Zvídavec Evy Sinkovičové
Včera

Poslechněte si podcast: Kde se berou nudle z nosu a proč smrkáme?

Odborně se jim říká nosní hlen. A jsou pro nás velmi prospěšné. Jak? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

03:08

Zvídavec Evy Sinkovičové

Vydává: Český rozhlas

Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí. 

Web

Dnes 03:05

Kdy bylo zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání a kdo vymyslel slovo rozhlas?

Kolik let slaví Rádio Junior a jaké má letos výročí rozhlasové vysílání? A kdo poprvé použil slovo rozhlas? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Včera 04:35

Kdo vynalezl počítačovou myš a smajlíky?

Používáte je denně, ale co o nich vlastně víte? Jak vypadala první počítačová myš a jak jsou staré smajlíky? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před třemi dny 03:12

O kolik centimetrů vyroste hříbek za den a kolik kilo hub ročně nasbíráme?

Chodíte rádi na houby? Víte, že některé dokážou světélkovat? A která houba je nejjedovatější nebo nejsmrdutější? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před šesti dny 03:27

Havajský tanec hula hula vypráví příběhy. Kde přesně vznikl?

Kdo ho kdysi mohl tančit? Co vše tento tanec ukrývá a jaká legenda se k němu váže? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 04:02

Kde se vzal březen nebo únor? Odhalte, jak vznikla jména měsíců

Proč se únoru říká zrovna únor? A kde se vzal březen? Staří Slované neměli pevný kalendář a části roku odhadovali podle toho, jak se kolem nich měnila příroda. Z těchto označení vznikla jména měsíců. Zjistěte, jak to bylo.

Před týdnem 03:38

Kdo jsou mumínci? Mají i svá vlastní muzea

Kdo je vymyslel? Proč jsou tak populární? Kolik o nich vyšlo knih? A jak vlastně vypadají? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 02:58

V Japonsku uctívaný, jinde vetřelec. Na psíka mývalovitého můžete narazit i u nás

V první chvíli se budete možná rozhodovat, jestli se díváte na jezevce nebo mývala. Jaký je a jak se k nám dostal? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:35

Kolik let je Večerníčkovi? Jeho pětiletý dabér dostal 60 korun

Jak se jmenoval první Večerníček? A kdo se podílel na znělce? Mají pohádky na dobrou noc i v jiných zemích než u nás? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:05

Jak vzniká polární záře a podle čeho mění barvu?

Kde ji můžete pozorovat a jak se jí také říká? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.