- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Králík s bůčkem a uzenými žebry
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží některé z májových pranostik a přidají recept na králíka s bůčkem a uzenými žebry.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Babiččin koláč se slaninou
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, že na jaře měli napilno nejen hospodáři, ale i hospodyně. Řada prací byla jejich starostí. A k tomu musely ještě stačit něco dobrého nachystat v kuchyni. Třeba koláč se slaninou.
Králík s bůčkem na česneku
Co umí jarní mrazy, příroda už ukázala. Obavy budily i v dobách našich babiček. Připomeneme ledové muže a posilníme se pečeným králíkem na česneku.
Sirup z fialek podle turnovského prvorepublikového cukráře Ladislava Jíny
Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jak se v dobách našich babiček zdobily cukrovinky a dorty a jak se připravoval sirup z fialek.
Polívka z jarních bylinek na způsob Rettigové
V městských kuchyních se v době našich babiček často používaly kuchařské knihy. Pro jednu z nich sáhli Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a vybrali recept na polévku z jarních bylinek.
Omáčka ze smržů podle receptu z hájovny
Nejen na Smržovce se v dobách našich babiček chodilo na smrže. Houby s výraznou chutí vylepšovaly řadu jídel.
Babiččiny májovky na divoko
V receptech našich babiček si připomeneme jarní druhy hub a přidáme recept na májovky na divoko.
Bandory s vomajdou z hluchavky podle receptu z Pojizeří
Že se z kopřiv dá připravit třeba špenát, je poměrně známé. V receptech našich babiček ale tentokrát budeme vařit z nepálivých kopřiv, z hluchavek.
Babiččin sirup z bezových květů se zázvorem
Mezi nejznámější a nejúčinnější léčivky patří černý bez. Věděly to už naše babičky, které mu říkaly selská lékárna.
Vomeleta s popencem podle receptu z Pojizeří
Připomeneme některé méně známé jarní bylinky, jako třeba popenec, který hospodyně přidávaly do omelet.
Zázvorový nápoj lásky ze starého verbáře
V receptech našich babiček budeme trochu čarovat. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou některé květnové zvyky a přidají recept na zázvorový nápoj lásky.