Talk (z)lomu
Sezóna 2Epizoda 424. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Život je dar, i když nesplňujete tabulky, říká o smrti svého syna kandidát Pavel Fischer

Působí téměř dokonale, reálně však zažil mnoho zlomových okamžiků.

Pavel Fisher pochází z katolické rodiny, proto musel hrát ve škole určitou roli a za rok 1989 se vyloženě modlil. Jak se prolíná jeho politický a osobní život? "I v té nejvyšší funkci je dobré, aby tam byli lidé kteří znají svoji identitu a nejsou připraveni dělat opičky jen proto, že se to někomu líbí," tvrdí.

31:20

Talk (z)lomu

Vydává: Eva Čejková

Rozhovory Evy Čejkové o životě těch, kteří bázlivě nepřešlapují na břehu, ale skáčou rovnýma nohama vstříc novým výzvám. Lidsky a otevřeně.

Web

28. červen 2023 23:24

Diagnóza naší společnosti je přepo..., říká bez mrknutí oka Radkin Honzák

Uznávaný odborník, který se nebojí pojmenovat věci i situace tak, jak jsou. Upřímně, lidsky a s neotřelým humorem jemu vlastním. Proč se necháme tak snadno oblbnout a co může posílit dnešní mládež? O životě, o moderních technologiích, o hranicích i o tom, kdo ho vytáhl z brydny. Poslechněte si rozhovor s předním českým psychiatrem Radinem Honzákem.

22. červen 2023 36:58

Sestra v akci po česku: Musela jsem se trošku hecnout, říká sestra Radima

Život jeptišky se může zdát na první pohled nudný. Sestra Radima nás ovšem vyvedla z omylu. Pomáhala v Africe i romské osadě, což považuje za burcující zážitek. Dnes je nejvyšší manažerkou, tedy ředitelkou Nemocnice pod Petřínem, kde vystřídala "civilní vedení". Náš rozhovor byl pestrý, provázel jej břitký valašský humor a nahlédli jsme do života Boromejky i sebevědomí ženy.

8. červen 2023 40:57

Jenom vypadám blbě, jinak jsem už zdravá, říká Bára Hájková

"Hlavu vám prostě amputovat nemůžeme", řekl její doktor a pustil se do práce. Dnes už se zrcadlům nevyhýbá, ale dobře ví, jak je rakovina bolavá, především na duši. Nádor má každý třetí Čech a Bára byla jedním z nich. Ten její ale prostoupil lebkou a svaly. S Bárou jsme si povídali o diagnóze, o tom co pomohlo její dceři i o čem se dnes hádá s manželem. Sesypala se? Ano. A dnes sepisuje debilní hlášky s pacienty a věnuje se osvětě s projektem Fuck Cancer.

18. květen 2023 32:50

Moje role není vedle plakat, říká o krizových a těžkých situacích Zuzana Vránová

Člověk často neslyší, aby o sobě čtyřicetiletá žena řekla, že je "pankáč". Na první pohled to tak ani nevypadá. Když ale Zuzanu Vránovou poznáte, věříte jí to.

Byly doby, kdy jezdila fotit prezidenta, po mateřské se ale k dráze produkční nevrátila. Dnes se věnuje lidem, kteří potřebují pomoc. Jídlo, oblečení, hygienické potřeba, ale také úsměv, objetí a "obyčejný" pokec. Že to nemá co dělat s "pankáčstvím"? Tak se zaposlouchejte... 

4. květen 2023 35:42

Jde o to, zjednodušit si život, říká Lenka Papadakisová

Od devadesátých let se Lenka Papadakisová věnuje rozvoji. Rozvoji vztahů, lidí i firem. Sama o sobě říká, že je hledačka moudrosti, cestovatelka i podnikatelka. Je pojem spiritualita už moc nebo dává smysl? "Spiritualita v čase zralosti přirozeně přichází a klepe na dvěře. Začínáme si vybírat, do čeho dáváme energii," rozkrývá své poslání v rozhovoru s Evou Čejkovou.

20. duben 2023 32:27

Kateřina Kaňoková: chtěla udělat díru do světa, dnes podporuje ženy nejen 50+

Dříve se ženy tlačily na posty ředitelek, jely na výkon. Dnes už často nemají potřebu honit se za kariérou a být nejvyšší z nejvyšších. Především ženy po čtyřicítce totiž vidí úspěch ve spokojené rodině a vnitřním klidu, říká Kateřina Kaňoková, která svou původní profesi změnila ze dne na den. Zamilovala se totiž do toho, že by mohla být úžitečná. Začala se věnovat rovným příležitostem a pravidelně dodává ženám sebevědomí. Má nějakou praktickou radu? Odkud to nejčastěji plyne? 

6. duben 2023 37:44

Měla pocit, že zvládne cokoli, než se to zvrtlo

Neměli ani halíř, přestala vidět a absolutně ztratila svou životní energii. Předcházela tomu však touha po šťastném rodinném životu a pocit, že zvládne cokoli. Něco se ale zvrtlo. Tedy něco, spíš všechno. Rozhovor s Annou var der Weerden nabral větší obrátky, než jsme čekali. Je zábavný nebo inspirativní? To posuďte sami, ale rozhodně je autentický.

23. březen 2023 30:01

Vidět smrt na denní bází pro mě byla nová zkušenost, říká Kateřina Šédová

Ve 22 letech jí řekli, že má rakovinu. Jak to souvisí s tím, že vystudovala medicínu a založila neziskovou organizaci Loono?

Lidé se prý během covidu nechtěli nechat vytřít, jeden z paciantů ji přetáhl deskami. "Opravdu jsme se neflákali a mám dnes pro lékaře i pacienty větší pochopení," vzpomíná. Katka se pohybuje v businessu, tvoří komunitu mladých lékařů, vzdělává a inspiruje. Berou ji ale kolegové jako ženu vážně? Co ji motivovalo stát se lepším člověkem? Pusťte si další rozhovor Evy Čejkové

9. březen 2023 29:30

Operace mozku byla přílěžitost si život přeskládat, říká Šárka Strachová

Člověk má pocit, že její příběh zná. Který ale? Šárka Strachová, rozená Záhrobská, by o bodech zlomu mohla mluvit hodiny a hodiny. Profesionální sport místo dětství? Rozchod s otcem, trenérem, kterého už roky neviděla? Operace, prohry i vítězství, rodičovství, založení kliniky celostní terapie a sportu? Dnes děkuje rodičům za to, co jí dali, ale i za to, co jí nedali. Poslechněte si rozhovor Evy Čejkové s inspirativní ženou, která dobře ví, že být zdravý neznamená, že nás nic nebolí.

23. únor 2023 30:38

Uspořádala si vlastní rozvodový večírek. Janina Šlemínová-Staehelin je pro ženy inspirací

„Rozvodová party byla oslava nové kapitoly, ale přátelé mi rozmluvili pozvat exmanžela,“ celkem záhy pak dodává, že až bude někdo pořádat seminář o seznamkách, ať jí pozve. Janina Šlemínová je majitelkou úspěšné eventové agentury, průkopnice v módě českých návrhářů, manželka (tuto část si určitě nenechte ujít), máma i inspirativní žena, dnes už 50+. "Nedávejme si žádné limity," vzkazuje všem ženám!