Zprávy ze Severu
Včera

Poslechněte si podcast: Labe zaplavilo nejen pole a chmelnice. Ve Vědomicích je pod vodou i velká část sportovního areálu

Labe v Ústeckém kraji dál zůstává na třetím povodňovém stupni. Kulminovat by řeka podle vodohospodářů měla dnes večer. Povodeň zatím velké škody nezpůsobila ani na Litoměřicku, kde je situace asi nejhorší. Voda se tam rozlila do polí, chmelnic, zatopila sklepy některých domů a například i sportovní areál ve Vědomicích u Roudnice nad Labem.

01:58

Zprávy ze Severu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a severu Čech.

Web

Dnes 02:04

Vyplaveným dětským domovům na Moravě jedou na pomoc týmy z dětských domovů Ústeckého kraje

Dětským domovům zasaženým povodněmi jedou pomáhat jejich kolegové se svými svěřenci z Ústeckého kraje. Vyslyšeli výzvu filantropa Tomáše Slavaty, který pomoc dětským domovům na Moravě zorganizoval. Třeba v Jeseníku, Černé Vodě, Vrbně pod Pradědem nebo v Bohumíně.

Dnes 03:00

Povodeň v Ústeckém kraji kulminuje. Hasiči vyrazili v noci na pomoc do Jeseníku

V Ústeckém kraji pozvolna kulminuje řeka Labe. I díky menším odtokům z vltavské kaskády nedosahuje povodeň takových hodnot, jaké odhadovaly víkendové předpovědi a nebyly proto nutné evakuace. Voda ale bude opadávat jen zvolna.

Včera 01:59

Vítr v Krušných horách nad Křižanovem poničil desítky stromů. Další mohou být nalomené a nebezpečné

Odhadem 2000 kubíků dřeva, tedy zhruba 2500 stromů, poničil vítr Lesům České republiky v krušnohorské oblasti Ústeckého kraje. Kvůli polomům je nepřístupný třeba les u Oseku nebo nedaleké Křižanovské údolí.

Včera 02:38

Labe dál komplikuje dopravu v Ústí nad Labem. Řidiči by měli počítat se zdržením

Zvýšená hladina Labe dál komplikuje dopravu v Ústí nad Labem. Uzavřené zůstávají křižovatky pod Mariánskou skálou a také pod Větruší. Mezi Střekovem a centrem města tak musí řidiči dál využívat objízdnou trasu přes Krásné Březno a Dobětice nebo Benešův most.

Včera 02:46

Děčín připravuje volební místnosti i ve vodou odříznutých částech města

Děčín připravuje volební místnosti na nadcházející krajské a senátní volby, které se konají v pátek 20. a v sobotu 21. září. Volební místnosti jsou i v Dolním a Prostředním Žlebu, městské části, které jsou aktuálně kvůli povodním odříznuté od centra.

Včera 02:14

Labe na Litoměřicku v noci kulminovalo. Hladina řeky ale zatím klesá jen pozvolna

Labe v Ústeckém kraji začalo v noci kulminovat na Litoměřicku. Povodeň nezpůsobuje větší problémy, velká voda se nedostala k obydleným domům.

Před dvěma dny 01:52

Některé radnice na Mostecku pořádají potravinové sbírky pro oblasti zasažené ničivou povodní

V některých městech na Mostecku se konají potravinové sbírky. Trvanlivé potraviny a balená voda pak poputují prostřednictvím Potravinové banky Ústeckého kraje do oblastí zasažených povodní.

Před dvěma dny 01:56

Sklizeň chmele na Žatecku finišuje. Vydatné deště ale zemědělce potrápily

Sklizeň chmele by zastavila jen povodeň v chmelnicích. I tak zemědělce na Žatecku vydatné deště v závěru potrápily. Po vedrech, která zřejmě snížila výnos chmelnic, česali poslední úrodu zeleného zlata v půlmetrové vrstvě vody a bláta. Celkově je nakonec sklizeň lehce podprůměrná.

Před dvěma dny 01:59

Nové Centrum poradenských služeb v Bílině pomůže rodinám s dětmi i učitelům

V Bílině na Teplicku vzniká nové Centrum poradenských služeb. Město pro něj poskytlo prostory a vybavení. Poradenství pro děti a jejich rodiny zajistí speciální pedagogické centrum, pedagogicko-psychologická poradna a středisko výchovné péče. Spolupráci v jednom místě kvitují odborníci i město.