Zprávy ČRo Ostrava
Před týdnem

Poslechněte si podcast: V Bolaticích na Opavsku se osvědčila služba seniortaxi

Nejenom ve městech, ale i na vesnicích se osvědčila služba seniortaxi. Zvýhodněná doprava k lékaři nebo na úřady. Několik tisíc kilometrů měsíčně najezdí obecní seniorský taxík třeba v Bolaticích na Opavsku. Řidič vyjíždí každý všední den.

01:46

Zprávy ČRo Ostrava

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Moravskoslezském kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Včera 02:09

Den otevřených dveří přilákal do ostravského rozhlasu tři stovky lidí

Po roce se Český rozhlas Ostrava opět otevřel posluchačům. Možnosti nahlédnout pod pokličku rozhlasové práce, setkat se s moderátory a redaktory, které znají jen po hlase, využily tři stovky lidí.

Před třemi dny 01:58

Ostrava připravuje vyhlášku proti bivakování. Bezdomovcům má zamezit spaní venku

Ostravské obvody připravují vyhlášku, která omezí spaní venku. Zjistil to Český rozhlas. Připravovaná pravidla cílí na bezdomovce. V Ostravě jich je podle města aktuálně více než 400, místa pro ně ale v noclehárnách a azylových domech nejsou. Zatím není jasné, jakými postupy by měla vyhláška nocování pouze na povolených místech vymáhat.

Před třemi dny 01:41

Ostravské Stodolní ulici nepomohl podle hospodských ani hokejový šampionát

Ani hokejový šampionát neresuscitoval známou ostravskou Stodolní ulici. Říkají to tamní hospodští. Zájem o desítky tamních barů a hospod dlouhodobě slábne. I když teď zahraniční fanoušci zvedají tržby, zájem je menší, než doufali.

Před čtyřmi dny 03:15

Janáčkův festival nabídne přes 20 koncertů, výstavy i film

Na konci května začne v Ostravě Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Koncerty nejen klasické hudby budou znít v celém regionu až do 3. července. Festival připomene 170 let od narození Leoše Janáčka a uctí i další velikány české hudby.

Před čtyřmi dny 01:45

Památkáři v Opavě ukázali nově objevený zlatý a stříbrný poklad

Opavský Obecní dům vystavuje největší mincovní poklad objevený v Moravskoslezském kraji za posledních sto let. Je to více než stovka zlatých dukátů a stříbrných grošů z období 15. století. Podle historiků jsou mince výjimečně zachovalé.

Před čtyřmi dny 00:18

Karviná dá 36 miliónů korun za pozemky kolem Darkovského moře

Karviná koupí od firmy Asental pozemky v okolí Darkovského moře. Magistrát za to zaplatí 36 miliónů korun. Transakci schválili zastupitelé na svém posledním jednání. Dosud mělo město se společností, která hospodaří na bývalých důlních parcelách, pouze smlouvu o užívání rekreačního areálu.

Před pěti dny 03:26

Festival Colours of Ostrava letos nabídne program na devatenácti scénách

Devatenáct scén, stovka koncertů, 250 řečníků na diskuzním fóru. Z toho všeho si budou moci vybírat návštěvníci 21. ročníku festivalu Colours of Ostrava. Ten opět rozvibruje město od 17. do 20. července.

Před pěti dny 01:24

Ve slévárnách v Třinci odlili nové lopatky pro vodní hamr v rožnovském skanzenu

Třinečtí slévači odlili nové lopatky pro historický vodní hamr na zpracování železa. Neobvyklou zakázku jim dalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V něm návštěvníkům ukazují, jak se železem pracovali naši předci. Lopatky z litiny budou roztáčet kolo, které hamr pohání.

Před pěti dny 02:26

Členky klubu Marie. Spojuje je to, že prošly rakovinou prsu a že na to nejsou samy

Dnes je Český den proti rakovině. Na ulicích měst a obcí si od dobrovolníků lidé mohou koupit žlutou květinku. Přispějí tím na prevenci a taky výzkum účinné léčby. Na Třinecku ve žlutých tričkách vyrážejí členky klubu Marie. Sdružuje ženy, které se v mamologické ambulanci dozvěděly, že mají rakovinu prsu.

Před šesti dny 00:34

Ostravská huť Liberty posunula zaměstnancům návrat do práce na začátek prázdnin

Většina zaměstnanců ostravské huti Liberty se do práce do konce června nevrátí. Huť prodloužila režim, ve kterém vyplácí zaměstnancům v uzavřených provozech po většinu času jenom 70 procent mzdy. Firma to zdůvodnila cenovou politikou konkurence a snížením nákladů v období restrukturalizace.