Blízká setkání
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer

Ve věku 84 let zemřel Josef Laufer, Českému rozhlasu to potvrdil ředitel divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Poslední čtyři roky byl uveden do umělého spánku, v roce 2020 absolvoval komplikovanou operaci srdeční chlopně.

31:11

Blízká setkání

Vydává: Český rozhlas

Tereza Kostková a Adéla Gondíková vedou rozhovory s hosty, které znáte, anebo které stojí za to poznat. Blízká setkání vysíláme každý všední den po jedenácté na Dvojce. 

Web

Dnes 32:14

Herec Viktor Preiss zve na výstavu svých děl. „Malování před spaním je moje terapie“

Od pondělí 13. 5. 2024 se návštěvníkům otevřou dveře nové výstavy s výtvarnými díly Viktora Preisse v Galerii Vinohradská 12. Na co se můžeme těšit? A jaká vlastně byla hercova cesta k divadlu a výtvarnému umění? Proč měl ve škole dvojku z chování a co se schovává za pojmem vjemová pustina?

Včera 33:17

Moderátorka Lejla Abbasová: U nás se mluví trojjazyčně. Působím jako permanentní překladač

Všichni mají Lejlu Abbasovou spojenou s Afrikou, kde pomáhá se svojí nadací Asante Kenya. Kromě toho moderuje, spoluvlastní kavárnu a nově se stala ambasadorkou 10. ročníku Open House Festivalu. Jde o odnož mezinárodního festivalu, která lidem umožňuje nahlédnout do budov, které jsou přes rok zavřené. Je to jeden z urbanistických projektů, který dává smysl, ale bez dobrovolníků by to nešlo.

Před dvěma dny 29:43

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (2/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Před třemi dny 29:57

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (1/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Před čtyřmi dny 28:02

Roztoči můžou být krásní a dobří. K životu je potřebujeme, upozorňuje přírodovědec Ladislav Miko

Ve svém oboru je velmi spokojený. „Definice přírodovědy je široká a každý si tam může najít to svoje. To je na tom to úžasné. Příroda je velmi rozmanitá,“ uvádí. Čím vším se zabývá přírodověda? Co je v současnosti nejpalčivějším problémem planety? Je půda živým organizmem? Co způsobilo intenzivní zemědělství a umělá hnojiva? Nastal čas začít pečovat o půdu?

Před pěti dny 34:41

Nejsem táta mudrc a syn mě má za kámoše, vypráví herec Patrik Děrgel

Je hercem a taky muzikantem. Kapela se mu ale rozpadla. „Takže téma začnu úpadkem. Jedním z velkých problémů bylo moje megalomanství,“ směje se Patrik Děrgel. Jak probíhají zkoušky na inscenaci Forman, ve které alternuje s Markem Adamczykem? Co všechno pro roli herci dělali? Dokázal se do Miloše Formana ponořit? Mění se mu s ubíhajícím časem náhled na postavy?

Před šesti dny 30:05

Kamarádům říkám nepříjemné věci i za cenu konfliktu, přiznává režisér Lumír Olšovský

„Jestli mě baví víc hrát, nebo režírovat? Je to úplně stejná práce. Pořád dělám divadlo a pořád je to kreativní,“ odpovídá. Jak a čím v umění začínal? Studuje rád? Co ho v poslední době oslovilo v zahraničí? Jaká ocenění získal? Kdo bude v Plzni zpívat hlavní postavu v Draculovi?

Před týdnem 28:37

Lovec Jakub Kvášovský alias Kalkulátor: V soutěži hraju naplno, nešetřil bych ani svou ženu a děti

Je pohotový, vtipný a obávaný mezi soutěžícími. Jak mu šla ve škole matika? „Šla, ale já na to kašlal,“ přiznává dnes se smíchem Jakub Kvášovský v Blízkých setkáních. Nechybí mu křída a tabule? Co lítá dnes po třídách místo mokré houby a jak probíhá zkoušení žáků? Je důležité mít dnes všeobecný přehled, a co by měl člověk vědět? Je rozdíl mezi dřívějšími a dnešními vědomostními soutěžemi? Jak se dostal do soutěže Na lovu?

Před týdnem 34:19

Moderátor Jana Vala provází po vinicích kolem Rýna: Víno je celoživotní pohádka pro dospělé

Přičichl k dobrému vínu a potkal se ve správnou dobu se správnými lidmi. „Najednou jsem cítil, že víno by mohl být můj nový život,“ vzpomíná v Blízkých setkáních. Jak vzpomíná na televizní pořad TKM? Proč byl nucen opustit ČT? Cítil hořkost? Kam až ho doba zavála? A jak vzpomíná na setkání s Janem Werichem?

Před týdnem 27:52

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní