Zprávy pro Pardubický kraj
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Do Senátu z Pardubického kraje míří Jan Tecl a David Šimek

Česko má za sebou 2. kolo voleb do třetiny Senátu. V Pardubickém kraji se konaly ve volebních obvodech 44 Chrudim a 50 Svitavy.

02:06

Zprávy pro Pardubický kraj

Vydává: Český rozhlas

Nejnovější informace z Pardubického kraje. Sledujeme dění v politice, sportu, kultuře v malých obcích i velkých městech.

Web

Včera 02:00

Parkovací dům v Pardubicích bude bez střešního hřiště, ale s více místy

Hrubá stavba městského parkovacího domu u hokejové arény v Pardubicích je hotová. Podle dodavatelské firmy práce pokračují podle plánu. I když na začátku stavba stála kvůli technickým potížím s přeložkami kabelů, skluz se podařilo dohnat. Zakázka za víc než 300 milionů korun má být hotová v únoru. Místo původních 380 tam nakonec bude 440 parkovacích stání.

Včera 02:18

Betonová zeď nevydržela. Vyplavené Čankovice teď před vodou nic nechrání

Voda za ochrannou zdí a rychlý útěk skoro 60 lidí, kteří museli opustit svoje domovy. To je příběh z Čankovic na Chrudimsku, které při nedávných povodních zaplavila voda z Novohradky. Soustava betonových zdí postavená před osmi lety za 21 milionů korun nestačila. Voda si našla cestu skrz.

Před dvěma dny 23:54

Senátní duel: obvod 50 - Svitavy, David Šimek vs. Michal Kortyš

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Svitavy postoupil svitavský starosta a poslanec David Šimek (KDU-ČSL a Nestraníci). V druhém kole se utká s dosavadním senátorem Michalem Kortyšem (ODS).

Před dvěma dny 02:16

Hořeček mizí z krajiny. Na Přeloučsku mu pomáhají ovce a pravidelné kosení

Nostřek, trlič nebo hořeček. Jde o tutéž rostlinu s fialovými květy. Dobře ji znaly naše babičky a prababičky. Dřív hojně rozšířená bylina na loukách, pastvinách a mezích ale mizí z naší přírody. Teď je to kriticky ohrožený a zákonem chráněný druh a jen díky ochráncům přírody se jeho ústup z krajiny daří zastavit. Třeba na Přeloučsku a Chlumecku hořeček poslední dobou prospívá velmi dobře.

Před třemi dny 24:13

Senátní duel: obvod 44 - Chrudim, Jan Tecl vs. Vladimír Slávka

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Chrudim postoupil obhajující senátor Jan Tecl (ODS). Utká se s Vladimírem Slávkou (ANO).

Před čtyřmi dny 00:18

Chrudimská porodnice kvůli indispozici primáře dočasně nepřijímá rodičky

Chrudimská porodnice v pondělí odpoledne přestala přijímat rodičky k porodu. Provoz je utlumen dočasně. Důvodem omezení je neočekávaná zdravotní indispozice primáře dětského a novorozeneckého oddělení, řekla ČTK mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Před čtyřmi dny 02:03

Mohutný javor u pardubického nádraží zřejmě padne kvůli výtahu pro auta

Rozložitý javor jasanolistý u pardubického hlavního nádraží s největší pravděpodobností skutečně pokácí. Městský obvod Pardubice 1 za něj aspoň požaduje 3 miliony korun na novou výsadbu. Správa železnic, která chce na jeho místě vybudovat vjezd do podzemních garáží, nesouhlasí. Reportérka Šárka Rusnáková zároveň zjistila, že ještě nemá ani povolení ke kácení.

Před čtyřmi dny 02:05

Dostavba mimoúrovňové křižovatky napojí Medlešice na silnici I/37

Odříznuté Medlešice se znovu napojí na hlavní trasu mezi Pardubicemi a Chrudimí. Ředitelství silnic a dálnic získalo povolení na dostavbu mimoúrovňové křižovatky. To bude obnášet nové nájezdy a sjezdy ze silnice I/37. Řidiči tak dostanou na výběr, jakou cestu zvolit.

Před týdnem 01:12

ANO bude v Pardubickém kraji ve vládě. Hejtmanem ale zůstane Martin Netolický

V Pardubickém kraji vznikne nová koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS.