Zvídavec Evy Sinkovičové
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Víte, co je to pedikulóza a jak bojovat se vší dětskou?

Přežijí vši i mimo vlasy? Jak se s nimi dá bojovat? A souvisí vši se špatnou hygienou? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

03:53

Zvídavec Evy Sinkovičové

Vydává: Český rozhlas

Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí. 

Web

Včera 03:33

Poprvé bájnou krakatici vyfotili v roce 2004. Dokáže ulovit vorvaně?

Kolik tento přízrak z hlubin měří a jak loví? A proč toho o ní moc nevíme?Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před dvěma dny 03:20

Jeho jazyk váží jako dospělý hroch. Kolik metrů měří plejtvák obrovský?

Největší zvíře na světě žije ve vodě. Jeho srdce je velké jako malý automobil a denně spořádá až pět tun potravy a má vynikající sluch.

Před třemi dny 02:23

Jak dlouho vydrží lenochod pod vodou? Budete se divit!

Celé dny visí hlavou dolů a užívá si klidu. Má ale i několik fascinujících zvyků a schopností. Na na velkou potřebu třeba chodí jen jednou týdně.

Před čtyřmi dny 03:06

Která pohádková postava vznikla podle medvěda baribala?

Jak moc je baribal zručný? Je to samotář? A kde vlastně žije? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před pěti dny 03:06

Kdysi běžný křeček polní je kriticky ohrožený. Kdy jste ho naposledy viděli v přírodě?

Je to roztomilé a nebojácné zvířátko. Jak žije a kolik kilogramů jídla si dokáže nastřádat ve své noře? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:17

Skoro slepý delfínovec ganžský žije v řekách. Co tam loví?

Možná není tak roztomilý jako jeho mořští příbuzní, ale o to víc je zajímavý. Jak loví potravu, když nevidí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:58

Manská kočka nemá ocas a naučí se i aportovat. Kde se tohle plemeno vzalo?

Co všechno jsou kočky z ostrova Man schopné se naučit? Jak je možné, že dokáží hopsat jako králík? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 02:54

Surikaty uloví i štíra. Jak se jim dřív česky říkalo?

Z kterého jazyka pochází slovo surikata a co znamená? Jak se spolu surikaty dorozumívají? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:44

Byl by fenek berberský dobrý domácí mazlíček?

Jak žije? Co je jeho poznávacím znamením? A v čem vyniká? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:05

Proč lidé v Řecku nebo Turecku nosí symbol modrého oka? Před čím má chránit?

Kde můžete tento amulet vidět? Kam si ho lidé věší? A proč je právě modré? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.