Zprávy z Vysočiny
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Budoucí farmáři a mechanici v Kamenici nad Lipou se po prázdninách vrátí do nových cvičných dílen

Že by se žáci těšili po prázdninách do škol, není úplně obvyklé. To neplatí pro budoucí farmáře a mechaniky, kteří se učí v Kamenici nad Lipou.

02:24

Zprávy z Vysočiny

Vydává: Český rozhlas

Každou hodinu vám přinášíme čerstvé zprávy. Relaci vysíláme vždy v celou hodinu. Zpravodajský maraton ráno doplňujeme krátkým přehledem vždy v půl.

Web

Dnes 02:22

Vinaři letos očekávají kvalitní víno

Všechno nasvědčuje tomu, že letošní vína se mimořádně povedou. Alespoň na jediné registrované vinici na Vysočině to tak vypadá. Už i tam je totiž vinobraní v plném proudu.

Včera 00:30

Vysočina se připravuje na případné povodně

Nejkritičtějším dnem při očekávaných extrémních deštích v Kraji Vysočina, by měla být sobota. Očekává to povodňová komise kraje. Vychází z několika modelů od hydrometeorologů. V sobotu hrozí, že by už půda nemusela pojmout množství vody, které naprší.

Včera 02:30

Část psích útulků má teď vyšší počet příjmů než zájemců o adopce, lidé nechtějí hlavně velké psy

Útulky na Vysočině po několikaleté pauze zaznamenávají nárůst příjmu nechtěných psů. Za covidu se totiž zařízení docela vyprázdnila. Teď se ale lidé zvířat zase častěji zbavují.

Před dvěma dny 00:20

Krajští hasiči posilují služby kvůli extrémním dešťům

Kraj Vysočina se připravuje na extrémní deště. Podle současných předpovědí by do neděle mohlo na některých místech v kraji spadnout až 300 milimetrů srážek.

Před dvěma dny 01:49

Obyvatelé Heraltic na Třebíčsku našli vhodný kámen pro budoucí fontánu

Heraltice na Třebíčsku dlouho hledaly kámen, ze kterého udělají fontánu a zkrášlí si centrum městyse. A chtěly ho přímo z okolí. Zapojili tedy i místní obyvatele, aby pomohli najít ten nejlepší kus.

Před třemi dny 02:22

Zpracovatelské firmy vykupují padaná jablka, kvůli nižší úrodě v Evropě navýšily cenu

Jablka u silnic teď představují přivýdělek pro řadu lidí na Vysočině. Za kilo jablek totiž zpracovatelské firmy nabízí tři koruny a padesát haléřů. Za pár hodin sbírání tak lze ve výkupně získat poměrně slušnou částku.

Před čtyřmi dny 01:55

Žáci jemnické základní školy po letech znovu pečují o školní skleník

Žáci Základní školy v Jemnici brzy sklidí úrodu z nově zrekonstruovaného skleníku. O plodiny pečují děti v hodinách pracovních činností a vypěstovanou zeleninu i sami sní. S opravami začali učitelé a žáci ještě před prázdninami.

Před pěti dny 01:58

Městská hromadná doprava v Jihlavě se mění: Nové trasy, trolejbusy a slevy

V Jihlavě začala jezdit nová trolejbusová linka D, která spojuje sídliště Březinky s Poliklinikou a zajíždí i na hlavní nádraží.

Před šesti dny 00:40

Mezi Zručí nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou nejedou vlaky. Nahradily je dvě linky autobusů

V období od 2. září do 14. prosince 2024 budou probíhat stavební práce Správy železnic v úseku Zruč nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou na trati č. 212. České dráhy nahradí během výluky všechny vlaky ve vyloučeném úseku náhradní autobusovou dopravou.

Před týdnem 02:25

Čekání na vlak s nečekanou zápletkou. Na malých nádražích chybí toalety

Ve stanici nelze. Klasická železničářská věta dostává trochu jiný rozměr. Na menším nádraží budou cestující hledat záchody často marně. Změnila se totiž pravidla, která základní vybavení stanic určují. A Skuteč na Chrudimsku se zkusila pustit do papírové bitvy o nádražní toalety.