• Podcasty
  • Český rozhlas - Umění a kultura
Český rozhlas - Umění a kultura
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Zvídavec Evy Sinkovičové: Jak se původně jmenoval Mickey Mouse a která Disneyho pohádka dostala děti do nemocnice?

Pohádky z dílny Walta Disneyho zná asi každý. Víte, kolikáté narozeniny letos oslaví nejznámější animovaná postavička Mickey Mouse?

03:21

Český rozhlas - Umění a kultura

Vydává: Český rozhlas

Osobnosti, díla, novinky české i světové kulturní scény.

Web

Před šesti dny 25:36

Kultura Plus: Uslyšíte vyprávění o tom, jak slavný český fotograf Antonín Kratochvíl fotil legendárního zpěváka Dawida Bowieho

Podíváte se na Národní sbírku zlozvyků, která se zhmotnila na divadelním jevišti. A zavedeme vás také na výstavu věnovanou 60 letům Studia Ypsilon v pražském Domě fotografie. Připravila Michaela Vetešková.

Před týdnem 43:36

ArtCafé: Umění ze Skopje míří do Prahy a Lidic

Roku 1963 postihlo Skopje ničivé zemětřesení. V rámci obnovy města bylo zřízeno i Muzeum současného umění. Díky otevřené výzvě a štědrosti umělců a uměleckých svazů z celého světa vznikla solidární sbírka umění, kterou můžete až do 29. září zhlédnout v Národní galerii a Lidické galerii během jedinečné dvou-expozice Žádný pocit netrvá věčně. Tu doplnily i intervence vybraných současných umělkyň a umělců. Moderuje Alžběta Žabová.

Před týdnem 46:16

ArtCafé: Tělo v mé hlavě: Mnohdy nestačí jen obejmout

Jak čelit body shamingu? Aktéři a aktérky dokumentu Dagmar Smržové Tělo v mé hlavě byli od dětství kvůli svému vzhledu vystavováni kritice. Do vltavského studia zavítala režisérka spolu s průvodkyní filmem, modelkou a editorkou Vogue Natálií Debnárovou. O tom, jaké místo mají v programu letošního festivalu Jeden svět filmy s tématikou přijetí vlastního těla mluví s Agátou Hrnčířovou i dramaturgyně Kamila Dolotina.

Před týdnem 43:31

ArtCafé: Nečekané kulturní spojnice Česka a Mongolska

Kniha Návrat do Mongolska odkrývá příběh mongolské sbírky Náprstkova muzea, která je založena na sběratelství českých pracovníků – ti do Mongolska přijížděli v rámci spolupráce zemí Východního bloku zejména mezi 50. a 70. lety 20. století. Religionista Luboš Bělka vypráví o cestách a nálezech archeologa Lumíra Jisla. Malíř a sběratel Ondřej Basjuk popisuje, jak buddhistické artefakty vnikají do jeho života a tvorby.

Před týdnem 26:00

Kultura Plus: Černobyldor je umělecký projekt inspirovaný dopadem jaderné energie na náš svět

Představení divadelníků z Kyjeva bude od neděle k vidění v Divadle Komedie. V týdeníku Kultura Plus bude nejen o tomto projektu mluvit ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl. A v ostravském Divadle Petra Bezruče připravili představení Ženitba, které je věnované nedávno zesnulému Norbertu Lichému. Připravila Michaela Vetešková.

Před 2 týdny 40:30

Špína: Black metalová speedovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka. Mörghuul rokují o svém debutu

Brněnská black/speedová čtveřice Mörghuul vydala začátkem února debutové album Domination of the Beast, na kterém vzdává hold oldschoolovému extrémnímu metalu. Což posloužilo, jako už tradičně, jako ideální záminka pozvat si je do našeho studia a probrat nejen nové album ze všech stran.

Před 2 týdny 43:02

ArtCafé: Ještě nejsem, kým chci být. Libuše Jarcovjáková se vrací v čase

Skrze dobové deníkové záznamy fotografky Libuše Jarcovjákové nahlédneme v novém snímku Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být do tvůrčího světa umělkyně, která se rozhodla stát se fotografkou v nelehké době normalizace. ArtCafé s hostkami Libuší Jarcovjákovou a Klárou Tasovskou nejen o snímku, kterému tleskalo i publikum letošního filmového festivalu Berlinale, moderuje Alžběta Žabová.

Před 2 týdny 52:16

ArtCafé: Jak alchymisti zachraňují svět?

Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je nová interaktivní inscenace souboru Geisslers Hofcomoedianten, ve které diváci prochází pěti alchymistickými laboratořemi. Zájem o alchymii, využití technologií i provázanost s podcastovou sérií Alchymisti na ČRo Junior komentují Vojta Franců, Petr Hašek a Kateřina Bohadlová. Moderuje Jitka Kostelníková.

Před 2 týdny 41:47

ArtCafé: Art Grand Slam je jako míček létající mezi sportem a uměním

Platforma Sport in Art propojuje zdánlivě neslučitelné světy umění a sportu. V rámci své bohaté činnosti vydává Sport in Art časopis, vede online galerii i uměleckou soutěž Art Grand Slam. Představit aktivity Sport in Art, vítěze ocenění i probíhající výstavu Uvnitř pohybu přišla koordinátorka projektu Josefína Nedvědová, kurátor Petr Vaňous a umělec a textař Lubomír Typlt.