Zvídavec Evy Sinkovičové
5. březen 2024

Poslechněte si podcast: Proč si lidé dávají na auta znak ryby? Tajemný symbol má skrytý význam

Víte, jak vypadá samolepka, která značí, že auto řídí neslyšící? A co znamená jednoduchý znak rybičky, který můžete na vozidlech vídat? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

02:44

Zvídavec Evy Sinkovičové

Vydává: Český rozhlas

Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí. 

Web

Dnes 03:26

Kolik stojí nejdražší mince světa a jaký příběh skrývá?

Jak je zlatá mince Double Eagle stará a odkud pochází? A proč je tak vzácná? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Včera 02:54

Proč ptáci nejvíc zpívají ráno?

Nechtějí nás tím naštvat a probudit. Má to hned několik důvodů. Některé vás možná překvapí. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před čtyřmi dny 03:37

Judo je nejlepší sport pro rozvoj dětí a mládeže. Kdo to tvrdí?

Judo v překladu znamená „jemná cesta“. Žáci se učí padat, gymnastiku, ale taky respekt a zdvořilost. Podle organizace UNESCO je to pro děti nejlepší sport. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před pěti dny 04:35

Kdo vynalezl počítačovou myš a smajlíky?

Používáte je denně, ale co o nich vlastně víte? Jak vypadala první počítačová myš a jak jsou staré smajlíky? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před šesti dny 03:19

Chytrá kavka si dokáže zapamatovat nebezpečného člověka. Jak ji poznat od vrány?

Hledají si partnera na celý život. Jak moc jsou inteligentní a společenské? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:44

Astronauté musí držet diety proti nadýmání, jinak by hrozil výbuch. Proč?

Jak probíhá na vesmírné stanici mytí vlasů nebo chození na záchod? A co se stane, když si kosmonaut prdne? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:32

Víte, kdy se slaví svátek Hólí? Je plný radosti a barev

Přezdívá se mu také svátek barev. Odkud pochází a co a kdy oslavuje? Poslechněte si další díl pořadu Zvádavec a dozvíte se to.

Před týdnem 03:28

Co se děje s vodou, než doteče do kohoutku?

Jak dlouho to trvá? Co všechno se s vodou děje, než si ji doma natočíme do skleničky? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:08

Byla mrkev vždycky oranžová?

Mrkev je oranžová, to ví přece každé malé dítě. Ale bylo to tak odjakživa? A říkalo se vůbec oranžové vždycky oranžová?

Před týdnem 03:08

Kde najdete pouliční lampy poháněné výkaly a jak to funguje?

Je to moderní ekologická vymoženost? A kolik exkrementů je potřeba na hodinu svícení? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.