• Podcasty
  • Zprávy pro Královéhradecký kraj
Zprávy pro Královéhradecký kraj
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Nová pamětní deska ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové připomíná lékaře Leo Steinharta

Fakultní nemocnice v Hradci Králové odhalila pamětní desku lékaři a dlouholetému přednostovi místní Radiologické kliniky Leo Steinhartovi. Jeho zásluhou naistalovala nemocnice v roce 1978 první CT přístroj bývalém Československu.

00:21

Zprávy pro Královéhradecký kraj

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a východu Čech.

Web

Včera 02:51

Obce na Hradecku zatím odvrátily úmysl České pošty nahradit kamenné pobočky mobilními službami

Česká pošta odložila zkušební provoz mobilní pošty ve třech obcích na Královéhradecku. V Blešně, Libřicích a Jeníkovicích tak zatím zůstává dál otevřená kamenná pobočka. Pošta ji přitom chtěla na tři měsíce uzavřít a vyzkoušet, zda by ji šlo nahradit právě mobilními službami. Podrobnosti o aktuálním vývoji má reportér Tomáš Lörincz.

Včera 00:14

Městská vlaková linka v Trutnově v prosinci ukončí svůj provoz. Vagony často jezdí úplně prázdné

Město Trutnov ukončí v prosinci provoz městské vlakové linky. Ta je na trase Hlavní nádraží - Poříčí - Libeč v provozu rok a půl. Mezi lidmi ale o ni není podle statistik zájem. Vlaky tu často jezdí prázdné.

Včera 02:09

Trutnov poprvé zavádí regulaci a na některých veřejných místech zakazuje konzumaci alkoholu

Dosud byl Trutnov jedním z mála měst podobné velikosti, které nijak neupravovalo pití alkoholu na veřejnosti. To se teď mění. Vedení města reagovalo na přibývající stížnosti na nevhodné chování lidí pod vlivem alkoholu. Místa s novým zákazem budou městští strážníci hlídat.

Včera 00:14

Náchodská charita doplnila sklad Potravinové banky. Věcí pro potřebné je tak v současnosti dostatek

Oblastní charita Náchod po nedávné celostátní sbírce doplnila zásoby ve skladu Potravinové banky. Podle ředitele náchodské charity Marka Špeldy se na jaře pravidelně vybírá o něco méně pomoci než při podzimním kole, přesto je aktuálně věcí pro potřebné dostatek.

Včera 00:15

O nový obor Léčivé rostliny a rostlinolékařství na zahradnické škole v Kopidlně není velký zájem

O nový obor Léčivé rostliny a rostlinolékařství na Střední zahradnické škole v Kopidlně nemají zatím studenti velký zájem. Škola obor poprvé otevře v září, přihlášených je přes deset žáků.

Před dvěma dny 02:55

Vrchol Sněžky zatím zůstává bez ochranných sítí. Kvůli bezohlednosti lidí se ale mohou znovu objevit

Sítě vymezující prostor pro pohyb turistů zatím na vrcholu naší nejvyšší hory Sněžky a v jejím okolí nejsou. Strážci Krkonošského národního parku vyčkávají, jak se budou turisté v začínající sezóně chovat. Dodržují zatím všichni návštěvní řád národního parku? Zjišťovala to reportérka Kateřina Kohoutová.

Před dvěma dny 03:34

Hořice od června rozšíří počet měst nabízejících senior taxi. Podmínky provozu se v nich ale liší

Město Hořice zavede od června službu Senior taxi. Řidič zájemce odveze např. k lékaři, na nákup, do knihovny, nebo třeba ke kadeřnici. Hořice se tak zařadí mezi města, která službu pro seniory nebo lidi se zdravotním postižením nabízí. Většinou město vybere provozovatele služby a tomu provoz spojený s převozem seniorů potom dotuje.

Před dvěma dny 02:20

Lázně Velichovky si tradiční historickou vojenskou rekonstrukcí připomněly konec II. světové války

V Lázních Velichovky u Jaroměře se bojovalo - stejně jako před 79 lety. Ukázku tehdejšího střetu českých povstalců proti německému polnímu četnictvu připravily jako vzpomínku na konec druhé světové války kluby vojenské historie. A tak se lázeňským parkem ozývala střelba a před stovkami diváků se za stromy ukrývali vojáci v dobových uniformách.

Před čtyřmi dny 02:02

Obec Vítkovice v Krkonoších se snaží udržet místní základní a mateřskou školu ze všech svých sil

Patnáct, to je celkový počet žáků, kteří chodí do základní školy ve Vítkovicích v Krkonoších. Ve školce je jich přihlášeno sedm. Dětí ubývá. Vedení obou zařízení i obce se snaží nalákat zájemce, ale zatím ne příliš úspěšně. Jde o dva velké objekty, finanční náklady jsou vysoké. Školní jídelna vaří téměř pro celou vesnici, aby se práce kuchařek vyplatila.

Před čtyřmi dny 02:48

Radnice si pořizují čím dál víc obecních fotovoltaických elektráren. Ty rostou jak houby po dešti

V Královéhradeckém kraji přibývá obcí s vlastními fotovoltaickými elektrárnami. Většinou pokrývají provoz úřadů, škol a školek. S očekávaným příchodem novely energetického zákona by ale přebytečnou elektrickou energii mohli časem využívat třeba i samotní obyvatelé. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.