Zprávy ČRo Olomouc
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: V několika obcích na Přerovsku uklízí škody po bleskových povodních a přívalových deštích

Obyvatele několika obcí na Přerovsku zasáhly minulý týden bleskové povodně a několik dní nato přívalové deště. Domy plné bahna a vody měli například lidé v Hradčanech, Kladníkách, Domaželicích nebo Šišmě.

02:23

Zprávy ČRo Olomouc

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Olomouckém kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Včera 02:14

V Olomouci začala výstava o historii ohňostrojů a pyrotechniky. Co všechno se na ní dozvíte?

V olomouckém arcidiecézním muzeu začala nová výstava s názvem Ohňová dramata. Zaměřuje se na využití střelného prachu pro zábavní účely. Návštěvníci se na ní dozvědí například informace o nejstarších ohňostrojích a pomyslně se seznámí s nejvlivnější pyrotechniky a uměleckými díly spojenými se světelnou show.

Včera 01:54

Bouřky napáchaly škody i na polích. Porosty jsou poškozené, kvůli mokru se zpozdí i začátek žní

Polehlé obilí, někde i poničené kroupami, a spousta vody a bláta. Tak teď vypadají některá pole na střední Moravě. Porosty poničily bouřky a přívalové deště, které minulý týden region několikrát zasáhly.

Včera 02:30

V pěstitelských pálenicích startuje sezona. Takto před jejím začátkem vypadá kontrola celní správy

Na začátku týdne v Česku oficiálně začala sezona pěstitelských pálenic. V Olomouckém kraji je jich bezmála devadesát. Před spuštěním provozu je musí zkontrolovat celníci. Na jednu z kontrol s nimi vyrazila reportérka Lenka Kratochvílová.

Před dvěma dny 00:21

Dobrovolný svazek obcí Moravská brána vyhlašuje sbírku pro povodněmi zasažené obce na Přerovsku

Zástupci dobrovolného svazku Moravská brána sdružující vesnice z východní části Přerovska vyhlašují novou sbírku. Výtěžek je určený členským obcím postiženým bleskovými povodněmi.

Před dvěma dny 01:40

Budou v Moravském Berouně větrné elektrárny? Obyvatelé je nechtějí, zastupitelstvo ještě nerozhodlo

Roční spotřebu 70 tisíc domácností by mohly pokrýt nové větrné elektrárny, které chce postavit soukromý investor v katastru Moravského Berouna na Olomoucku. Jeho záměr ale odmítli lidé v referendu. O výsledcích hlasování jednali na svém posledním zasedání zastupitelé. Definitivní rozhodnutí na něm nepadlo.

Před třemi dny 02:53

Moderní technika i historické stroje. V Dřevohosticích slavili 140 let dobrovolných hasičů

Velké oslavy o víkendu probíhaly v městečku Dřevohostice na Přerovsku pod Hostýnskými vrchy. Tamní hasiči slavili 140 let a pozvali si k tomu spoustu kolegů.

Před třemi dny 02:18

V Dolanech na Olomoucku sehnali praktického lékaře. Ti jsou žádaným a nedostatkovým zbožím

Sehnat praktického lékaře je podle vedení České lékařské komory čím dál tím větší problém. Několik měsíců ho hledali taky v Dolanech na Olomoucku. V obci a okolí na něj čeká zhruba 1700 lidí. Teď se podařilo lékařku sehnat. Samospráva jí už připravuje provizorní ordinaci v Domě s pečovatelskou službou.

Před třemi dny 00:57

Bouřky v Olomouckém kraji nejvíce postihly Prostějovsko a znovu Přerovsko

Silné bouřky, které se prohnaly Olomouckým krajem v neděli podvečer a v noci, nejvíce postihly Prostějovsko a Přerovsko, hasiči vyjížděli k 260 událostem.

Před pěti dny 01:32

Na zámku v Čechách pod Kosířem si můžete prohlédnout slavný obraz Josefa Mánesa Červené paraplíčko

Na zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku se vrátilo po 170 letech vrcholné dílo Josefa Mánesa. Má název V létě, známé je ale spíš jako Červené paraplíčko.