Zprávy z Vysočiny
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Šestice studentů z Dalešic nastudovala hru Dlouhý, Široký a Krátkozraký Divadla Járy Cimrmana

Šest kamarádů z Třebíčska získalo povolení zahrát dvakrát hru z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký mělo v jejich podání premiéru v květnu, a protože sklidilo úspěch, rozhodli se ji zahrát ještě jednou.

02:11

Zprávy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každou hodinu vám přinášíme čerstvé zprávy. Relaci vysíláme vždy v celou hodinu. Zpravodajský maraton ráno doplňujeme krátkým přehledem vždy v půl.

Web

Dnes 02:43

Už na začátku prázdnin jsou na Vysočině místa s vodou nevhodnou ke koupání

Většina vodních ploch na Vysočině je zatím vhodná ke koupání. Přesto už se ale objevují místa, kde se kvalita vody už na začátku sezóny horší.

Dnes 01:53

Jihlavská kremační pec prošla generální opravou, kvůli covidu o několik let dřív

Jihlavská kremační pec má za sebou generální opravu. Služby města ji nyní testují a vrací do provozu. Během měsíční pauzy v ní pracovníci vyměnili nejvíce opotřebované součásti, a to o několik let dříve, než bylo původně v plánu.

Dnes 04:08

Na spojnici mezi Brnem a Svitavami přibudou radary. Na neukázněné řidiče si stěžují v Lažanech

Jenom zlomek řidičů dodržuje při průjezdu obcí Lažany na frekventovaném tahu mezi Brnem a Svitavami povolenou padesátku. Ukázalo to kontrolní měření. Po letech se přiblížilo řešení – na průtahu bude úsekové měření. To má zklidnit dopravu. Stejně jako radary, které stojí už několik měsíců o kus dál u Kuřimi.

Včera 02:43

Jindřichův Hradec usiluje o titul Evropské město sportu pro rok 2025

Sportoviště přímo uprostřed historického centra. To nabízí rybník Vajgar a stejnojmenný veslařský oddíl v Jindřichově Hradci. A není to zdaleka jediná možnost sportovního vyžití ve městě.

Včera 02:24

Oprava zámku v Červené Řečici a restaurování kaple v Bílém Kameni usilují o cenu Památky děkují

Dva významné projekty z Vysočiny se letos ucházejí o prestižní ocenění Národního památkového ústavu "Památky děkují". Do celonárodní ankety postoupilo restaurování kaple v Bílém Kameni a rekonstrukce zámku v Červené Řečici.

Včera 02:07

Jihlava chce ještě letos zvýšit počet bezplatných parkovacích míst pro dojíždějící

Míst, kde se dá v Jihlavě zadarmo zaparkovat, ubývá. Jednou z bezplatných lokalit je například parkoviště za ústředním hřbitovem. Od ranních hodin ale bývají jeho kapacity obsazené.

Před dvěma dny 02:30

V Česku už startuje sklizeň brambor, mohla by být lepší než loni

Za brambory dnes v supermarketu zákazníci zaplatí až 30 korun za kilogram. V nejbližší době to tak i zůstane. Cena se totiž netvoří u nás, ale v okolních státech, hlavně v Německu.

Před dvěma dny 01:53

Chodníky v centru Jihlavy zbavují pracovníci městských služeb plevele pomocí páry

Ulicemi Jihlavy nyní procházejí pracovníci městských služeb vybavení neobvyklým přístrojem na čištění chodníků. Používají horkou páru, kterou zbavují chodníky plevele.

Před třemi dny 02:03

Na Vysočině už jsou v provozu téměř všechna letní koupaliště

Až na hodnotu 27 stupňů dosahuje teplota vody v některých letních koupalištích na Vysočině. Většina z nich už zahájila letošní provoz. Startu sezóny pomohly hlavně horké dny minulého týdne a podle aktuální předpovědi počasí se dá čekat zájem i v nejbližších dnech. Například v Třešti v tamním biotopu vítají denně stovky lidí.

Před třemi dny 01:52

Na vyšetření u odborníka si alergici musí počkat několik měsíců

Alergiky teď trápí hlavně trávy a obiloviny. Na vyšetření u odborníka si alergici musí počkat několik měsíců. Třeba při sečení trávy ale může pomoct i respirátor nebo rouška a taky sluneční brýle.