Host Lenky Vahalové
25. březen 2023

Poslechněte si podcast: Zpěvačka Elly: Od angličtiny mě odrazovali. Ale pro mě je to přirozenější, tvořit v češtině mi nejde

„Když píšu v angličtině, tak to jde samo, nemusím nad tím přemýšlet,“ vysvětluje Elly. Zpěvačka a skladatelka, která svou kariéru odstartovala v covidové době. Nejen o hudbě si s ní povídala Lenka Vahalová.

18:30

Host Lenky Vahalové

Vydává: Český rozhlas

Každý týden hodinový rozhovor s osobností.

Web

Před šesti dny 30:25

Jan Vondráček: Mám rád žánrovou pestrost Divadla v Dlouhé. Člověk se pak neuprdne v jednom stylu

Hraje v divadle i ve filmu, skládá muziku, dabuje, namlouvá rozhlasové hry, audioknihy a jeho hlas zní dokonce v pražských tramvajích. Jan Vondráček toho zvládá opravdu hodně, základem pro něj ale zůstává Divadlo v Dlouhé.

Před týdnem 23:32

Fotografie je silné médium, které neumírá ani v době umělé inteligence, věří šéfka Czech Press Photo

Její jméno už léta patří k prestižním soutěžím Czech Press Photo a Czech Nature Photo, sama je fotografkou přírody a také spisovatelkou. Může fotka k něčemu motivovat? A co všechno společnost Czech Photo pro veřejnost organizuje? Nejen na tyto otázky odpovídala Veronika Souralová.

Před 2 týdny 20:08

Začaly mi pršet maminky, vypráví režisérka Olga Dabrowská. Natáčí dokument o rodinách samoživitelů

Absolvovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU, v praxi přidala ještě režii a její jméno najdete u mnoha televizních pořadů, některých autorských dokumentů nebo filmů. S Petrem Zelenkou například spolupracovala na projektech Mňága – Happy End, Knoflíkáři a Samotáři. Čemu se aktuálně věnuje? O tom mluvila ve studiu Rádia Praha Olga Dabrowská.

Před 3 týdny 18:41

Každý má před koncertem jiné rituály. Já musím vonět, než jdu na pódium, usmívá se Tereza Balonová

Minulý rok byl pro Terezu Balonovou velmi úspěšný, stala se Objevem roku v anketě Český slavík a také vydala druhou desku Lampiony. Zanedlouho ji čeká zatím největší koncert v Lucerna Music Baru a dalších snů má prý mnoho. O tom všem si ve studiu Rádia Praha povídala s Lenkou Vahalovou.

16. březen 2024 20:56

Písnička Zejtra mám je známá se špatným textem, naživo to samozřejmě zpívám správně, směje se Hrůza

Nedávno vydal píseň s Ivanem Mládkem a momentálně se připravuje na speciální dubnové turné, při kterém využije už natočené videoklipy. Nejen na podrobnosti těchto projektů se zpěváka Michala Hrůzy ptala Lenka Vahalová.

9. březen 2024 17:19

Kateřina Marie Tichá: Na novou desku mám krásné reakce. Plamen značí sílu, kterou v sobě člověk má

Se svou novou deskou vyrazila na turné a na většinu koncertů jsou lístky dávno pryč. Vyprodat ale dokázala i básnickou sbírku, kterou napsala. O hudbě, poezii i svobodě mluvila ve studiu Rádia Praha zpěvačka Kateřina Marie Tichá.

2. březen 2024 20:11

Nová deska Fast Food Orchestra zve do Bistra snů. Na menu máme hlavně reggae a ska, říká frontman

Na české hudební scéně se kapela Fast Food Orchestra pohybuje od roku 1998. Za tu dobu už prošla různými proměnami. „Teď je ta sestava fakt nadšená a neproblematická,“ myslí si frontman, zpěvák a pozounista Filip Vondrášek. Ve studiu Rádia Praha mluvil o nové desce Bistro snů, březnovém turné i dalších plánech.

24. únor 2024 25:51

Petr Juračka: Moje výbava? Malý foťák a amatérský dron, tím jsem fotil i titulku National Geographic

Na obálce prestižního časopisu National Geographic se jeho himálajský snímek objevil jako teprve druhá česká titulka. Tu předchozí vyfotil Eduard Ingriš a byli na ní Hanzelka se Zikmundem. „Jsem první žijící autor s titulkou National Geographic a dokonce ještě první barevný,“ směje se Petr Jan Juračka.

20. únor 2024 27:53

Milan Šteindler: V divadle Sklep hranice neexistují. Tolik blbostí za svoje prachy jinde neuvidíte

Scházet se kdysi začali v domě babičky Davida Vávry, o popularitě ale tenkrát nesnili, ze sklepa je na veřejnost vyhnalo něco úplně jiného. „My jsme prostě ze sklepa museli, protože náš spolužák Pavel Auerbach babičce načůral do zavařovacích sklenic,“ vzpomíná Milan Šteindler. Nejen o divadle Sklep mluvil ve studiu Rádia Praha.

10. únor 2024 28:20

Technologický expert Petr Mára: Chytré brýle s umělou inteligencí budou stejný doplněk jako hodinky

„Považuji se za technologického optimistu. Technologie samozřejmě mají v určité oblasti i negativní dopad, ale primárně ten pozitivní,“ tvrdí Petr Mára. Ve studiu Rádia Praha mluvil o umělé inteligenci, robotizaci, chytrých nástrojích každodenního života i tvorbě videí na YouTube.