Zvídavec Evy Sinkovičové
Včera

Poslechněte si podcast: Kolik let je Večerníčkovi? Jeho pětiletý dabér dostal 60 korun

Jak se jmenoval první Večerníček? A kdo se podílel na znělce? Mají pohádky na dobrou noc i v jiných zemích než u nás? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

03:35

Zvídavec Evy Sinkovičové

Vydává: Český rozhlas

Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí. 

Web

Dnes 02:58

V Japonsku uctívaný, jinde vetřelec. Na psíka mývalovitého můžete narazit i u nás

V první chvíli se budete možná rozhodovat, jestli se díváte na jezevce nebo mývala. Jaký je a jak se k nám dostal? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před čtyřmi dny 03:05

Jak vzniká polární záře a podle čeho mění barvu?

Kde ji můžete pozorovat a jak se jí také říká? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před pěti dny 03:31

Kdy si lidé vymysleli znamení zvěrokruhu a máme věřit horoskopům?

Věříte na horoskopy a vlastnosti lidí podle znamení zvěrokruhu? Kam až sahají kořeny astrologie? A věděli jste, že se zvěrokruhu říká taky zvířetník? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před šesti dny 02:53

Masožravé housenky žerou nejen hmyz. Jak dokážou ulovit hlemýždě?

Většina housenek okusuje listí. Na Havaji ale najdete housenky predátory. Jak loví svou kořist? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před šesti dny 03:58

Lidé s detektory kovů hledají poklady. Neporušují ale zákon?

Detektorář je označení pro člověka, který vlastní detektor kovů a hledá s ním pod zemí ukryté předměty. Jak to funguje a není to zakázané? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:33

Jezevec může vážit i 20 kilo. Je pravda, že jsou samotáři?

V minulosti se jeho kůže využívala jako přikrývka pro koně. Staví si neuvěřitelné soustavy nor, kterým se říká hrady a aktivní je hlavně v noci. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:27

Koupání s roztomilými prasátky je turistický hit. Jak se dostala na malý neobydlený ostrov?

Chtěli byste si zaplavat v průzračné vodě s prasátky, pak jim dát svačinku a dívat se, jak se rochní v písku? Vypravte se na Bahamy na ostrůvek Big Major Cay. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 02:32

Proč má havajský pavouk na zadečku smajlíka?

Vtipný vzor na zadečku není jedinou zvláštností tohoto havajského krasavce. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:32

Kolik váží „vodní prase“? Kapybara je největší hlodavec na světě

Přezdívá se jí pojídač trávy a může měřit až 1 metr. Kde si tohle roztomilé zvířátko můžete prohlédnout? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.