Zprávy ze Severu
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Ústecký kraj podpoří i letos obchody na malých obcích

Až sto tisíc korun můžou získat provozovatelé obchodů na malých obcích v Ústeckém kraji. Zastupitelé opět schválili vyhlášení dotací v programu Obchůdek. Vlastní žádosti o podporu začne krajský úřad přijímat na začátku června.

00:21

Zprávy ze Severu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a severu Čech.

Web

Včera 01:56

Budoucí odpočinkový areál se skate parkem ve Varnsdorfu se bude jmenovat U Komína

Ve Varnsdorfu staví nový relaxační areál se sportovištěm. Vzniká na místě po zbourané továrně, po které zbyl pouze vysoký komín. Podle něj také celý areál ponese název U Komína. Poblíž stojí plavecká hala a teče řeka Mandava, ke které má vést nová cyklostezka.

Před dvěma dny 04:22

V Teplicích začíná výstava věnovaná průkopníkovi česko-německého loutkářství Haraldu Schwarzovi

Do světa loutek se můžete vypravit v teplickém muzeu. 7. května v 17 hodin ve výstavním prostoru Šárka začne výstava věnovaná průkopníkovi česko-německého loutkářství a rodákovi z Teplic, Haraldu Schwarzovi.

Před dvěma dny 02:24

Most asi přikoupí další sdílená jízdní kola – lidé je často využívají k cestám k jezeru i za sportem

Více než 7500 výpůjček sdílených kol evidují za první měsíc provozu v Mostě. Magistrát takový zájem o sdílení kol nečekal. Chce proto ještě do začátku prázdnin přikoupit další kola. V současnosti jich je k dispozici 100, přibýt by mělo dalších asi 40.

Před dvěma dny 02:07

Mezi Vaňovem a Brnou v Ústí nad Labem by mohl začít fungovat nový přívoz

Během několika dní by mohl mezi Vaňovem a Brnou v Ústí nad Labem začít jezdit pravidelný přívoz. Plánuje to ředitel Městských služeb Tomáš Vohryzka. Podle něj by mohli koupaliště na pravém břehu Labe využívat i lidé z Vaňova. Přívozem by se tak dostali i na oblíbenou Labskou cyklostezku.

Před dvěma dny 01:43

Do poloviny května potrvají zápisy do školek. Ve Varnsdorfu otevírají pro děti zcela nové zařízení

První polovina května je termínem pro zápisy dětí do mateřských škol. O přesném datu rozhodují ředitelé škol. Jestli letos kapacita stačí, bude jasné po 16. květnu. Nicméně v Ústeckém kraji zřizovatelé větší problémy neočekávají.

Před třemi dny 01:26

Češi si připomínají oběti holokaustu veřejným čtením jejich jmen i v Terezíně

V zaplněném půdním divadle Muzea umění v Terezíně v pondělí 6. května zaznělo 100 jmen obětí holocaustu. Součástí letošního 34. ročníku vzpomínkového obřadu Jom ha-šo'a bylo divadelní představení o životě spisovatele Karla Poláčka, který prošel terezínským ghettem.

Před třemi dny 02:00

Povodí Ohře začalo měřit rychlost odpařování vody na vodní nádrži v Zaječicích

Jak moc a jak rychle se v závislosti na počasí odpařuje voda z větších vodních ploch, to nově zjišťuje Povodí Ohře na nádrži v Zaječicích na Chomutovsku. Data mají pomoci při budování nádrží, které mají vzniknout zatopením povrchových uhelných lomů.

Před třemi dny 02:07

Přátelé Soběchleb pátrají po zmizelých drobných sakrálních památkách

Pátrání po drobných sakrálních památkách zavedlo Dagmar Břehovskou ze spolku Přátelé Soběchleb až do Cítolib na Lounsku. Našla tam sochu, která stávala u silnice nedaleko Liběšovic u Žatce.

Před čtyřmi dny 01:55

Na Chmelfestu v Žatci letos poprvé mávali vlajkami na komínech. Uctili tak zápis na seznam UNESCO

Žatec má za sebou 23. ročník jarního festivalu chmele a piva. Letošní Chmelfest byl prvním, který město zažilo po zápisu na seznam UNESCO. I proto program obohatilo mávání vlajkami na vysokých chmelařských komínech.

Před šesti dny 01:54

Žatec se opět pokouší prodat památkově chráněnou budovu bývalého Dreherova pivovaru

Žatec nabízí k prodeji takzvaný Dreherův pivovar. Záměr odsouhlasili na posledním jednání radní města. Souhrnná plocha pozemků je kolem devíti hektarů a soubor budov je památkově chráněný.