lásku?

Pravá láska není nalezení dokonalého partnera a krásná zamilovanost, ale práce na vztahu a přijímání nedokonalostí. Můžeme se učit kompromisy, vzájemné porozumění a schopnost řešit konflikty. Posilují nás společné zážitky, nejen všední posedávání doma po práci. Hluboké vztahy a blízkost nejsou exkluzivní jen pro partnerství, můžeme je zažívat s příteli i jinde. Na živém natáčení Moderní láska v Kasárnách Karlín odpovídala psycholožka a psychoterapeutka Dominika Čechová.

Před dvěma dny 31:20

Balanc: Zoufalství a láska k životu. Proč se někteří aktivisté přilepují k silnici a polévají obrazy?

Aktivismus v oblasti životního prostředí a klimatické krize často vychází z hlubokého zájmu a soucitu s děním ve světě kolem nás. Mnozí se stávají aktivisty proto, že cítí bolest nad utrpením zvířat, nespravedlností války nebo obavy o budoucnost svých dětí. Existují také extrémní formy aktivismu jako výrazu zoufalství či frustrace z neúčinnosti dlouhodobých snah. V podcastu Balanc téma rozebíráme s terapeutkou, mediátorkou a lektorkou Zdeňkou Voštovou.

Před třemi dny 30:21

Zdravíčko: Trvalé následky zanechá klíšťová encefalitida u mnoha pacientů, říká lékař a doporučuje očkování

Proti klíšťové encefalitidě je očkováno 46 procent Jihočechů, celorepubliková proočkovanost je ještě o něco nižší, pohybuje se kolem čtyřicet procent. Znamená to, že více než polovina lidí se proti „klíšťovce“ nechrání. Přitom neexistuje jiný způsob obrany a virové onemocnění přenášené klíšťaty může mít pro člověka až devastující následky. Potvrzuje to praktický lékař z Českých Budějovic Ivo Petrášek.

Před čtyřmi dny 40:25

Moci bez nemoci: Profesor Vladimír Beneš je jednou z nejvýraznějších osobností medicíny. Zaměřuje se na neurovědy

Ve speciálním dílu se setkáme s jednou nejvýraznějších osobností současné medicíny. Pozvání Šárky Volemanové přijal prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Ústavu klinických neurooborů Ústřední vojenské nemocnice Praha. I on si mohl zvolit a k rozhovoru přizvat člověka jemu z nejbližších. V jednom studiu společně s ním usedne i jeho syn, doc. MUDr. Vladimír Beneš, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol.

Před šesti dny 29:06

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Modřiny se hojí až 14 dní. Jejich velikost jde ovlivnit tlakovým manévrem

Naše babičky na modřiny přikládaly ocet a cibuli. Někdo zase sází na obklady ze zelných listů nebo nastrouhané brambory. Jak vzniká hematom a proč jsou na něj starší lidi náchylnější?

Před šesti dny 11:36

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Celiakie. Jak se projevuje a v čem všem najdeme lepek?

Co dělat, když mám u sebe podezření na celiakii? Může být problém kontaminace potravin lepkem? Má bezlepková dieta nějaká rizika a na co si dát pozor? Jaké bezlepkové přílohy mají dostatek vlákniny? Co celiakie a alkohol? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před šesti dny 21:45

Forenzní psychologie: Sňatkové podvody

Co je podstatou sňatkového podvodu? A jaké má fáze? K mikrofonu podcastu Forenzní psychologie opět usedla Ludmila Čírtková. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: Jiří Benák, Jiří FlossmannDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

Před týdnem 37:08

Zdravíčko: Hluk škodí zdraví. Sluch rockerů na koncertě ale trpí mnohem méně než třeba sluch dělníků ve výrobě

Existuje třináct vyjmenovaných faktorů, které v určité intenzitě nebo kombinaci dělají z pracoviště rizikové místo a z naší práce činnost, která může poškodit zdraví. Primář oddělení pracovního lékařství při českobudějovické nemocnici Aleš Hejlek uvádí, že mezi nejčastější rizikové faktory u nás patří přetěžování svalových skupin, zejména horních končetin. Dále třeba vibrace, ale také prach a hluk.

Před týdnem 22:32

Lékárna: Syndromem pánevní kongesce trpí především ženy

Syndrom pánevní kongesce je specifické chronické žilní onemocnění, které se projevuje bolestí v oblasti pánve. Trpí jím především ženy. Jak se nemoc diagnostikuje a léčí, nám přiblíží Žaneta Šenková, lékařka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Frýdek-Místek.

Před týdnem 23:27

Balanc: Environmentální distres. Mladí už nevěří, že svět bude lepší, ale učí se pracovat s emocemi

Planeta kolabuje a zdá se, že odpovědní a mocní dělají jen málo pro nápravu. Environmentální žal je emocionální reakce na různé aspekty klimatické krize. Může se objevit škála emocí, od smutku a bezmoci po strach. Existují ale také pozitivní aspekty. Lidé se spojují, rozvíjejí pospolitost, empatii, inspiraci a aktivní zájem. Na téma odpovídala v podcastu Balanc terapeutka, mediátorka a lektorka Zdeňka Voštová.