Východiska
11. květen 2017

Poslechněte si podcast: Zvuková archeologie pražského projektu Jupiter08

Endless Illusion je pražský kolektiv, který už několik let mapuje a různými způsoby přináší na českou scénu analogový zvuk hudebních žánrů jako minimal wave, electro, acid nebo techno. Kromě organizování akcí a pořadů na respektovaném holandském rádiu Intergalactic FM také vydávají hudbu – tu současnou pod stejnojmenným názvem a historickou pod hlavičkou Jupiter08. Více o této iniciativě prozradil Ladislav Zensor.

04:24

Východiska

Vydává: Český rozhlas

Rubrika Východiska nadväzuje na takmer dvojročné vysielanie rubriky mapujúcej slovenskú kultúrnu scénu Kumšt a taktiež čerpá z projektu Easterndaze o novej hudbe vznikajúcej v regióne strednej a východnej Európy. Projekt, i samotná rubrika Východiska, vznikli z potreby reflektovať súčasné dianie na poli hudby, umenia a ďalších kultúrnych aktivít v tomto prostredí a vytvoriť tak spoľahlivú informačnú platformu.

Web

5. březen 2020 05:12

Docusoap je xanaxový pop. Album dua Coals čerpá ze skandinávského popu i vaporwave

Polské elektronické duo Coals je prý nazvané podle uhlí, které se těží v oblasti Slezska, odkud skupina pochází. Dvojice tvořená producentem Łukaszem Rozmysłowskim a zpěvačkou Katarzynou Kowalczykovou právě vydává své druhé album Docusoap.

6. únor 2020 05:25

Synthpopový comeback polského projektu Enchanted Hunters je zjevením sofistikovaného popu

Polský hudební projekt Enchanted Hunters tvoří hudebnice Magdalena Gajdzica a Małgorzata Penkalla. Jejich debutové album Peoria, kombinující freak folk se současnou klasickou hudbou a písničkářstvím, vyšlo v roce 2012. Po sedmi letech se dvojice vrací s novou nahrávkou Dwunasty dom, která vyšla na polském vydavatelství Latarnia.

19. prosinec 2019 04:12

Nezávislé kulturní centrum v Sofii, to jsou queer-pop party i alternativní ekonomické kurzy

Fabrika Avtonomia je kulturní a sociální centrum nacházející se v malém, nenápadném industriálním komplexu nedaleko centra bulharské metropole Sofie. Funguje na nehierarchické bázi, bez podpory státu nebo jakýchkoli externích skupin. Je to také jeden z mála prostorů, který je v Bulharsku otevřený LGBTQ+ komunitě a nejrůznějším subverzivním akcím.

14. listopad 2019 04:11

Performance The Informals dokumentuje životy mladých Rusů v neutěšených kulisách za polárním kruhem

The Informals / Неформалы je audiovizuální performance, která vás v reálném čase přenese na daleký severozápad Ruska do Murmansku, města za polárním kruhem. Název projektu se inspiroval termínem pocházejícím z 80. a 90. let, který se v Sovětském svazu používal – a používá se dodnes – jako pojmenování různých subkultur, skupin nebo jednotlivců, kteří se nezačleňovali do společnosti.

5. září 2019 05:09

Tvorba města není aktivita úředníků, ale laskavá aktivita všech, říkají členky kolektivu Spolka

Spolka je kolektiv architektek a socioložek ve východoslovenských Košicích. Jeho členky se zabývají hlavně otázkami urbanismu, veřejného prostoru a soužití komunit s městem. Přímo v Košicích jsme s jeho spoluzakladatelkou Zuzanou Reveszovou hovořili o lásce k městu, feminismu i rozvoji nevyužitých brownfieldů na východě Slovenska.

15. srpen 2019 04:03

Totální solidarita: Nová kompilace podporuje LGBT+ komunitu v Polsku

Červenec 2019. Severovýchod Polska, Bialystok. Mírumilovný Pochod rovnosti Pride napadli extremisté, kteří po účastnících pochodu házeli dělobuchy, kameny, láhve. Nebyl to ojedinělý incident, nárůst netolerantních nálad v zemi, v tomto případě vůči LGBT+ komunitě, můžeme sledovat posledních pár let.

8. srpen 2019 05:04

Temná poezie slovenského trapového umělce Edúv syn mluví o psychických nemocích

Z množství projektů nastupující generace slovenských raperů a producentů trapu v poslední době naprosto vyčnívá nový projekt s názvem Edúv syn. Je zajímavý temnou estetikou na hranici punku a xanaxového rapu a angažovanými texty, které mají kvalitu samostatně stojící poezie a které se kromě silných emo momentek z nočního města zabývají i tématy, jako jsou duševní choroby nebo antifašismus.

13. červen 2019 04:27

Od Haagu až po Budapešť: Label Dalmata Daniel spojuje evropský underground

Dalmata Daniel je label, který vznikl v Budapešti v roce 2016. Založili ho 3 kamarádi a za tři roky své existence se etabloval nejen na domácí, ale také na evropské undergroundové scéně. Kromě podporování místních producentů, kteří přesáhli hranice lokální scény, jako např. Új Bála nebo Norwell, vydává Dalmata Daniel také zajímavá zahraniční jména, jako třeba venezuelského Cardopushera nebo holandského Betonkusta (s holandskou scénou má label úzké spojení už od začátku).

28. březen 2019 04:21

„Cítíme se jako v Británii devadesátých let.“ Nová kompilace mapuje ukrajinskou elektronickou scénu

O ukrajinské elektronické scéně se v poslední době, často relativně povrchně, píše jako o raveové revoluci nebo zvukové reakci na politické změny v zemi. Celkem vypovídající pak je, že kolektivy a iniciativy jako Cxema nebo klub Closer figurují nejen v hudebních, ale také módních médiích. Kromě těchto jmen však na Ukrajině působí mnoho jiných scén a kolektivů, fungujících na principu DIY.

7. březen 2019 04:59

Techno je nový folklór. Polský básník Szczepan Kopyt do něj míchá angažovanou poezii

Szczepan Kopyt je polský básník a hudebník. Potkal jsem ho v Bratislavě na čtení jeho nové sbírky poezie Čítanka pro pracující třídy, která vyšla ve skvělém slovenském překladu Kristýny Karabové. Jeho básně byly také publikovány v češtině v časopisech A2 nebo Psí víno. V rozhovoru jsme mimo jiné řešili i to, jak Kopyt svou angažovanou poezií často vyvolává rozpaky mezi čtenáři, kteří bývají zaskočeni jeho přímočarým zápalem pro komunismus.