Zprávy z Vysočiny
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Zemědělci pojedou znovu protestovat do Prahy. Do hlavního města se vydají 22. května

Agrární komora spolu s dalšími zemědělskými organizacemi rozhodla o uspořádání dalších protestů. Definitivně místo i termín potvrdili zemědělci na setkání ve Větrném Jeníkově.

03:10

Zprávy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každou hodinu vám přinášíme čerstvé zprávy. Relaci vysíláme vždy v celou hodinu. Zpravodajský maraton ráno doplňujeme krátkým přehledem vždy v půl.

Web

Dnes 01:58

V jihlavské oblastní galerii můžete pomocí flétny vést dialog s mikroby v nálevu takzvané kombuchy

Hráli jste někdy na flétnu před publikem? A hráli jste nálevu takzvané kombuchy? V jihlavské galerii takovou možnost máte na jedné z posledních výstav před začátkem několikaměsíční rekonstrukce.

Dnes 02:10

Přednést smuteční řeč a připravit parte – ve Světlé nad Sázavou maturovali studenti pohřebnictví

Maturity jsou v plném proudu a to jak teoretické, tak i praktické. Studenti je skládají i v poněkud netradičních oborech. Například z pohřebnictví.

Dnes 01:51

Stát chce k dálnicím přidat víc než 1 700 parkovacích míst pro kamiony, současná situace je kritická

Víc než sedmnáct set nových odstavných míst pro kamiony chce k hlavním tahům přidat Ředitelství silnic a dálnic. Dnešní kapacita odpočívek pojme asi 3 200 těžkých nákladních aut.

Včera 02:20

Jihlavští ochránci přírody vyrábějí sýčkovníky pro kriticky ohrožené malé sovy

V češtině po nich zbyl výraz "sýčkovat", který znamená "předpovídat špatnou budoucnost". Ještě před stoletím byl sýček nejběžnější sovou v naší krajině.

Včera 01:59

Jak vypadá vysílací studio Českého rozhlasu a co všechno musí zvládnout moderátor?

Český rozhlas slaví tento víkend 101 let. Lidé po celé republice při té příležitosti mohli nahlédnout do studií, setkat se s moderátory nebo se seznámit s prací redaktorů a techniků.

Před dvěma dny 02:22

Na 12 místech v Havlíčkově Brodě bude možné hrát deskové hry, vyrábějí je děti a senioři

Havlíčkův Brod nabídne deskové hry v parku, na koupališti i dalších veřejných prostranstvích. Vše bude z přírodních materiálů. Hry teď vznikají pod rukama žáků základních škol a klientů domova pro seniory.

Před třemi dny 02:02

Pro Světlušku běželo v Jihlavě přes 800 lidí

Více než osm set běžců přišlo v Jihlavě podpořit Nadační fond Českého rozhlasu Světluška, který pomáhá lidem s postižení zraku.

Před třemi dny 02:10

Některými řekami na Vysočině protéká jen třetina vody oproti běžnému květnovému stavu

Na nízkou hladinu vody v některých řekách si stěžují vodáci i rybáři. Odborníci a meteorologové upozorňují, že by se do Česka mohlo vrátit sucho.

Před čtyřmi dny 01:57

Nové trysky pro vhánění vzduchu do vody a dmychadla za 27 milionů dostane čistírna v Jihlavě

Čistírna odpadních vod v Jihlavě zahájila obměnu základních částí pro čištění vody. Vymění přístroje a trysky pro vhánění vzduchu do vody.

Před čtyřmi dny 02:21

Složité majetkové vztahy komplikují ve Větrném Jeníkově údržbu fotbalového hřiště

Fotbalisté ve Větrném Jeníkově mají problém udržet tamní hřiště a areál ve stavu způsobilém pro hru. Údržbu jim komplikují složité majetkové vztahy. I proto tam trávník občas připomíná spíš oraniště.