Od Pradědu na Hanou
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Zmizelá osada Drakov patřila hutníkům i krásné Pavle s černými vlasy

Červená turistická značka a cyklotrasa dnes míří z Rejvízu kolem Černé Opavy směrem do Mnichova. Milovníky této krajiny provází také nedávno zprovozněná naučná stezka Údolím lapků z Drakova, která na deseti zastaveních představuje přírodní zajímavosti i krásy tohoto kraje.

03:56

Od Pradědu na Hanou

Vydává: Český rozhlas

Rozhlasová pohlednice s osobitým pohledem na přírodu, zajímavosti i historii našeho kraje.

Web

Před čtyřmi dny 04:01

Svinov na Mohelnicku byl odedávna spojen s těžbou hrnčířské hlíny, železné rudy i grafitu

Malá vesnička Svinov na Mohelnicku nemá s vepři nic společného. Nese patrně jméno svého zakladatele jménem Svin. Přesto se její jméno stávalo často terčem posměchu. K přejmenování obce na Hochfeld, o které místní usilovali na přelomu 19. a 20. století však nedošlo a obci jméno zůstalo až doposud.

Před pěti dny 04:00

Rataje u Těšetic byly podle jména vesnicí dávných oráčů

Osada Rataje se rozkládá na rovinaté půdě v nivě kolem soutoku Šumice a Blaty. Dnes je obec součástí nedalekých Těšetic, s nimiž po staletí sdílela také část své historie.

Před šesti dny 04:05

Bělotín býval vesnicí na cestě i na hranicích

Bělotín budí trošku dojem, jakoby už do olomouckého kraje nepatřil. Snad je to polohou za evropským rozvodím, jehož památník u staré cesty z Hranic na Ostravu mimochodem náleží do katastru Bělotína.

Před týdnem 03:44

Čechovice u Velkého Týnce mohly být i lázeňskou obcí

Čechovice jsou v současnosti osadou Velkého Týnce. V minulosti to byla samostatná osada, jejíž historie sahá hluboko do 14. století a dost možná ještě dál.

Před týdnem 03:47

Kostel sv. Barbory v Zábřeze patří mezi nejstarší stavby celého města

Patrně jednou z vůbec nejstarších staveb města Zábřeha je filiální kostel sv. Barbory. Najdeme jej na okraji historického centra města, na půvabném místě u parku, který býval kdysi starým zábřežským hřbitovem.

Před 2 týdny 03:37

Kostel sv. Michaela v Otaslavicích byl s farou kdysi propojen dokonce podzemní chodbou

Kostely jsou v obcích povětšinou jedněmi z nejstarších památek a to i přesto, že z těch původních se někdy dodnes zachovalo jen torzo. K nejstarším památkám obce patří i kostel sv. Michala v Otaslavicích, jehož stopy nacházíme už v listinách ze 14. století.

Před 2 týdny 03:46

Žďárský Potok je nejen východiskem turistů do hor, ale i památkovou rezervací

Žďárský Potok je dnes místní částí obce Stará Ves v okrese Bruntál. Nachází se pod sedlem Skřítek pod silnicí I/11, v oblasti nad ústím Slatinného potoka do Podolského potoka v nadmořské výšce kolem 700 metrů.

Před 2 týdny 04:04

Pokud se vydáte do Svojanova na Bouzovsku, autem tam nedojedete. Do celé vsi platí zákaz vjezdu

Některé obce a osady jsou plné ruchu okolního světa, jiné jsou jakoby stranou lidského hemžení. Vedou do nich úzké silničky, které tam končí, a dál už je jen pár chaloupek, les a louky, za nimiž se někde opět objeví civilizace. To je i případ Svojanova, vesničky nad údolím Třebůvky, v půvabné krajině bouzovské vrchoviny.

Před 3 týdny 03:31

Z Kalvárie nad Pobučím se rozhlížel i generál Laudon

Pobučí je nevelká osada patřící dnes pod správu nedalekého Jestřebí. Jedná se však o velmi starou obec, jejíž historie sahá patrně až do 13. století. Sama osada je položena v kopcích Zábřežské vrchoviny s dalekými výhledy. Jeden z těchto kopců nese pozoruhodné jméno Kalvárie.