Životy slavných
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Tomáš Baťa: Příběh ševce, který dobyl svět

Král obuvi, český Henry Ford, jeden z největších podnikatelů své doby i celé naší historie. Zlínský rodák Tomáš Baťa měl mnoho lichotivých přívlastků a není se čemu divit. S obrovským nasazením od píky vybudoval celosvětové obuvnické impérium, přičemž zavedl metody řízení výroby a systémy motivace pracovníků, které se ekonomové a manageři učí dodnes. Pracovní zápal se mu však nakonec stal i osudným...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

12:53

Životy slavných

Vydává: Fameplay

Charismatické, odhodlané, výjimečné. Takové byly osobnosti, které měly vliv na vývoj společnosti, historii svých zemí, potažmo celé dějiny. Poznejte životní osudu žen a mužů, kteří měnili svět.Sledujte Životy slavných ve videoformě na YouTube kanálu Životy slavných.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Web

Před třemi dny 13:32

Saddám Husajn: Vůdce Iráku a strůjce devastujících čistek a genocid

Je konec roku 2006 a v iráckém hlavním městě Bagdádu vrcholí jeden z nejsledovanějších soudních procesů v historii. Obžalovaným není nikdo jiný než bývalý prezident Saddám Husajn. Před zvláštním tribunálem se zodpovídá z podílu na masakru 148 šíitů v městečku Dudžail, ke kterému dal v roce 1982 rozkaz. Soud trvá víc než rok a Husajn během procesu jakoukoliv vinu odmítá. Důkazy proti němu ale nakonec mluví jasně. 5.listopadu 2006 tak soudci vynesou rozsudek: trest smrti oběšením. Husajnovi advokáti se sice okamžitě odvolají, verdikt se jim už ale zvrátit nepodaří. O měsíc později tak bývalý prezident a neomezený vládce Iráku skončí na popravišti. V čele Iráku stál 24 let. Během nich zavlekl zemi do několika devastujících válek a při různých čistkách a genocidách přišlo o život na čtvrt milionu lidí.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Před týdnem 10:40

Jak vybudoval Karel Veliký největší středověkou říši?

Karel Veliký byl opravdu výjimečným panovníkem – ohněm a mečem vytvořil největší středověkou říši Evropy sahající od Severního moře až po Pyreneje a Řím. Mimo jiné je první a poslední v dějinách, komu se podařilo do jednoho státního útvaru sloučit území dnešního Německa a Francie. Proto se bere za prvního sjednotitele starého kontinentu a někdy se mu také přezdívá „Otec Evropy“. Také se mu podařilo říši udržet pohromadě díky reformám, kterým dnes říkáme „karolinská renesance“. Sjednocení měr a vah (který v anglosaském světě je živý dodnes), nový peněžní systém (ve Francii používaný do Velké revoluce), důraz na školy a vzdělanost. Kdo se chtěl podílet na správě říše, musel umět číst a psát. Paradoxní je, že sám Karel se – i přes ohromnou snahu – nenaučil psát (a zřejmě ani číst) a musel se podepisovat důmyslným obrázkem-monogramem, který ho naučili jeho rádcové. Zřejmě trpěl dyslexií a dysgrafií.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Před týdnem 11:04

Bill Gates: Kontroverze i úspěchy respektovaného podnikatele

Je to už skoro půl století, co v listopadu roku 1975 opustil dvacetiletý Bill Gates prestižní Harvardovu univerzitu v Bostonu, aby se věnoval práci pro společnost Microsoft (tehdy ještě psanou Micro-Soft), kterou založil se svým kamarádem Paulem Allenem. Ke studiu se už nikdy nevrátil. Začala tím však cesta, která z něj udělá nejbohatšího člověka světa, jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů všech dob a respektovanou i oceňovanou osobnost (mimo jiné obdržel Řád britského impéria).

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Před týdnem 11:43

Bedřich Smetana: Svá nejvýznamnější díla složil po ohluchnutí

Bedřich Smetana je považován za zakladatele české národní hudby. Prožil neuvěřitelný životní příběh, jaký by si jen málokdo vůbec dokázal představit. Na konci života ohluchnul, ale i přesto dokázal napsat svá vrcholná díla.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Před 2 týdny 11:35

Jak se Marie Antoinetta stala nejnenáviděnější ženou francouzských dějin

Francouzská královna, manželka Ludvíka XVI., se v době obrovské bídy topila v přepychu, a její hýření přímo či nepřímo vedlo k Velké francouzské revoluci. Během ní se pak role obrátily. Spolu s rodinou se stala vězeňkyní lidu, a lid také rozhodl o její popravě. 16. října 1793 skončila pod gilotinou. Na popraviště ji přivezli v obyčejném žebřiňáku a když chtěla říci poslední slova, ani to jí kat nepovolil.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Před 3 týdny 12:27

Erwin Rommel: Mistr bleskových ofenzív, kterého Hitler donutil k nejkrutějšímu životnímu rozhodnutí

Erwin Rommel, zvaný podle svých afrických úspěchů Pouštní liška, byl jeden z nejslavnějších nacistických vojevůdců. Německá propaganda ho vykreslovala jako dokonalého muže, který statečně velí své armádě vždy v jejím čele (což byla pravda), už méně se Němci chlubili nezvyklou Rommelovou popularitou u spojenců. Rommel totiž nebyl žádný zavilý nacista, nevraždil Židy, k zajatým nepřátelům se choval podle ženevských konvencí a s respektem o něm nakonec mluvili i jeho nepřátelé na bojišti, britský velitel Bernard Montgomery a americký generál George Patton.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Před 3 týdny 09:40

Howard Hughes: Miliardář, který oslňoval celý svět, skončil jako nešťastný podivín

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

19. září 2024 12:12

Trnitá cesta Alberta Einsteina k uznání. Proč mu nikdo nevěřil?

V roce 1905 vyšel článek dosud naprosto neznámého Alberta Eisteina, představující jeho speciální teorii relativity. Byl to velký průlom ve světě fyziky, a možná proto trvalo léta, než byla obecná teorie relativity skutečně přijata a pochopena.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

20. srpen 2024 12:57

Sigmund Freud: Lékař, který odhalil temná zákoutí lidské duše

Sigmund Freud (1856 – 1939), moravský rodák, neurolog a psycholog, zakladatel psychoanalýzy a ten, kdo vynesl na světlo nevědomí a výklad snů nebo přišel s výrazy pud života (libido) a pud smrti. Obrátil naruby způsob, jakým se zkoumala duše, a zdůrazňoval důležitost prožitků v oblasti sexuality, které dále formují život člověka.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.