Akcent
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Ať o umění ve veřejném prostoru rozhodují soutěže. Ostrava jde příkladem, Ústí se učí

Saša Michailidis se ptá ředitelky Galerie Emila Filly a pedagožky UJEP v Ústí nad Labem Evy Imr Mrázikové a předsedkyně ostravského spolku Fiducia Ilony Rozehnalové. Debata sochaře Davida Černého a kurátorky GHMP Marie Foltýnové v ČT o instalaci stíhaček s motýlími křídly na fasádě pražského OD Máj vyvolala v médiích diskusi o roli a pravidlech umění ve veřejném prostoru. Jak k tomu přistupují spolky a galerie v regionech?

25:47

Akcent

Vydává: Český rozhlas

Podcast, ve kterém si na jedno kulturní téma posvítíme z více úhlů pohledu. Poslouchejte od pondělí do pátku od 16:30 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách. 

Web

Dnes 26:36

Žert, Jana Eyrová… Rozbory knih do hloubky ano, literární historii ale neopouštějme, říká učitelka

Saša Michailidis se ptá Roberta Kolára z Ústavu pro českou literaturu AV ČR a zástupkyně ředitele Anglického gymnázia v Praze, učitelky českého jazyka a literatury Aleny Švejdové. Letošní maturanti už mají za sebou didaktické testy, nyní je čeká profilová část státní maturity, a to znamená, že dojde i na tradiční ústní zkoušku z českého jazyka. Jak vyučovat literaturu na střední škole a jak dobře připravit studenty právě pro ústní část maturity z češtiny?

Včera 26:34

Úspěch v Miláně se nedostaví hned. Po škole si to musíte odmakat, říká Maxim Velčovský

Saša Michailidis se ptá kreativního ředitele firmy Lasvit z Nového Boru a designéra Maxima Velčovského a kurátora, teoretika designu a spolupracovníka Vltavy Adama Štěcha. Nejlepší výstavou se stala na milánském týdnu designu expozice Re/Creation, která zaujala venkovní instalací Porta z lehaného skla. Které další české projekty obstály? Jak těžké je prosadit se na podobných přehlídkách?

Před dvěma dny 26:25

Politika dohnala i bienále v Benátkách. Nic nového pod sluncem, říká teoretik umění

Saša Michailidis se ptá teoretika umění a spolupracovníka Vltavy Matěje Forejta a redaktora časopisu Reflex Marka Gregora. Benátským bienále hýbe politika. Tisíce lidí podepsaly už před jeho začátkem petici požadující vyloučení Izraele z letošního ročníku. Jak to vypadá na místě? Skutečně se stalo z proslulé přehlídky současného výtvarného umění další geopolitické bojiště? Jak se tato rovina projevuje v národních pavilonech?

Před třemi dny 26:23

Bedřich Smetana – i špatný student to může dotáhnout na skladatele evropského formátu

Saša Michailidis se ptá muzikoložky Olgy Mojžíšové a publicistky Mileny Štráfeldové, autorky dokurománu Friedrich řečený Bedřich. 12. května začal mezinárodní festival Pražské jaro. Připomněli jsme si tím 140. výročí úmrtí Bedřicha Smetany a letos v březnu tomu bylo 200 let od jeho narození. Jak se utvářel Smetanův vztah k hudbě a povolání skladatele? Co se dozvídáme z jeho studentského deníku? Jaké smetanovské mýty se už podařilo vyvrátit?

Před šesti dny 25:02

Výběr týdne: Pražské metro 50, digi technologie do škol, García Márquez žije dál

Saša Michailidis se ptá hostů u příležitosti 50. narozenin pražského metra, jak v něm a kolem něj omezit takzvaný vizuální smog. Jak lze kreativně využít digitální technologie, jejichž nadměrná konzumace dle odborníků ohrožuje dětské zdraví? Jaká je posmrtně vydaná kniha Gabriela Garcíi Márqueze Uvidíme se v srpnu a potvrzuje jeho výjimečné postavení ve světové literatuře?

Před týdnem 26:02

Pražské metro slaví. Je unikátní, ale zaflákané reklamou – a to se dá změnit

Saša Michailidis se ptá architektky pražského metra Anny Švarc a designérky, zakladatelky neziskové organizace Naše kultivovaná města a odbornice na vizuální smog Veroniky Rút. Pražské metro vyjelo poprvé před padesáti lety. Proč se v něm mění infografika? Jak by mělo vypadat prostředí metra, aby plnilo praktický účel a zároveň bylo příjemné pro cestující? A proč se zase řeší plastika Moskva – Praha ve stanici Anděl?

Před týdnem 24:48

Ženy jsou u Márqueze sloupem existence. Na magický realismus zapomeňte, říkají překladatelky

Saša Michailidis se ptá překladatelky a publicistky Blanky Stárkové a překladatelky, profesorky španělské a hispanoamerické literatury z FF UK Anny Houskové. V dubnu jsme si připomněli deset let od úmrtí spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze. A nedávno vyšla jeho kniha Uvidíme se v srpnu, kterou on sám chtěl původně spálit. Proč se nakonec dostala ke čtenářům? Potvrzuje Márquezovo výjimečné postavení ve světové literatuře?

Před týdnem 26:44

Digitální technologie zabíjejí nudu. Využijme je kreativně třeba ve škole, říkají odborníci

Saša Michailidis se ptá zakladatelky iniciativy Digitální zdraví dětí Michaely Slussareff z FF UK a Michala Kučeráka, dramaturga Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání, který se koná v regionech až do konce května. Rozporuplné reakce vyvolal nedávno americký sociální psycholog Jonathan Haidt s knihou, ve které dává do souvislosti využití digitálních technologií a zhoršující se duševní zdraví mladých lidí. Je situace skutečně tak tristní?

Před 2 týdny 25:00

Karel Kachyňa uměl pracovat s herci, filmy vynikají obrazovým cítěním, říká publicista

Saša Michailidis se ptá filmového teoretika, historika, pedagoga na FAMU Jana Bernarda a publicisty, redaktora Filmového přehledu Martina Šrajera. 1. května uplynulo sto let od narození režiséra a scenáristy Karla Kachyni, v březnu tomu bylo dvacet let od jeho úmrtí. Jak ho formovalo studium na FAMU a 50. léta? Jaká byla jeho spolupráce s Janem Procházkou v letech šedesátých? A jaká byla pozdější Kachyňova tvorba?