Zprávy z Vysočiny
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Města na Vysočině se připravují na advent

Města a obce na Vysočině se již připravují na příchod adventu, a to nejen výběrem vánočních stromů, ale také plánováním tradičního vánočního programu. Některé radnice dokonce vypsaly inzeráty na shánění stromů, ale většina měst již hlásí, že mají vybráno.

01:45

Zprávy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každou hodinu vám přinášíme čerstvé zprávy. Relaci vysíláme vždy v celou hodinu. Zpravodajský maraton ráno doplňujeme krátkým přehledem vždy v půl.

Web

Dnes 01:45

Vánoční strom pro Havlíčkův Brod zatím roste v Olešné

Havlíčkův Brod už si vybral letošní vánoční strom, který zatím roste na dvorku rodiny Valových v Olešné. Tento nádherný exemplář jedle má krásný kuželovitý tvar a podle odhadů by mohl měřit přes patnáct metrů.

Včera 02:12

Zájem o kompost na Vysočině roste, důvodem jsou dražší průmyslová hnojiva

Na Vysočině se zvyšuje zájem o kompost, a to nejen mezi zahrádkáři, ale i zemědělci. Podle místních výrobců stojí za tímto trendem růst cen průmyslových hnojiv, který urychlila pandemie covidu-19 i válka na Ukrajině.

Včera 02:24

V Opatově na Třebíčsku chtějí zachránit unikátní varhany

Kostel svatého Bartoloměje v Opatově na Třebíčsku se pyšní vzácnými varhanami, které byly vytvořeny v roce 1844 známou varhanářskou dílnou Františka Svítila. Tyto varhany, za které tehdy místní farnost zaplatila 830 zlatých, jsou nyní v havarijním stavu. Po téměř 180 letech služby hrozí, že bez odborné opravy nebudou moci nadále doprovázet bohoslužby.

Včera 01:20

Pouliční prodejci květin mění nabídku na podzimní dekorace a dušičkové věnce

Květiny do venkovních zahrádek teď už koupíte jen stěží. S příchodem podzimu pouliční prodejci květin obměnili svoji nabídku. Například na jihlavském náměstí teď stánky prodávají spíše vnitřní okrasné květiny a výzdobu na hroby pro blížící se svátek zesnulých – Dušičky.

Včera 01:33

Z třebíčské hokejové haly zůstala jen konstrukce střechy

Jen železná konstrukce a jedna nosná zeď zůstala na místě, kde ještě před půl rokem stál v Třebíči zimní stadion, na kterém tamní hokejisti hráli 1. ligu. Kvůli přestavbě dělníci téměř celou halu strhli.

Před dvěma dny 02:00

Pekárna Lapek na konci roku zavře. Desítkám obcí na Jihlavsku hrozí ztráta prodejen

Desítky obcí na Jihlavsku se na konci letošního roku mohou ocitnout bez místních prodejen. Společnost Lapek, která provozuje téměř třicet venkovských obchodů, plánuje kvůli špatným ekonomickým výsledkům jejich uzavření.

Před dvěma dny 01:56

Lidé v Dolním Čepí se skládají na opravu románského kostela

V Dolním Čepí se místní obyvatelé podruhé v historii skládají na opravu románského kostelíka. Vzácná památka stojí na vrchu nad obcí od 13. století. Opravy této jedinečné stavby mají začít příští rok. V současné době probíhá na místě archeologický průzkum, který odhaluje nejen kusy historie této stavby, ale také zajímavé detaily o jejím původním vzhledu.

Před třemi dny 02:01

Mokřady se vracejí do krajiny, při jejich tvorbě je důležité plánování

V krajině přibývá tůní a mokřadů, což je trend, který potvrdili odborníci na nedávné konferenci Cesta vody v Jihlavě.

Před třemi dny 02:22

Hra na pomezí dokumentu a komedie přibližuje nejslavnější éru jihlavského hokejového klubu

Fanoušci jihlavského hokeje mají důvod k radosti – i když zimní stadion aktuálně prochází rekonstrukcí, historie legendárního klubu Dukla Jihlava se vrací na scénu. Tentokrát ne na ledě, ale na prknech Horáckého divadla.