Zprávy ČRo Ostrava
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Konflikty zmizely. Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku zavedla nový systém

Až 200 lidí nebo rodin si každý týden ve Frýdku-Místku přichází pro potravinovou pomoc do tamní výdejny. Přešla na nový objednávkový systém a je teď otevřená každý den. V minulosti fungovala dvakrát týdně. Ve frontách proto čekaly desítky lidí. Kromě rodin s dětmi i lidé pod vlivem alkoholu nebo drog. Kvůli konfliktům často zasahovali strážníci a výdejna vadila lidem z okolí.

02:02

Zprávy ČRo Ostrava

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Moravskoslezském kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Před dvěma dny 01:48

Karviná chce získat statut lázeňského města

Karviná se chce zbavit hornické nálepky a žádá proto o statut lázeňského města. Umožní to lépe chránit zdroj vzácné solanky, kterou místní lázně používají pro řadu procedur. A taky to ve vymezených oblastech bude pro obyvatele a firmy znamenat řadu omezení.

Před třemi dny 01:51

Největší lůžkový pavilon ostravské fakultní nemocnice je po rekonstrukci

V ostravské fakultní nemocnici skončila oprava největšího lůžkového pavilonu. Blok L má více než 580 lůžek, které doteď fungovaly bez klimatizace. Teď budou mít lidé v pokojích větší pohodlí. Celá oprava včetně zateplení budovy a nových oken stála 483 milionů korun.

Před čtyřmi dny 02:01

Část domů v kolonii Bedřiška v Ostravě půjde k zemi, radnice lidem ukončuje smlouvy

Konec nájemní smlouvy a vystěhování v budoucnu čeká hned několik desítek obyvatel ostravské kolonie Bedřiška. Podle vedení obvodu Mariánského Hory a Hulváky už jsou finské domky na hranici životnosti. Místní se bouří, že domky jen radnici nezapadají do konceptu moderní zástavby.

Před čtyřmi dny 01:27

Karviná koupila pozemky kolem Karvinského moře, umožní to rozvoj lokality

Taky v tropických dnech přemýšlíte, jak se ochladit? Někdo pořídí bazén, jiný klimatizaci a Karviná koupila rovnou celé moře! Přesněji obří důlní jezero, které vzniklo tak, že se kvůli těžbě propadla zem a vše zaplavila voda. Pozemky kolem karvinského moře patřily firmě Asental a město za ně dá 35 miliónů korun.

Před týdnem 00:20

Krajský soud poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava

Krajský soud v Ostravě dnes poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava. Firma na sebe minulý týden podala insolvenční návrh. Má dluhy za víc než 5 miliard korun a nezaplatila zaměstnancům květnové výplaty.

Před týdnem 01:31

Stát zaplatí sanaci haldy v Ostravě-Heřmanicích. Bude to stát více než dvě miliardy korun

Haldu v ostravských Heřmanicích přikryje ochranný sarkofág z jílu a popílku. Odval s desítkami milionů tun odpadu z dolů a koksoven uvnitř hoří a škodliviny by se mohly rozšířit do okolí. Odstranění ekologické zátěže přijde státní rozpočet na více než dvě miliardy korun. Ministři průmyslu a financí řešení v nejbližší době doporučí vládě ke schválení.

Před týdnem 01:56

Dolní Lutyně nechá vypracovat své oponentní posudky proti gigafactory

Dolní Lutyně na Karvinsku začne hledat své znalce na sérii expertíz proti gigafactory. Zastupitelům to na prvním jednání po referendu oznámil starosta obce. Radnice v hlasování získala masivní podporu občanů, aby bojovala proti stavbě továrny, která má zabrat 280 hektarů zemědělské půdy. Vláda podporuje vstup strategického investora, který podle ní pomůže rozvoji regionu.

Před týdnem 01:55

Dceřiná společnost Liberty není v insolvenci, lidem ale neplatí

Bez pomoci se ocitly necelé dvě stovky lidí z dceřiné společnosti huti Liberty – firmy LEPO. Zjistil to Český rozhlas. Pracovníkům slévárny na účet nedorazila výplata, ale o náhradu mzdy od státu ani půjčku od kraje žádat nemůžou. Firma LEPO totiž není v insolvenci. Huť Liberty slibuje, že pro ně platy zajistí nebo slévárnu pošle do insolvence, aby zajistila pomoc zvenčí.

Před týdnem 01:31

O náhradu mzdy hned první den požádaly stovky zaměstnanců ostravské Liberty

Stovky zaměstnanců ostravské huti Liberty už dnes požádaly o náhradní mzdu za květen. Firma oznámila, že na výplaty nemá peníze a požádala o insolvenci. Přes pět tisíc zaměstnanců je tak odkázaných na pomoc státu. Úřad práce proto svou pobočku otevřel přímo v areálu huti.