Český rozhlas - Zdraví
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Moci bez nemoci: Geny BRCA 1 a BRCA 2 znamenají zvýšené riziko rakoviny. Vyšší záchyt - rychlejší léčba

Geny BRCA 1 a BRCA 2. Pokud zdědíme některý z těchto genů, znamená to celoživotně zvýšené riziko vzniku rakoviny, především prsu a vaječníků. Novinkou je vyšší záchyt žen takto geneticky zatížených a možnost úspěšnější a rychleji započaté léčby. Pozvání Šárky Volemanové přijal MUDr. Filip Frühauf, Ph.D., onkogynekolog Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře a také paní Eva, která je nositelkou jedné ze zmíněných genetických mutací.

32:58

Český rozhlas - Zdraví

Vydává: Český rozhlas

Tipy a rady, jak pečovat o sebe i své blízké.

Web

Včera 30:21

Zdravíčko: Klíšťovka může být pro dospělého člověka devastující

Nečekejme, jak to letos dopadne. To je poselství Zdravíčka s lékařem Ivo Petráškem.

Před dvěma dny 40:25

Moci bez nemoci: Profesor Vladimír Beneš je jednou z nejvýraznějších osobností medicíny. Zaměřuje se na neurovědy

Ve speciálním dílu se setkáme s jednou nejvýraznějších osobností současné medicíny. Pozvání Šárky Volemanové přijal prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Ústavu klinických neurooborů Ústřední vojenské nemocnice Praha. I on si mohl zvolit a k rozhovoru přizvat člověka jemu z nejbližších. V jednom studiu společně s ním usedne i jeho syn, doc. MUDr. Vladimír Beneš, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol.

Před čtyřmi dny 29:06

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou: Modřiny se hojí až 14 dní. Jejich velikost jde ovlivnit tlakovým manévrem

Naše babičky na modřiny přikládaly ocet a cibuli. Někdo zase sází na obklady ze zelných listů nebo nastrouhané brambory. Jak vzniká hematom a proč jsou na něj starší lidi náchylnější?

Před čtyřmi dny 11:36

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Celiakie. Jak se projevuje a v čem všem najdeme lepek?

Co dělat, když mám u sebe podezření na celiakii? Může být problém kontaminace potravin lepkem? Má bezlepková dieta nějaká rizika a na co si dát pozor? Jaké bezlepkové přílohy mají dostatek vlákniny? Co celiakie a alkohol? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před čtyřmi dny 21:45

Forenzní psychologie: Sňatkové podvody

Co je podstatou sňatkového podvodu? A jaké má fáze? K mikrofonu podcastu Forenzní psychologie opět usedla Ludmila Čírtková. Autorka podcastu: Kateřina RathouskáZvuková spolupráce: Jiří Benák, Jiří FlossmannDramaturgická spolupráce: Anna VošalíkováKreativní producentky: Kateřina Rathouská a Anna Vošalíková

Před pěti dny 37:08

Zdravíčko: Hluk škodí zdraví. Sluch rockerů na koncertě ale trpí mnohem méně než třeba sluch dělníků ve výrobě

Existuje třináct vyjmenovaných faktorů, které v určité intenzitě nebo kombinaci dělají z pracoviště rizikové místo a z naší práce činnost, která může poškodit zdraví. Primář oddělení pracovního lékařství při českobudějovické nemocnici Aleš Hejlek uvádí, že mezi nejčastější rizikové faktory u nás patří přetěžování svalových skupin, zejména horních končetin. Dále třeba vibrace, ale také prach a hluk.

Před pěti dny 22:32

Lékárna: Syndromem pánevní kongesce trpí především ženy

Syndrom pánevní kongesce je specifické chronické žilní onemocnění, které se projevuje bolestí v oblasti pánve. Trpí jím především ženy. Jak se nemoc diagnostikuje a léčí, nám přiblíží Žaneta Šenková, lékařka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Frýdek-Místek.

Před týdnem 23:27

Balanc: Environmentální distres. Mladí už nevěří, že svět bude lepší, ale učí se pracovat s emocemi

Planeta kolabuje a zdá se, že odpovědní a mocní dělají jen málo pro nápravu. Environmentální žal je emocionální reakce na různé aspekty klimatické krize. Může se objevit škála emocí, od smutku a bezmoci po strach. Existují ale také pozitivní aspekty. Lidé se spojují, rozvíjejí pospolitost, empatii, inspiraci a aktivní zájem. Na téma odpovídala v podcastu Balanc terapeutka, mediátorka a lektorka Zdeňka Voštová.

Před týdnem 33:50

Pochlap se: Nejtěžší bylo psát o smrti dědečka, pořád se s tím vyrovnávám, říká hudebník Filip Černý

Hostem Pochlap se byl hudební dramaturg a moderátor Filip Černý, který je frontmanem pražské indie kapely Good Times Only. Václav Rouček se s ním bavil o tom, jak prožíval bolestivou ztrátu dědečka, proč ho baví psát písničky a proč si myslí, že je dobré jít na terapii.

Před týdnem 39:19

Moci bez nemoci: Umělá inteligence v diagnostice očních vad. Novinková klinická studie

Budeme se věnovat umělé inteligenci v diagnostice očních vad a chorob. Představíme novinkovou klinickou studii, která proběhla počátkem roku 2024. Zaměříme se na diagnostiku a screening makulární degenerace a diabetické retinopatie. Svůj příběh přijde vyprávět pan Anton, který se jako pacient klinické studie zúčastnil. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanové přijala MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra Očního centra Praha.