Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Portréty: Karel Kachyňa točil od 50. do 90. let. Jak to bylo možné?

Respektovaný český filmový režisér Karel Kachyňa začal natáčet v 50. letech a jeho uměleckým vrcholem byly na konci 60. let filmy Ucho, Kočár do Vídně nebo Noc nevěsty. Jak je možné, že tento signatář dokumentu Dva tisíce slov mohl točit i v 70. a 80. letech? Otázka pro Martinu Sedlákovou a pořad Portréty.

24:01

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 33:17

Blízká setkání: Moderátorka Lejla Abbasová: U nás se mluví trojjazyčně. Působím jako permanentní překladač

Všichni mají Lejlu Abbasovou spojenou s Afrikou, kde pomáhá se svojí nadací Asante Kenya. Kromě toho moderuje, spoluvlastní kavárnu a nově se stala ambasadorkou 10. ročníku Open House Festivalu. Jde o odnož mezinárodního festivalu, která lidem umožňuje nahlédnout do budov, které jsou přes rok zavřené. Je to jeden z urbanistických projektů, který dává smysl, ale bez dobrovolníků by to nešlo.

Dnes 27:55

Host Lucie Výborné: Prezident Českého červeného kříže: Nabízíme zdravotnické, psychosociální i humanitárněprávní kurzy

Lidskost, která se projevuje i v situaci válek, oáza míru, místo, kde by našli útočiště ti, kteří ve válce nebojují. To je základní myšlenka Červeného kříže, kterou nastiňuje prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Jakou má dnes tato organizace vlastně roli? Je důležitým hráčem v oblasti charity? Poslechněte si celý rozhovor.

Dnes 43:50

Vizitka: Animátor Jan Cechl: Je pro mě důležité vracet se do historie a dívat se na předobrazy z minulosti

Krátkometrážní film Lawrence z Moravie odpremiéroval rovnou na lisabonském festivalu animovaného filmu Monstra. Příběh českého orientalisty Aloise Musila vměstnal do třinácti minut. Tyto časové ale i stylizační omezení krátkého a animovaného filmu jsou pro něj výzvou. „Mám rád filmy, které se vyjadřují hlavně obrazem,“ říká o filmu jako takovém. Ptá se Karolína Koubová.

Včera 47:37

Příběhy 20. století: Vraždění v Hroubovicích. Příběh Richarda Husche a jeho maďarsko-německo-česko-židovské rodiny

Obecní úřad ve východočeské obci Hroubovice nedaleko Chrudimi dodnes sídlí v domě, který kdysi patřil obchodníkovi Johannovi Huschovi. Bydlel v něm s židovskou manželkou Hedvikou a čtyřmi dětmi.

Včera 29:43

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Včera 24:57

Úžasné životy: Karel Kachyňa podle Karla Čabrádka

Před 100 lety, na začátku května 1924 se narodil režisér Karel Kachyňa, který zanechal v české kinematografii výraznou stopu. Na filmové plátno převedl příběhy Oty Pavla nebo Škvoreckého Prima sezónu. Na filmech Počítání oveček, Kráva nebo Kožené slunce s ním spolupracoval scenárista Karel Čabrádek. Společně trávili čas v Písku při pracovních i soukromých víkendech na chalupě. Karel Čabrádek na něj vzpomíná jako na přítele i profesního guru, který ho v životě inspiroval.

Před dvěma dny 29:57

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Před dvěma dny 22:32

Osudové ženy: Hana Krupková: Donášela prý gestapu i StB. Byla to ona, kdo identifikoval parašutisty?

Podle jejího života vznikl film Operace Silver A. Láska, tragédie, vězení, několikrát jen krůček od smrti a také blízkých setkání se zlem. S kým doopravdy spolupracovala? Statečná a obětavá. Taková prý byla Hana Krupková (1921−1997). Do protinacistického odboje se ale prý zapojila i z touhy po dobrodružství. Také byla krásná. Dvakrát natolik okouzlila muže (gestapáka i estébáka), že přežila nepředstavitelné. Opakovaně se dostávala do vyhrocených situací.

Před dvěma dny 40:58

Stříbrný vítr: Novinářka Renata Kalenská. Který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Rozhovor má v sobě vždycky mít nějakou naději, říká novinářka Renata Kalenská. Ona sama naději potřebuje nejen v profesi, ale i v životě, který výrazně poznamenala nemoc. Jak se psychicky připravovala na transplantaci ledviny a slinivky? Kdy zažila nejdojemnější chvíle se svými dětmi? A který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Před třemi dny 28:02

Blízká setkání: Roztoči můžou být krásní a dobří. K životu je potřebujeme, upozorňuje přírodovědec Ladislav Miko

Ve svém oboru je velmi spokojený. „Definice přírodovědy je široká a každý si tam může najít to svoje. To je na tom to úžasné. Příroda je velmi rozmanitá,“ uvádí. Čím vším se zabývá přírodověda? Co je v současnosti nejpalčivějším problémem planety? Je půda živým organizmem? Co způsobilo intenzivní zemědělství a umělá hnojiva? Nastal čas začít pečovat o půdu?