Dvacet minut Radiožurnálu
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Šéf svazu vinařů: Mrazy způsobily katastrofu. Potřebujeme systémové řešení, ne jednotlivé kompenzace

Čeští vinaři podle průzkumu svého odborového svazu počítají kvůli dubnovým mrazům se ztrátou přes dvě miliardy korun. Mají vzhledem k nečekané škodě právo na zastavení diskuse o zavedení spotřební daně na víno? A čeho chtějí dosáhnout na veřejné debatě s ministrem zemědělství počátkem května? Vladimír Kroc se ptal Martina Chlada, prezidenta Svazu vinařů České republiky.

24:03

Dvacet minut Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Autorský rozhovor jeden na jednoho s aktéry klíčových událostí veřejného dění.

Web

Dnes 24:17

Jindrák: Po atentátu u politiků nejprve převážily emoce. Doufám, že na Slovensku zvítězí racionalita

Jak se Slovensko vzpamatovává z atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr)? Jaká se dá čekat reakce slovenských politiků? Proč a odkdy je atmosféra ve slovenské společnosti tak vyhrocená? A může mít útok vliv na česko-slovenské vztahy nebo politickou situaci v Česku? Tomáš Pancíř se ptal českého velvyslance na Slovensku Rudolfa Jindráka.

Před třemi dny 24:20

Do Prahy dorazí asi tisíc zemědělských strojů, o 40 procent víc než minule, říká šéf zemědělců

Zemědělský svaz, Agrární komora a další zemědělské organizace vyhlásily další protest. Má se odehrát v Praze příští středu, tedy 22. května. Jak citelné budou protesty, které připravují zemědělci na příští týden? „Naším cílem je dotknout se ministerstva zemědělství a zároveň i úřadu vlády,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu předseda Zemědělského svazu a viceprezident Agrární komory Martin Pýcha.

Před šesti dny 23:51

Obléknout si dres národního týmu je pro každého obrovská čest. Je to klukovský sen, říká Březina

Česko hostí po devíti letech mistrovství světa v ledním hokeji. Překoná letošní šampionát rekord v návštěvnosti? Na co se mohou fanoušci těšit? Jak se snaží světová hokejová federace zvyšovat popularitu hokeje ve světě? A dočká se česká reprezentace poprvé od roku 1992 medaile na domácím šampionátu? Tomáš Pancíř se ptal šéfa pražského organizačního výboru MS a viceprezidenta Mezinárodní hokejové federace IIHF Petra Břízy.

Před týdnem 29:58

Falešný inzerát ANO vidí jako dezinformaci pouze média, voličům je to jasné, myslí si premiér Fiala

Jak zvládla TOP 09 výměnu ministryně pro vědu a výzkum? Co vládní politici vzkazují společnosti, když v kabinetu zůstává jediná žena? Ustoupí ODS od snahy zavést výpověď bez udání důvodu nebo daň z vína? A jak podporuje současná vláda český sport? „Určitě budu patřit k těm, kteří budou za jednu z priorit (při sestavování státního rozpočtu) považovat sport,“ říká premiér a předseda strany ODS Petr Fiala.

Před týdnem 23:49

Děkan VŠE: Téma predátorských časopisů je vážné. Zdaleka ale nedosahuje prohřešku typu plagiátorství

Proč někteří čeští vědci publikovali své články v takzvaných predátorských časopisech? Je to stále aktuální, nebo už popularita podvodných časopisů v Česku klesla? Jak se dají tato média poznat? A umíme v Česku hodnotit kvalitu vědy? Tomáš Pancíř se zeptal děkana Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze Jakuba Fischera.

Před týdnem 24:27

Sinoložka: Čína ekonomicky profituje z války na Ukrajině. Zaplnila prostor po západních firmách

Poprvé po pěti letech přiletěl na oficiální návštěvu do Evropy čínský prezident Si Ťin-pching. Co se od jeho cesty dá očekávat? „Čína dlouhodobě považuje Evropu za velmi důležitou strategickou oblast, kterou chce mít za svého partnera,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu sinoložka Olga Lomová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Před týdnem 23:32

Expert: Izrael zvyšuje sázky. Výzva k evakuaci Rafahu může být tah, jak dosáhnout s Hamásem dohody

Izraelská armáda začala vyzývat obyvatele Rafahu v jižní části Pásma Gazy k evakuaci. Může ještě něco vojenskou operaci odvrátit? Přiblížila by ofenziva Izrael k definitivnímu vítězství nad hnutím Hamás? A jak hodnotí plány na chystanou akci mezinárodní spojenci Izraele? Tomáš Pancíř se zeptal bezpečnostního experta, bývalého velvyslance ČR v Izraeli a také bývalého náměstka ministra zahraničních věcí Jiřího Schneidera.

Před týdnem 23:15

Tomáš Klvaňa o protestech na amerických univerzitách: Mohou ovlivnit i listopadové volby

Při protiizraelských protestech na amerických univerzitách policisté zatkli přes 2000 lidí. O co protestujícím studentům jde? Co aktuální dění v kampusech vypovídá o poměrech na prestižních univerzitách? Může to mít vliv na výsledek letošních amerických prezidentských voleb? A dá se současné dění srovnávat s tím, jak kdysi vypadaly protesty studentů proti válce ve Vietnamu? Tomáš Pancíř se zeptal odborníka na Spojené státy americké z New York University v Praze Tomáše Klvani.

Před 2 týdny 23:25

Okamura: Radši bych o procento zchudl, než mít tady africké a islámské migranty a bát se vyjít ven

Jak hodnotí dvacet let českého členství v Evropské unii parlamentní opozice? Proč chce hnutí SPD vyvolat referendum o vystoupení z EU? A co podle jeho předsedy znamená pro Česko migrační pakt? „Migrační pakt vznikl na základě iniciativy Německa, Itálie, Španělska a Francie právě proto, že se potýkají s nezvládnutým množstvím migrantů z Afriky a z islámských zemí,“ tvrdí šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Moderuje Tomáš Pancíř.

Před 2 týdny 23:49

Střílíme se do nohy byrokracií. Dotace Evropské unie se využívají jen na 70 procent, myslí si Prouza

Přesně před dvaceti lety vstoupilo Česko do Evropské unie. Co členství v EU přineslo české ekonomice? Nedalo se v posledních dvaceti letech získat víc? „Zhruba dvacet procent pracovních příležitostí v Česku závisí na tom, že jsme součástí jednotného evropského trhu,“ říká Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti za vlády Bohuslava Sobotky, v současnosti prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Moderuje Tomáš Pancíř.