2 x 2
5. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Od covidu k drahé energii. Jak zachránit firmu v době pokračující krize

Známá česká oděvní firma Blažek Praha přežila insolvenci. Do existenčních problémů se společnost dostala v roce 2020, kdy ji na kolena srazila pandemie koronaviru. Petr Šimůnek se zeptá zakladatele firmy Ladislava Blažka, jak zachránit firmu v době pokračující krize.

23:41

2 x 2

Vydává: Český rozhlas

Petr Šimůnek, šéfredaktor časopisu Forbes, se ptá českých podnikatelů na jejich úspěchy i pády. 

Web

31. prosinec 2022 23:44

Startup FTMO založili dva vysokoškolští kamarádi, kterým chyběl kapitál. Dnes vydělávají miliardy

S růstem více než 25 tisíc procent za poslední čtyři roky nemají v Evropě konkurenci. Petru Šimůnkovi prozradil jeden ze zakladatelů Marek Vašíček, co považuje za svůj největší úspěch.

24. prosinec 2022 24:13

Miliardář Vlček: Filantrop, který věnoval jeden a půl miliardy na pomoc vážně nemocným dětem

Rodina Vlčkova předloni založila nadaci, aby mohla pomáhat vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Jak moc se jim daří a jak moc to inspirovalo i další vrcholné české manažery a miliardáře, aby se věnovali mecenášství a charitativní činnosti?

17. prosinec 2022 24:11

Krása patří k adventu i umění

Spojení předvánočního času s kulturou a uměním je téma pro Františka Zachovala, ředitele Galerie moderního umění v Hradci Králové. V posledních letech roste v Česku úplně nejrychleji, což zaujalo i Petra Šimůnka. Poslechněte si v pořadu 2x2.

10. prosinec 2022 24:29

Lodí máme nepočítaně a všechny zachovávají genius loci naší staré Prahy, říká převozník pražský

„To, co nás od začátku živí, je základ, jsou vyhlídkové plavby pražskými Benátkami – začal jsem s tím v roce 1993 na Čertovce,“ popisuje převozník pražský Zdeněk Bergman. „Jsem vodohospodář, nic jiného neumím, a všechna přístaviště v naší produkci jsem si sám namaloval a pak jsme je postavili, vyrobili a osadili na místa, kde do té doby nikdo nic podobného neprovozoval,“ dodává.

3. prosinec 2022 24:26

Cirk La Putyka jede na udržitelnou nulu, vysvětluje principál Rostislav Novák

„Začali jsme úplně z nuly a naše cíle se mění,“ říká principál Cirku La Putyka Rostislav Novák. „Je nám 13 let, sníme o vlastním divadle, o škole, o překračování hranic nejen mezi žánry, ale i mezi státy a kontinenty. Něco se nám daří, něco jde pomaleji, ale myslím si, že se učíme oba světy, umění a čísel, spojovat dohromady,“ doplňuje.

26. listopad 2022 24:24

Na naše nástroje hraje i Billie Eilish, prozrazuje podnikatelka z páté generace rodiny Petrofů

Jak se daří tradičnímu českému výrobci hudebních nástrojů nahrazovat trhy zasažené válkou, odpovídá v pořadu 2x2 podnikatelka Zuzana Ceralová Petrofová, představitelka páté generace slavné rodiny. Její Petrof vyrábí mj. nástroje, na které hraje i zpěvačka a skladatelka Billie Eilish. Ptá se Petr Šimůnek.

19. listopad 2022 25:03

Liko-s zdražování energií moc netrápí

V době krize převzal Jan Musil rodinný výrobní a stavební podnik Liko-S se sídlem ve Slavkově u Brna. Jeho otec Libor Musil tvrdí, že podnikání je rebelie a udržitelné podnikání cesta k budoucnosti. Proč je až tak moc neštve zdražování energií a co by se Češi mohli naučit od indického byznysu, se zeptá Petr Šimůnek.

12. listopad 2022 24:00

Obchod s uměním v čase krizí

Jak se období krizí a hrozeb projevuje v byznyse s uměním? Jsou umělecké předměty stále ještě krásou, kterou si zdobíme své okolí, nebo spíš investicí? Sběratele a společníka v DSC Gallery Edmunda Čučky se ptá Petr Šimůnek.

29. říjen 2022 24:10

Nová lanovka na Petřín by měla mrkat nebo se červenat, popisuje autorka projektu Marešová

Uznávaná designérka Anna Marešová získala prestižní ocenění několika produktů, které snad nemohou být víc rozdílné: tramvaj kupé, která už jezdí v Praze, a vibrátor. K tomu vyhrála soutěž na novou lanovku na Petřín. „Byl to úplně jiný úkol, protože lanovka má nádhernou už 130 let dlouhou historii. Říkali jsme si, že by bylo fajn navázat na něco, co tam je,“ říká v pořadu 2x2.