• Podcasty
  • Zprávy Českého rozhlasu Region
Zprávy Českého rozhlasu Region
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Hudba, tanec i historická řemesla. Oslava svátku Beltain zahájila dvacátou sezónu na zámku Nižbor

Na zámku Nižbor u Berouna v sobotu 27. dubna po celý den probíhala tradiční oslava keltského svátku Beltain, která každoročně zahajuje návštěvnickou sezónu v Informačním centru keltské kultury. Letos jubilejní, už dvacátou.

02:32

Zprávy Českého rozhlasu Region

Vydává: Český rozhlas

Aktuální zprávy ze středních Čech.

Web

Včera 02:25

V Lužné předvedli deset parních lokomotiv. Papagáj přijel na akci Parní víkend až ze Slovenska

V železničním muzeu v Lužné u Rakovníka probíhala o víkendu výstava parních lokomotiv. Návštěvníci tak mohli vidět desítky historických strojů. Byl se tam podívat i reportér Kryštof Jiřík.

Před pěti dny 02:47

Oslava 50 let pražského metra nabízí tento týden jízdy historickými soupravami i speciální program

Ve čtvrtek 9. května 2024 to bude přesně 50 let, kdy slavnostně vyjela první vlaková souprava pražského metra. Významné výročí připomenou ve středu 8. května jízdy historickými soupravami a 9. května zajímavý program v Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Před týdnem 02:12

Réva poškozená mrazem na některých místech obráží. Vinaři na Kutnohorsku se sčítáním škod vyčkávají

Vinná réva částečně poškozená dubnovými mrazy znovu obráží. Potvrzují to vinaři v Kutné Hoře. Zatímco na Mělnicku a Mostecku jsou škody téměř stoprocentní, na Kutnohorsku mráz zničil zhruba polovinu keřů. Teď vinaři doufají, že nové výhonky pomohou aspoň zčásti zachránit letošní úrodu.

Před týdnem 02:50

Muzeum T. G. M. v Rakovníku zve na Pochod Alice Garrigue Masarykové

Druhý ročník Pochodu Alice Garrigue Masarykové se koná o víkendu 4. a 5. května a vede z Prahy do Lán. Připomíná odkaz mimořádné osobnosti, dcery našeho prvního prezidenta a zakladatelky Československého červeného kříže, od jejíhož narození uplyne letos 145 let.

Před týdnem 02:39

VIDEO: Rybáři na Slapech kontrolují umělé líhně pro candáty. Jsou plné a rybí otcové si je hlídají

Představíme vám neobvyklé porodnice. Jsou pro candáty a desítky jich Český rybářský svaz umístil i na Slapské přehradě. Jde o speciální uměle vytvořené líhně, které mají rybám ulehčit rozmnožování a tím zvýšit candátí populaci. Jak ukázaly kontroly líhní podvodními kamerami, na novinku si ryby rychle zvykly.

Před týdnem 01:23

Výměna funkcí v Mladé Boleslavi. Novým primátorem je Jiří Bouška, Raduan Nwelati prvním náměstkem

Mladá Boleslav má po 18 letech nového primátora. Stal se jím dosavadní náměstek Jiří Bouška z koaliční kandidátky hnutí ANO a Volby pro Mladou Boleslav. Vystřídal Raduana Nwelatiho z ODS, který město vedl od roku 2006. Od 31 přítomných zastupitelů získal ve veřejné volbě 25 hlasů. Nwelati se stal místo něho 1. náměstkem.

Před 2 týdny 02:37

Ryba, Slepička nebo Kly mamuta. Sídliště v Praze 8 můžete poznávat díky mapám uměleckých děl

Umělecká díla ve veřejném prostoru v Praze 8 nově zobrazují speciální mapy. K dříve vydanému plánku okolí Invalidovny nově přibyla také sídliště Ďáblice a Bohnice. Pomocí nich chce městská část lidem ukázat, že se často pohybují právě v blízkosti zajímavých soch a původních betonových prolézaček z doby vzniku sídlišť.

Před 2 týdny 02:36

Brdské lesní bitvy se letos zúčastnilo 14 tažných koní. Ti nejsilnější utáhli v terénu víc než tunu

U Ohrazenic na Příbramsku se v sobotu 27. 4. uskutečnila netradiční soutěž tažných koní. Ve druhém ročníku takzvané Brdské lesní bitvy, kterou pořádaly Vojenské lesy a statky České republiky, poměřilo své síly 14 chladnokrevníků z celé České republiky. Byla u toho i naše reportérka Markéta Janovská.

Před 2 týdny 01:26

Novinkou letošní sezóny ČD Muzea v Lužné u Rakovníka je prodloužená úzkorozchodná muzejní drážka

Poslední dubnový víkend se letos poprvé otevírá ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvníky jsou připravené jízdy na nově prodloužené úzkorozchodné drážce v areálu muzea, jízdy historického vlaku s parní lokomotivou „Kafemlejnek“ z Lužné do Rakovníka, Krupé a Řevničova a samozřejmě také prohlídky expozic muzea s unikátní sbírkou historických vozidel. Během sezóny chystá ČD Muzeum pro železniční fanoušky několik tematických víkendů a celou řadu historických jízd.