Zprávy ČRo Olomouc
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Státní příspěvky církvím se snižují. Jak se na úplnou odluku připravuje olomoucké arcibiskupství?

Zástupci církví se připravují na rok 2030, kdy jim stát přestane vyplácet příspěvky. Částky se už postupně snižují. Olomoucké arcibiskupství proto podniká a snaží se taky hledat úspory.

02:16

Zprávy ČRo Olomouc

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Olomouckém kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Před dvěma dny 00:13

Průjezd centrem Olomouce zkomplikují opravy dlažby na třídě Svobody

Pracovníci olomouckých technických služeb v pondělí začnou na třídě Svobody s předlážděním úseku od přechodu u tramvajových zastávek na náměstí Národních hrdinů po křižovatku s Vančurovou ulicí.

Před dvěma dny 00:16

Vedení Grygova chystá přestavbu bývalé školky na komunitní centrum a prodejnu potravin

Samospráva Grygova na Olomoucku chce investovat s pomocí dotací do přestavby budovy bývalé mateřské školy v obci.

Před třemi dny 07:43

Když soutěže plní sny. Posluchačka nadchla rodiče, kteří návštěvou opery Nabucco oslavili 35. výročí

Dva lístky na operu Nabucco v nastudování Moravského divadla v Olomouci vyhrála naše posluchačka Kristýna, která zavolala do vysílání Ditě Vojnarové. Výhru pak darovala svým rodičům. Dárek dostali k 35. výročí manželství.

Před třemi dny 03:29

Samolepka, která nese kus historie. Den otevřených dveří nabídne i komentovanou procházku za uměním

V sobotu se otevřou dveře Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákově ulici, kde rádi přivítáme zájemce o naše vysílání a o to prohlédnout si naši rozhlasovou budovu. Kromě toho se zájemci mohou připojit ke speciální procházce, kterou pořádá galerista David Voda a která povede od budovy Českého rozhlasu Olomouc do Rub gallery na výstavu Slavoj Kovařík fade out.

Před čtyřmi dny 00:24

V olomouckém Slavoníně začal samosběr jahod. Jaká bude úroda po jarních výkyvech počasí?

Na samosběr jahod od čtvrtka můžou vyrazit lidé do olomoucké městské části Slavonín. Letos začal o několik týdnů dřív než v minulých letech.

Před pěti dny 02:00

Pacientky porodnice olomoucké fakultní nemocnice budou mít komfortnější zázemí. Chystá se oprava

Zástupci porodnice olomoucké fakultní nemocnice zveřejnili na svém webu zprávu, ve které vyvrací fámu o omezení či uzavření porodnického oddělení. To se sice kvůli opravám v létě přesune do náhradních prostor, na provoz oddělení to ale nebude mít podle zdravotníků dopad.

Před šesti dny 05:37

Divadelní Flora má pro mě zajímavou mikroflóru, říká režisér Michal Hába. Představí dvě inscenace

Až do 20. května máte možnost navštívit některé z představení 27. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Kromě zahraničních souborů zahrají na festivalu také soubory české.

Před šesti dny 02:02

Kontrolují úniky tepla nebo investují do nového osvětlení. Ve firmách dál řeší úsporná opatření

Mnohé firmy z Olomouckého kraji stále pociťují dopady energetické krize. Situace se sice postupně zklidňuje, náklady na energie jsou ale pro podniky pořád mnohonásobně vyšší než před rokem 2022. I to je jeden z důvodů, proč pokračují v úsporných opatřeních, které předloni zavedly.

Před šesti dny 02:20

Chybí moderní atrakce či solární ohřev vody. Koupaliště v Čechách na Přerovsku je i tak oblíbené

Na koupališti v Čechách na Přerovsku pomalu finišují přípravy na novou sezonu. Letošní bude pro obec, která areál vlastní, zvlášť významná. Koupaliště totiž slaví 50 let od svého otevření.

Před týdnem 02:01

Ve vojenském prostoru Libavá se koná jedno z největší společných cvičení českých a amerických vojáků

Jedno z největších společných cvičení českých a amerických vojáků se odehrává v těchto dnech ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.