Zprávy ze Severu
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: V Kyjovském údolí v Českém Švýcarsku otevřeli novou interaktivní stezku

V Kyjovském údolí na Děčínsku se otevřela nová interaktivní stezka. Správa Národního parku České Švýcarsko si pro návštěvníky připravila trasu, která má 11 zastavení a lidé ji mohou vnímat všemi smysly. Stezka je navíc vhodná také pro vozíčkáře.

01:52

Zprávy ze Severu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a severu Čech.

Web

Včera 01:58

Klientům Domova pro seniory v Meziboří splnila Ježíškova vnoučata přání – chtěli vidět jezero Most

Jezero Most patří mezi největší lákadla v Podkrušnohoří. Dostat se k jezeru ale není pro každého jednoduché, např. pro klienty domova pro seniory v Meziboří na Mostecku. Díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata proto vyslovili přání se k jezeru podívat. 9. května se jim přání splnilo.

Včera 01:47

Turistům se v sobotu opět otevřela rozhledna Vlčí hora na Děčínsku. Před rokem ji zničil požár

Vyhlídková věž ve Vlčí hoře na Děčínsku v sobotu po roce přivítala stovky turistů. Loni v dubnu ji poničil rozsáhlý požár. Shořela přilehlá chata i většina dřevěného obložení rozhledny. Z požáru policie viní muže, který údajně způsobil i velký požár v roce 2022 v Českém Švýcarsku. Žháře čeká v příštím týdnu první stání u ústeckého krajského soudu.

Před dvěma dny 00:20

Rozhledny v Ústeckém kraji budou během letošní turistické sezóny otevřené bez omezení

Technický stav rozhleden a vyhlídek v Ústeckém kraji je dobrý, žádná není v havarijním stavu. Během sezóny by proto měly být všechny přístupné. Českému rozhlasu to potvrdil krajský předseda Klubu českých turistů Jan Eichler. Turisté si letos v srpnu připomenou sto šedesáté výročí otevření rozhledny na Děčínském Sněžníku.

Před dvěma dny 02:03

Na koupališti v Ústecké Brné vysadili vinici, opraví toalety a možná otevřou i sluneční terasu

Stání pro karavany, nový přívoz nebo opravené toalety - to jsou některé novinky, které na letošní sezónu chystá koupaliště v Brné v Ústí nad Labem. Areál má za sebou i první rok, po který byl lidem k dispozici i přes zimu. To se podle skalních návštěvníků rozkřiklo. I proto se Městské služby snaží areál dál modernizovat.

Před třemi dny 02:00

Hnědouhelný lom ČSA na Mostecku postupně končí těžbu

Po víc než sto dvaceti letech končí těžbu hnědouhelný lom ČSA na Mostecku. V údolí pod zámkem Jezeří zůstane zhruba 750 milionů tun hnědého uhlí. Bude to jeho největší zásoba v celé České republice.

Před třemi dny 02:00

V Žiželicích u Žatce začala další část prací na zajištění nestabilního svahu

Ředitelství silnic a dálnic začalo v Žiželicích u Žatce hloubit tři vrty. Bude z nich čerpat spodní vodu a pomůže tím zpomalit sesuv zeminy. V prosinci minulého roku se pod silnicí, která vede přes obec, utrhl svah. Do pohybu se dalo zhruba 90 tisíc kubíků zeminy. Sesuv ohrožuje silnici, památkově chráněnou kapli i dvě další nemovitosti v těsné blízkosti.

Před třemi dny 02:06

Hlavně na lince 81 můžou lidé v Ústí nad Labem potkat nové kloubové autobusy

V Ústí nad Labem už můžete na silnicích potkat nové kloubové autobusy. Dopravní podnik jich má v tuto chvíli pět a během léta má dostat i poslední objednaný osmnáctimetrový autobus. Podle registru smluv vyšlo pořízení šesti nových autobusů na víc než šedesát osm milionů korun.

Před čtyřmi dny 02:29

Stavba obchvatu uzavře silnici v obci Žiželice u Žatce. Silnice číslo 27 bude dočasně neprůjezdná

Obcí Žiželice na hlavním tahu z Mostu do Žatce několik měsíců neprojedou žádná auta. Silničáři tam začali stavět obchvat včetně skoro 400 metrů dlouhého mostu. Uzavírka začne 15. května.

Před čtyřmi dny 02:42

Severní energetická přerušuje těžbu na lomu ČSA na Mostecku. Propustí téměř 500 lidí

Hnědouhelný lom ČSA na Mostecku přerušuje těžbu. Severní energetická od května do července propustí téměř pět set lidí. O ukončení provozu se rozhodne v následujících měsících.

Před čtyřmi dny 02:46

Agentura ochrany přírody a krajiny jedná s obcemi o vzniku Chráněné krajinné oblasti Krušné hory

Stále pokračují jednání mezi dotčenými obcemi a zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny v souvislosti se vznikem Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Jestli obce s jejím případným vznikem souhlasí, popřípadě čeho se obávají, chce zjišťovat i Ústecký kraj. Mezi nejčastější obavy obcí patří například strach ze zastavení jejich rozvoje.